Αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση
7 Σεπτεμβρίου 2020
Η ανάγκη για ανθρώπινη σύνδεση
14 Σεπτεμβρίου 2020

Αγαπώ σημαίνει προστατεύω

Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι προστατεύουν εκείνους που αγαπούν όταν ελέγχουν τους εξωτερικούς κινδύνους. Αυτό όμως αφενός δεν είναι εφικτό αφετέρου δεν σημαίνει απαραίτητα αγάπη.

Προστατεύω στις σχέσεις μου σημαίνει ότι τους προστατεύω από κάθε δύσκολο κομμάτι μου το οποίο θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στα συναισθήματά  τους, στο αίσθημα ασφάλειάς ανάμεσά μας. Διαχειρίζομαι τις παρορμήσεις μου και σχετίζομαι με σεβασμό στους άλλους ανθρώπους, ενώ όταν δεν τα καταφέρνω ζητάω συγγνώμη επανορθώνοντας. Διαχειρίζομαι τις ανασφάλειές μου, την αμφιβολία μου και εμπιστεύομαι τα συναισθηματικά δώρα που δέχομαι από τους ανθρώπους μου. Ακούω τους φόβους τους, εκτιμώ που τους μοιράζονται μαζί τους, ενώ εκείνους που δεν μπορούν να τους επικοινωνήσουν, τους συναισθάνομαι.

Εκτιμώ την αξία μου, άρα εκτιμώ την αξία των άλλων ανθρώπων, τους υπολογίζω στη ζωή μου, οπότε με διακρίνει συνέπεια στα λόγια και στις πράξεις.

Είναι η προτεραιότητά μου, αφοσιώνομαι σε εκείνους, δεσμεύομαι με συνέπεια μαζί τους. Εκτιμώ τη δική τους προτεραιότητα σε μένα, νιώθω ευγνωμοσύνη για το δώρο τους.

Αγκαλιάζω αυτό που είναι οι ίδιοι, αφουγκράζομαι τις ανάγκες τους, προσπαθώ να ικανοποιήσω εκείνες που βοηθούν τους ίδιους πραγματικά να αναπτυχθούν, ακούω, δηλαδή, όχι αυτό που θέλουν απαραίτητα αλλά αυτό που χρειάζονται. Όταν το κάνω, δεν αφήνω τις δικές μου ανάγκες στην άκρη, παρατηρώ όμως κάνοντας το, ότι και οι δικές μου υποστηρίζονται το ίδιο.

Δεν με ενδιαφέρει να εξαρτηθώ από εκείνους ούτε ζυγίζω πόσο εξαρτιώνται από μένα ή ασχολούνται αποκλειστικά μαζί μου αλλά με ενδιαφέρει να είναι σε σύνδεση με την δική τους αλήθεια, τη δική τους επιθυμία, τη δική τους αξία. Παρατηρώ αν η δική τους αλήθεια ταιριάζει με τη δική μου, χωρίς να αλλάζουμε ο ένας τον άλλον. Όταν υπάρχει αρμονία, η αλλαγή έρχεται μόνη της.

Προστατεύω τους ανθρώπους που αγαπώ όταν εκτιμώ και δεσμεύομαι με την επιθυμία μου, όταν εκτιμώ κάθε άνθρωπο και δεσμεύομαι με εκείνους που έχουμε τα ίδια πιστεύω για την αξία της δέσμευσης. Όταν περπατώ στο δικό μου δρόμο εκπληρώνοντας αυτό που είμαι.  Όταν βάζω σε προτεραιότητα τις ανάγκες μου και τις ικανοποιώ, μπορώ να καταλάβω την ανάγκη του άλλου ανθρώπου να ικανοποιεί τις δικές του ανάγκες και επιθυμίες μόνος του.

Προστατεύω όταν δεν έχω ανάγκη να επιβεβαιωθώ αλλά εκτιμώ την ουσία της συνάντησης που μοιράζονται δυο άνθρωποι που επικοινωνούν μαζί, προσπαθώντας να καταλάβουν ο ένας τον άλλον. Όταν σέβομαι την ιερότητα της συνάντησης, χωρίς να την εκθέτω σε όλους, εκτός ίσως από την επιθυμία μου να μοιραστώ τη χαρά μου ή τη λύπη μου με όλους τους άλλους.

Όταν δεν εκθέτω τους ανθρώπους μου σε τρίτους ούτε τα συναισθήματά μου για εκείνους αλλά φυλάω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου για να τα μοιραστώ μαζί τους.

Όταν συνειδητοποιώ ότι πολλά πράγματα που έμαθα δεν μου ταιριάζουν και τα αλλάζω. Όταν κάνω τους αποχωρισμούς μου από πεποιθήσεις και στερεότυπα που δεν με βοηθούν να συνδεθώ ουσιαστικά, συνδέομαι με εικόνες σεβασμού και εκτίμησης, τους δίνω την αξία που έχουν και τις επιλέγω στη ζωή μου.

Προστατεύω τους ανθρώπους που αγαπώ, όταν σέβομαι και εκτιμώ τον εαυτό μου, όταν δεσμεύομαι με την αξία μου, όταν δίνω στην επιθυμία μου τη θέση και την αξία που έχει. Όταν το κάνω αυτό, δίνω στις σχέσεις μου αξία, δίνω στην αγάπη μου για τους ανθρώπους μου την ποιότητα που χρειάζεται ώστε να περιβάλλει και να περιέχει. Όταν προστατεύω τον εαυτό μου, προστατεύω τους ανθρώπους που αγαπώ από κάθε δύσκολο κομμάτι μου, που μαθαίνω να το διαχειρίζομαι και να το επικοινωνώ με ώριμο τρόπο.

Προστατεύω τους ανθρώπους που αγαπώ όταν συνδέομαι μαζί τους με τρόπο που νιώθουν οι ίδιοι δυνατοί να προστατεύσουν τον εαυτό τους.

Αγγελική Μπολουδάκη