Γιατί οι γονείς πληγώνουν τόσο βαθιά;
20 Νοεμβρίου 2019Όταν τοποθετούμε το καθετί στη θέση που του αξίζει μέσα μας, είναι εύκολο να βρούμε τις απαντήσεις για αυτά που θέλουμε. Όταν το ερώτημα είναι “πως αγαπώ εγώ τον εαυτό μου στο καθετί που ζω, πως νιώθω πως αξίζω και τι κάνω για αυτό”, είναι εύκολο να τοποθετηθούμε στους στόχους μας με κριτήρια αξίας για τον εαυτό μας
22 Νοεμβρίου 2019
Ένας άνθρωπος που υποφέρει από ένα σύμπτωμα χρειάζεται να μάθει να διακρίνει αν πρόκειται για νεύρωση συμπτωμάτων ή νεύρωση χαρακτήρα.
Ένας άνθρωπος μπορεί να πάσχει από κάποια μεμονωμένη νεύρωση, η οποία εμφανίζεται σε μια περίοδο της ζωής του. Αν, δηλαδή, συμβαίνουν γεγονότα στη ζωή του, όπου δεν μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματα του και τις σκέψεις του, υποφέρει όσο αδυνατεί να ελέγξει τον εαυτό του σε αυτά. Σε αυτήν την περίπτωση θυμάται τον εαυτό του να ήταν καλά στο παρελθόν και να ξαφνιάζεται που του συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Αν σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, μην ανησυχείτε, όταν καταφέρετε να διαχειριστείτε τον εαυτό σας στο γεγονός, αντιλαμβάνεστε ότι είναι εύκολο να βγείτε από την κρίση. Επειδή ο εαυτός σας είναι οχυρωμένος από δύναμη, θετική ενέργεια, αισιοδοξία, κάθε κρίση αποτελεί ευκαιρία για σας και μάθημα ζωής.
Ένας άνθρωπος του οποίου ο χαρακτήρας έχει διαποτιστεί από νευρωτικά πρότυπα πάσχει από νεύρωση χαρακτήρα.
Κάθε φορά που σας συμβαίνει ένα γεγονός, νιώθετε δυσάρεστα συναισθήματα. Κατακλύζεστε από οδύνη, θυμό και άλλα επώδυνα συναισθήματα, που δεν μπορείτε να τα αποχωριστείτε. Δεν κάνουν, δηλαδή, τον κύκλο τους, ώστε να εκτονωθούν με υγεία και να αποφορτιστείτε, αλλά επαναλαμβάνονται συνεχώς στο μυαλό και στην καρδιά σας. Θυμάστε όμως ότι πάντα αντιδρούσατε με αυτόν τον τρόπο, από παιδί.
Η διάκριση γίνεται γιατί ένας άνθρωπος που πάσχει από νεύρωση συμπτωμάτων είναι πολύ πιο εύκολο να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα, οπότε η θεραπεία του είναι σχετικά εύκολη.
Στην περίπτωση όμως που πρόκειται για νεύρωση χαρακτήρα, πρέπει να δώσει ένα πολύ μεγάλο αγώνα, μέσα από την θεραπεία που θα επιλέξει, για να τα καταφέρει να προσαρμόζεται στην πραγματικότητα που ζει, χωρίς τόσο μεγάλο συναισθηματικό κόστος.
Συναισθήματα όπως θλίψη, λύπηση, θυμός, σας ασκούν κατά κάποιο τρόπο έλξη. Όποιο γεγονός σας τα προκαλεί, σας εμπλέκει και σας ταλαιπωρεί ή δημιουργείτε σενάρια στη φαντασίωσή σας όταν ζείτε μια θετική κατάσταση και οι φόβοι σας στήνουν ένα σκηνικό όπου το πραγματικό απουσιάζει. Σε ό,τι προχωράτε και εξελίσσεστε, φαντάζεστε κινδύνους που δεν υπάρχουν, ενώ μια μειονεκτική εικόνα εαυτού παίρνει τον έλεγχο και αποφασίζει για σας. Νομίζετε πως είναι τα γεγονότα που σας αναστατώνουν, στην πραγματικότητα όμως δυσκολεύεστε να προσαρμοστείτε στην πραγματικότητά σας, σε αυτό, δηλαδή, που είστε με την αξία που έχετε, οπότε είτε αμφισβητείτε το καλό σε σας είτε ασχολείστε με ό,τι ταιριάζει στην αρνητική εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας και δεν εξελίσσεστε σε προσωπικό επίπεδο.
Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας