Η ευτυχία δεν είναι τίποτε άλλο από στιγμές μικρές, ασήμαντες, αδιόρατες στιγμές
10 Μαρτίου 2018
Δημιουργική Συντροφικότητα
12 Μαρτίου 2018

Ας είμαστε μια φωνή, όχι η ηχώ των προσδοκιών άλλων προσώπων

Ας είμαστε: Μια φωνή, όχι η ηχώ των προσδοκιών άλλων προσώπων.

Μια φωνή που κάποιες φορές θα είναι καλλίφωνη, κάποιες άλλες φάλτσα, κάποιες παράφωνη, θα είναι όμως η δική μας φωνή, η φωνή της αλήθειας μας.

Δεν μπορούμε να τους ευχαριστήσουμε όλους αλλά ούτε και χρειάζεται.

Έχουμε το δρόμο μας να διανύσουμε, το δικό μας δρόμο και όσο λοξοκοιτάμε ελπίζοντας στην επιβεβαίωση, τόσο θα χάνουμε την προσωπική μας πορεία.

Ο μόνος που είναι ικανός να μας κρίνει για αυτό είναι ο εαυτός μας. Κανείς άλλος δεν έχει το δικαίωμα αυτό. Κι όποιος το κάνει, στην ουσία προβάλει σε μας είτε τις προσδοκίες του να γίνει κάτι μέσω εμάς ή τους δικούς του φόβους, που όσο πιο πολλοί είναι, τόσο λιγότερο βλέπει εμάς, γιατί η ματιά του είναι επικεντρωμένη στον εαυτό του και ό,τι δεν εξυπηρετεί τους ατομιστικούς του σκοπούς του διαφεύγει.

Είναι ωραίο να ταιριάζουμε με φωνές άλλων, είναι όμορφη η ζύμωση, γιατί το αποτέλεσμα μάς τρέφει συναισθηματικά όταν είναι ταιριαστό, αλλά η ζύμωση επιτυγχάνεται όταν διατηρούμε την ακεραιότητά μας, όταν είμαστε ο εαυτός μας, η δική μας αλήθεια. Αλλιώς η ένωση θα είναι παράταιρη, εις βάρος του εαυτού μας και επομένως το αποτέλεσμα θα είναι μια απομίμηση και δεν θα καθρεφτίζει καμιά γνησιότητα, άρα ούτε και η σχέση θα είναι γνήσια, θα εξυπηρετεί κάποιους άλλους σκοπούς.

Ας είμαστε η δική μας φωνή, ένα πρωτότυπο και όχι μια καρικατούρα. Ας μη μας προβληματίζει ότι αυτή η αλήθεια δεν θα αρέσει σε κάποιους, σαν το μικρό παιδί που θέλει όλον τον κόσμο φίλους του, αρνούμενο να δεχτεί ότι με κάποιους ανθρώπους πορευόμαστε στις ίδιες διαδρομές, με κάποιους άλλους σε παράλληλες που δε θα συναντηθούμε ποτέ, αλλά δε χρειάζεται κιόλας.

Ας είμαστε μια φωνή και ας τολμήσουμε να την εκφράσουμε. Αυτό που θα κερδίσουμε είναι ότι ακούγοντάς την κάποιοι άνθρωποι θα έρθουν κοντά μας. Όσο πιο αληθινή είναι αυτή η φωνή, θα έρθουν άνθρωποι που και εκείνοι τολμούν στη δική τους αλήθεια και η σχέση θα εξελιχθεί στο χρόνο, θα ωριμάσει, γιατί με αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να επιτευχθεί η ζύμωση. Τα υλικά είναι οικεία, γιατί τα χρώματα της αγάπης μοιάζουν, της αγάπης για τον εαυτό μας και για τον άλλον, του σεβασμού στην αλήθεια μας, στην αληθεια των άλλων.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας