Όταν δεν αναζητάς την εξάρτηση, ανακαλύπτεις την αγάπη μέσα σου και γύρω σου
28 Ιουνίου 2018
Άνοιξε το μυαλό σου, άνοιξε την καρδιά σου
1 Ιουλίου 2018

Αποδέχομαι την αλήθεια μου

Αποδέχομαι την αλήθεια μου σημαίνει πως αποδέχομαι όλες τις πλευρές του εαυτού μου, αξιοποιώ καθετί θετικό που διαθέτω, εξοικειώνομαι με τα ελλείμματά μου και αλλάζω τις πλευρές εκείνες που επιδέχονται βελτίωση.

Αναγνωρίζω και εκτιμώ ως δώρα ζωής τις ικανότητες και τα ταλέντα μου και αναλαμβάνω την ευθύνη τους με χαρά και περηφάνια, συντροφεύοντας τα σε κάθε βήμα. Δεσμεύομαι με καθετί που εκφράζει τη μοναδικότητά μου και επιτρέπω στον εαυτό μου να πρωτοπορήσει, αλλά και να διαφοροποιηθεί αν χρειαστεί, από οτιδήποτε δοκιμασμένο που πλέον δεν εξυπηρετεί. Επεξεργάζομαι τα συναισθήματα που προκύπτουν από την τόλμη μου, ώστε να μην παραδοθώ στους φόβους μου και ακυρώσω ή υποτιμήσω ή περιορίσω τον αέρα ελευθερίας μέσα μου.

Εξοικειώνομαι με τα ελλείμματά μου, χωρίς να νιώθω δύσκολα με αυτά, γιατί κάθε συνειδητοποίηση για αυτό που δεν διαθέτω, εξελίσσει την επιθυμία μου να αναλάβω πιο ουσιαστικά αυτό στο οποίο μπορώ να επενδύσω και να εξελίξω.

Αλλάζω τις πλευρές εκείνες που επιδέχονται βελτίωση και διαχειρίζομαι τα δύσκολα συναισθήματα που προκύπτουν, χωρίς να τα επικρίνω ή να τα υποτιμώ, συνειδητοποιώντας πως κάθε μετατόπιση προκαλεί απώλειες ενός παλαιότερου τρόπου σκέψης, ο οποίος, παρότι εμποδίζει την αλήθεια μου, έχει εγκατασταθεί και η εκθρόνιση του φέρνει αναστάτωση.

Συμφιλιώνομαι με τις ρωγμές μου, αλλάζοντας τον τρόπο που τις βλέπω, δίνω αξία στον εαυτό μου και σε αυτές, γιατί αποτελούν τμήμα μου και μάλιστα αγαπημένο. Συνειδητοποιώ πως κάθε πλήγμα στην αυτοεκτίμησή μου είχε να κάνει με το ότι επέκρινα τον εαυτό μου για καταστάσεις που δεν είχαν την εξέλιξη που ήθελα. Μαθαίνοντας από τις εμπειρίες ζωής μου, με αποδέχομαι, με σέβομαι και με εκτιμώ και με κατευθύνω σε καταστάσεις όπου υπάρχει σεβασμός και εκτίμηση, νιώθοντας ευγνωμοσύνη για τη γνώση που διαθέτω.

Δέχομαι πως δεν χρειάζεται να κάνω τα πάντα για τους άλλους, γιατί οι άνθρωποι, που έχουν τη δυνατότητα να με εκτιμήσουν, θα το κάνουν, αξιολογώντας τη γνησιότητα των συναισθημάτων μου και την ποιότητα της προσφοράς μου. Κάθε υπερβολή στην προσφορά μου σημαίνει πως δεν εκτιμώ αρκετά την αξία μου και φαντασιώνομαι πως πρέπει να παραδώσω ολάκερο τον εαυτό μου στον άλλον, προκειμένου να έχω την εύνοια του. Εστιάζω σε αυτό που είμαι και θέλω και κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα, γνωρίζοντας ότι οι άνθρωποι που με εκτιμούν για αυτό που είμαι, θα σεβαστούν την επιθυμία μου. Όταν αγαπάμε τον εαυτό μας, συνδεόμαστε με ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε αυθεντικά συναισθήματα μαζί και η επικοινωνία ανθίζει σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης, εκτίμησης, σεβασμού του ενός προς τον άλλον.

Τιμώ και προστατεύω τα συναισθήματά μου για τους ανθρώπους που αγαπώ, με ευγνωμοσύνη που οι αλλαγές που κάνουμε για να συναντηθούμε, μας βοηθούν να συναντήσουμε τον πραγματικό μας εαυτό.

Όταν αποδεχόμαστε την αλήθεια μας, νιώθουμε πλήρεις που έχουμε παρέα έναν άνθρωπο που αγαπάμε, τον εαυτό μας.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας