Κριτική και αυτογνωσία
27 Οκτωβρίου 2023
Ένα παιδί κάνει λάθος
9 Νοεμβρίου 2023

Δοτικότητα ή θυσία;

 Είναι σημαντικό να δίνουμε. Όταν δίνουμε συνδεόμαστε, ανοιγόμαστε στις σχέσεις μας.

Ποια όμως είναι η διαφορά μεταξύ δοτικότητας και θυσίας;

Αν νομίζουμε πως όσο περισσότερο θυσιάζουμε τον εαυτό μας για τους άλλους,  τόσο περισσότερο θα εκτιμηθούμε, έχουμε παρερμηνεύσει την αγάπη.

Η αγάπη περιλαμβάνει θυσίες, δίνεις αγάπη, υποστήριξη και προσοχή στους ανθρώπους που αγαπάς, χωρίς να περιμένεις να ανταμειφθείς ή να επιβεβαιώσεις τον εαυτό σου, επειδή σε ικανοποιεί να προσφέρεις, όχι επειδή φοβάσαι εαν δεν το κάνεις.

Αν όμως δίνεις από φόβο, αν προσφέρεις από ανάγκη για αναγνώριση, τότε νομίζεις πως για να σε αγαπούν πρέπει να δίνεις. Θυσιάζεσαι από ανάγκη ή πίεση,  ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα επιτύχεις την  αγάπη ή την αναγνώριση.

Νομίζεις πως πρέπει να είσαι πάντα διαθέσιμη-ος, πως οφείλεις να το κάνεις, θυσιάζοντας την αυθεντικότητα σου.

Δίνεις ώσπου μια βαθιά δυσαρέσκεια σε κυριεύει «Τι πραγματικά θέλω;», διερωτάσαι.

Συνειδητοποιείς πόσο σημαντικό είναι να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στο να δίνεις και να φροντίζεις για τον εαυτό σου.

Αν δίνεις κάτι σημαντικό για τους άλλους, υποχωρώντας από τις δικές σου επιθυμίες ή ανάγκες, από αίσθημα υποχρέωσης, ενοχής ή πίεσης, μπορεί να οδηγηθείς στον αφανισμό του εαυτού σου και στην απώλεια της αυθεντικότητάς σου.

Υιοθέτησες αυτόν τον ρόλο από τότε που ήσουν παιδί, νομίζοντας πως θα έπρεπε να ικανοποιούσες τους άλλους για να σε προσέξουν. Δεν ένιωθες ότι αυτό που ήσουν ήταν αρκετό, αλλά ότι θα έπρεπε να ικανοποιείς επιθυμίες και ανάγκες άλλων, γιατί αν θα ήταν καλά εκείνοι θα αναγνώριζαν την αξία σου.

Κάθε φορά που θέλεις να επικοινωνήσεις την επιθυμία σου για αυτά που θέλεις, υποχωρείς και προσπαθείς πρώτα να ευχαριστήσεις τον άλλον, χωρίς να σκέπτεσαι αν εσένα σε εκφράζει αυτό που κάνεις. Νιώθεις ενοχές όταν οι άλλοι δεν είναι ικανοποιημένοι από το δικό σου δόσιμο, οπότε θυσιάζεσαι προσπαθώντας να είναι καλά τα πράγματα στη σχέση.

Πόσο σημαντική είναι η αυθεντικότητά σου… Να είσαι στην επιθυμία σου, στα θέλω σου και να τα εκφράζεις. Υπάρχουν πράγματα που θέλεις και πράγματα που δεν θέλεις. Δεν χρειάζεται να σου αρέσουν τα ίδια που αρέσουν στους άλλους, γιατί κάθε ένας μας είναι μοναδικός.

Πόσο σημαντικό είναι να σου αρέσει ο εαυτός σου. Αυτός ο ατελής εαυτός σου με τα ελαττώματα και τις αδυναμίες σου. Με τα πιστεύω σου και τα θέλω σου. Με τις δικές σου διαφορετικές απόψεις, με τον δικό σου τρόπο να θέλεις κάποια πράγματα και να μην θέλεις κάποια άλλα, γιατί έτσι είσαι εσύ.

Ο άνθρωπος που θυσιάζεται, το κάνει γιατί απουσιάζει από τον εαυτό του. Όταν συναντήσεις αυτόν τον εαυτό, αγάπα τον, αγκάλιασέ τον, τίμησε τον. Μόνο έτσι συναντάς και τους άλλους εκεί που είναι. Δεν θυσιάζεσαι, δίνεσαι όσο θέλεις να δοθείς, εκεί που επιλέγεις, δίνεις εκείνα που επιθυμείς και σε εκφράζουν, με τρόπο όπου μέσα από το δόσιμο αισθάνεσαι πληρότητα και ολοκλήρωση.

Η αυθεντικότητα μας και η ικανότητα να εκφράζουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας στις σχέσεις μας είναι σημαντικές για να διατηρήσουμε υγιείς και ισορροπημένες σχέσεις με τους άλλους. Η αγάπη πρέπει να βασίζεται στην αλληλοσεβασμό και την αποδοχή της αυθεντικότητας τόσο του εαυτού μας όσο και των άλλων.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η δοτικότητα και η αγάπη δεν πρέπει να επιβαρύνονται από τον φόβο της απώλειας ή της αναγνώρισης. Οι υγιείς σχέσεις βασίζονται στην ειλικρίνεια, τον σεβασμό και την αμοιβαία αγάπη, χωρίς υποκρισία ή υποχωρήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την αξία μας.

Αγγελική Μπολουδάκη