Τα στάδια του πένθους
8 Ιανουαρίου 2018
Ποίημα – Κωνσταντίνος Κούσιος
8 Ιανουαρίου 2018

Το πάθος σου χρειάζεται να περιλαμβάνει και σένα για να είναι ολοκληρωμένο

Οι ανάγκες σου όπως και οι επιθυμίες σου πρέπει να αποτελούν προτεραιότητά σου.

Το να σε φροντίζεις και να σε νοιάζεσαι, διασφαλίζει την πνευματική, συναισθηματική, σωματική σου υγεία.

Πόσο σημαντικό είναι για σένα να αποτελείς προτεραιότητά σου, να πείθεις τον εαυτό σου ότι σου αξίζει να το κάνεις. Γίνεσαι προτεραιότητά σου όταν υποχωρεί κάθε ενοχή, φόβος, επικριτική διάθεση πως όταν σε φροντίζεις λειτουργείς εγωκεντρικά. Μπορεί αρχικά να σου φανεί περίεργο, διαφορετικό, ανοίκειο. Όταν επιμένεις όμως ανακαλύπτεις δυνάμεις μέσα σου που δεν τις υπολόγιζες και σε περίμεναν να τις αναγνωρίσεις.

Όταν συνειδητοποιείς τα  όρια σου, σε σέβεσαι. Νιώθεις σιγουριά για αυτά που θέλεις και  επικοινωνείς τα αιτήματά σου. Εκείνοι που είναι έτοιμοι να τα ακούσουν, είναι ανοικτοί σε μια επικοινωνία μαζί σου. Κάποιοι δεν θα μπορέσουν, όμως κάθε άνθρωπος θέλει το χρόνο του και το χώρο του κι αν σε ενδιαφέρει η αρμονία και ο συντονισμός επιλέγεις ό,τι ωριμάζετε μαζί. Όταν δεν βάζεις όρια, αφήνεις τον εαυτό σου ανοιχτό στην εκμετάλλευση. Αν δείχνεις πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στους άλλους, χωρίς να σου έχει αποδείξει ο άλλος ότι αξίζει να τον εμπιστευτείς, εκθέτεις τον εαυτό σου σε μια ψυχική φθορά. Μην φοβάσαι να λες όχι. Παρατήρησε τα συναισθήματά σου, τις ανάγκες σου, τις επιθυμίες σου, πράξε σύμφωνα με αυτά. Όταν σε σέβεσαι, οι απώλειες δεν προκαλούν τον αρνητισμό σου, τις δέχεσαι συνειδητοποιώντας πως είναι ωραίο ό,τι ωριμάζετε μαζί.

 Όταν προστατεύεις τον προσωπικό σου χώρο και χρόνο, σε ξεκουράζεις. Περνάς όμορφα μαζί σου. Είναι σημαντικό να ζεις στιγμές μοναχικότητας, γιατί έτσι δεν αποκόπτεσαι από τους άλλους, αλλά όταν βγαίνεις από το κουκούλι σου, επικοινωνείς και συνδέεσαι με αυτοσεβασμό και ευγνωμοσύνη.

Να σε εκτιμάς σε κάθε πράξη σου, σε κάθε απόφασή σου, σε κάθε επιλογή σου. Είναι φορές που από φόβο πως δεν θα έχεις την αποδοχή, κάνεις συμβιβασμούς που επηρεάζουν αρνητικά την αξία σου. Οι επιλογές σου πρέπει να αναδεικνύουν την αξία σου, να είσαι μαζί τους η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Έγνοια σου είναι η υποστήριξη κάθε υγιούς πλευράς που σε συνδέει με την ακεραιότητά σου και με τους άλλους. Όταν η ανταπόκριση κάθε επιλογής σου δημιουργεί την ηρεμία που χρειάζεσαι, ο προορισμός στη ζωή σου ολοκληρώνεται.

Το πάθος σου πρέπει να περιλαμβάνει την αυθεντικότητά σου. Όσο πιο αυθεντικός άνθρωπος είσαι, τόσο πιο ασφαλής νιώθεις. Όσο πιο ειλικρινής, τόσο αντιλαμβάνεσαι την ειλικρίνεια που σας ενώνει.

Μην ξεχνάς να αφουγκράζεσαι τις ανάγκες σου: Να δημιουργείς, να υλοποιείς τους στόχους σου, να συνδέεσαι, να λειτουργείς αυτόνομα και ανεξάρτητα, να βασίζεσαι στις δικές σου αξίες, να υποστηρίζεις τα πιστεύω σου, να σε αποδέχεσαι, να σε κατανοείς, να σε συγχωρείς και να επανορθώνεις, να τολμάς να αφήνεις πίσω τους ρόλους σου, να εκτιμάς την αυθεντικότητά σου.

Κάθε φορά που ένας μαθημένος ρόλος σε κάνει να φεύγεις από τις ανάγκες σου, να θυμάσαι πως το να έχεις ανάγκες και να τις σέβεσαι δεν σημαίνει ότι έχεις εγωκεντρισμό, σημαίνει πως τα συναισθήματά σου είναι πολύτιμα, η φωνή σου είναι σημαντική, η άποψη για εκείνα που θέλεις στη ζωή σου είναι μοναδική, ότι είναι ωραίο να κάνεις τις αλλαγές που θέλεις για σένα, ακόμα κι αν αυτές περιλαμβάνουν απώλειες κάποιες φορές.

Μην ξεχνάς πως όσο περισσότερο νοιάζεσαι για σένα, τόσο νοιάζεσαι και για τους άλλους, νιώθεις ευγνωμοσύνη που υπάρχεις σε ένα κόσμο που αξίζει το πάθος σου για αυτόν.

 Αγγελική Μπολουδάκη