Εμπιστοσύνη στη ζωή
16 Μαρτίου 2018
Αγαπάς ό,τι έχεις μέσα σου
16 Μαρτίου 2018

Εστιάζω στα χαρακτηριστικά μου και τα υποστηρίζω

Αν ως παιδιά, τα ιδιαίτερα σας χαρακτηριστικά δεν αναγνωρίστηκαν, δυσκολεύετε να τα εκτιμήσετε. Αμφιβάλλετε για σας, για τις ικανότητές σας.

Σας είναι πιο εύκολο να τα αμφισβητείτε, να εμπλέκεστε σε σχέσεις ή σε καταστάσεις όπου αυτά υποτιμώνται, από το να νιώθετε σίγουροι για αυτά.

Όσο δεν έρχεστε σε επαφή με την αλήθειά σας και με ό,τι σας χαρακτηρίζει, σχετίζεστε με ανθρώπους όπου αυτά είτε απαξιώνονται είτε υπονομεύονται. Αυτοί οι άνθρωποι υποτιμούν κι οι ίδιοι την δική του αξία, οπότε στην σκέψη ότι εσείς θα ανατρέψετε αυτό το ψευδές σκηνικό μέσα τους αντιδρούν, προστατεύοντας τον τρόπο που έχουν συνηθίσει να σκέφτονται. Εσείς ελκύεστε από εκείνους γιατί έχετε συνηθίσει να αμφιβάλλετε για την αξία σας, οπότε καθετί που κάνει την σκέψη σας να αναλώνεται και να γεμίζετε  αμφιβολίες αποτελεί έλξη για σας.

Πως θα συναντηθείτε με την αλήθειά σας; Πως θα αισθανθείτε σίγουρος -η για σας ώστε να υποστηρίζετε την αξία σας και να μην εμπλέκεστε σε καταστάσεις όπου αυτή υποτιμάται;

Καθετί που θαυμάζετε είναι και δικό σας χαρακτηριστικό. Ακόμα κι αν σας φοβίζει ή σας βγαίνει μια ανάγκη από φόβο να το υποτιμήσετε. Καθετί δυναμικό, εξελικτικό, ζωογόνο, που έχει κάτι καλό μέσα του και σας ενδιαφέρει,  είναι και δική σας επιθυμία.

Όσο έρχεστε σε επαφή με τα δικά σας χαρακτηριστικά και τα υποστηρίζετε, δεν αφήνετε τίποτε άλλο να σας επηρεάσει. Οι άνθρωποι που βλέπουν σε σας κάτι άλλο, προβολές ή μεταθέσεις του εαυτού τους, δεν ασκούν επιρροή στα συναισθήματα σας. Δεν θυμώνετε, δεν στενοχωριέστε γιατί δεν εμπλέκεστε. Σας ενδιαφέρει αυτό που πιστεύετε εσείς για τον εαυτό σας και εστιάζεστε στο πως θα γίνετε καλύτερος –η σε αυτό.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας