Τι σημαίνει, άραγε, είμαι ο εαυτός μου;
20 Ιανουαρίου 2019
Όρια
25 Ιανουαρίου 2019

Η εκτίμηση και η επιβεβαίωση στις σχέσεις

Όταν μαθαίνουμε να εκτιμάμε τον εαυτό μας, νιώθουμε πιο πλήρεις και δυνατοί. Η αυτοεκτίμηση μάς προσφέρει την αίσθηση της αυτονομίας, μας απαλλάσσει από την ανάγκη για εξωτερική επιβεβαίωση και μας γεμίζει με δύναμη. Όταν εμπιστευόμαστε τις δυνατότητές μας, τα αισθήματα ντροπής και αμφιβολίας μειώνονται, επιτρέποντάς μας να προχωρήσουμε με αυτοπεποίθηση.

Η αποδοχή του εαυτού μας φέρνει την ελευθερία να εκφραζόμαστε αυθεντικά και να ενεργούμε με βάση τα συναισθήματά μας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, η φαντασία μας γίνεται χώρος δημιουργίας και πρωτοβουλίας, ενισχύοντας την ανεξαρτησία μας. Κάθε φορά που μετατρέπουμε τα αισθήματα κατωτερότητας σε δράση και εργατικότητα, γινόμαστε πιο αυτόνομοι και ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε τη σημασία της συνεργασίας και της αλληλεξάρτησης.

Στις σχέσεις μας, η αυτοεκτίμηση ενισχύει την κατανόηση, την αποδοχή και τον σεβασμό προς τον εαυτό μας και τους άλλους. Επιλέγουμε να είμαστε με ανθρώπους που εκτιμούν τη διαφορετικότητά μας και, παρά τις διαφορές μας, μπορούμε να συνδεόμαστε μέσω κοινών αξιών και στόχων. Έτσι, διαμορφώνεται μια σχέση ασφάλειας και εμπιστοσύνης, όπου ο καθένας προοδεύει με τον δικό του ρυθμό, στηρίζοντας παράλληλα και τον άλλον.

Όταν, αντίθετα, χρειαζόμαστε συνεχή επιβεβαίωση, μπορεί να αναζητούμε τη σιγουριά σε άλλους ανθρώπους, ελπίζοντας να καλύψουν τα κενά μας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι σχέσεις μας γίνονται ασταθείς, καθώς δεν βασίζονται στην αμοιβαία εκτίμηση, αλλά στην ανάγκη μας να νιώθουμε σημαντικοί μέσα από την αποδοχή των άλλων. Προσπαθούμε να γεμίσουμε το δικό μας «είναι» μέσα από αυτούς, χωρίς να αναγνωρίζουμε τις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες.

Όταν όμως μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε και να εκτιμάμε τον εαυτό μας, γινόμαστε πιο συνειδητοί στις επιλογές μας. Αντιλαμβανόμαστε ποιες αξίες και στόχοι είναι σημαντικοί για μας και επιλέγουμε συντρόφους με κοινές βάσεις και όραμα. Σε μια τέτοια σχέση, τα μέλη αναπτύσσονται αυτόνομα αλλά παράλληλα, με αμοιβαίο σεβασμό και ενσυναίσθηση. Η σύνδεση αυτή ενδυναμώνει και τους δύο, δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον όπου ο καθένας εξελίσσεται και ενισχύει τη σχέση.

Όταν όμως δεν έχετε επιβεβαιώσει τον εαυτό σας, επιλέγετε ανθρώπους που επιβεβαιώνουν αυτό που χρειάζεστε κάθε φορά να επιβεβαιωθεί. Αν, για παράδειγμα, χρειάζεστε να τονώσετε ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς σας,  επιλέγετε ανθρώπους που έχουν αυτό το χαρακτηριστικό, νομίζοντας πως μέσα από εκείνους αυτό το χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς σας θα αναδειχτεί, οπότε θα αισθανθείτε σημαντικοί. Αυτό που σας στρέφει σε εκείνους είναι η ανάγκη σας να έρθετε σε επαφή με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας αλλά το κάνετε με λάθος τρόπο. Με αυτόν τον τρόπο δεν παρατηρείτε αν έχετε κοινά για να συνδεθείτε όπως και αν η σχέση σας αναπτύσσει.

Εκείνοι που επιζητούν επιβεβαίωση έξω από τον εαυτό τους συχνά επιλέγουν ανθρώπους για να καλύψουν τις ανάγκες τους, χωρίς να ενδιαφέρονται για την ουσιαστική ανάπτυξη της σχέσης. Αντίθετα, όταν βασιζόμαστε στην αυτοεκτίμησή μας, οι σχέσεις μας χτίζονται πάνω στην αμοιβαιότητα και την ουσιαστική επικοινωνία, και έτσι καλλιεργούμε την ωριμότητα και την αληθινή αγάπη προς τον εαυτό μας και τους άλλους.

Η πραγματική σύνδεση στηρίζεται στην ευγνωμοσύνη και στον σεβασμό των αναγκών μας και του άλλου. Αυτή η ανταπόκριση και η αμοιβαία κατανόηση ενισχύουν την αυτοεκτίμησή μας και φωτίζουν τον δρόμο προς την προσωπική και πνευματική μας ανάπτυξη. Όταν λοιπόν εκφράζουμε ώριμα τις ανάγκες μας και δείχνουμε ευγνωμοσύνη, χτίζουμε σχέσεις γεμάτες νόημα, αγάπη και αληθινή σύνδεση.

Αγγελική Μπολουδάκη