Να εκτιμάς τον εαυτό σου
26 Ιουνίου 2018
Το “απολαμβάνειν” σήμερα
28 Ιουνίου 2018

Η εξέλιξή σου

Αν μάθατε να επικρίνετε την εξέλιξη, αν μάθατε να φοβάστε την επιτυχία και την ευτυχία,  αν τα μηνύματα που λάβατε σας κάνουν να βλέπετε με αρνητισμό ό,τι σας κάνει να νιώθετε ευτυχισμένος -η και ελεύθερος -η, νιώθετε επιθετικά όταν εξελίσσεστε.

Κάθε φορά που προσπαθείτε να πετύχετε, κάθε φορά που ανοίγεστε στην ευτυχία, ορθώνετε τείχη που εναντιώνονται στην εξέλιξή σας.

Φαντάζεστε ότι τα τείχη είναι εκεί που στοχεύετε, ότι υπάρχει κίνδυνος να πέσετε, στην πραγματικότητα όμως εκείνο που δημιουργεί τα τείχη και τους κινδύνους είναι οι φόβοι σας. Οι φόβοι σας να διαφοροποιηθείτε από μια εσφαλμένη εικόνα εαυτού και να διεκδικήσετε το καλύτερο για σας. Κι όμως, ό,τι σας ανοίγει στην ευτυχία, ό,τι σας κάνει να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας είναι δικαίωμα σας να το έχετε στη ζωή σας.

Είναι φορες που κάνετε σπασμωδικές κινήσεις, προσπαθώντας μέσα από αυτά που κάνετε να αποδείξετε κάτι στον εαυτό σας, με αποτέλεσμα να μην χαίρεστε το ταξίδι ούτε τις διαδρομές. Όλα γίνονται για ένα σκοπό και η ικανοποίηση θυσιάζεται.

Άλλες φορές δίνεστε μόνο σε έναν τομέα και προσπαθείτε να διακριθείτε εκει, νομίζοντας ότι έτσι διασφαλίζετε το δικαίωμα σας στην ευτυχία,  στην πραγματικότητα όμως χάνετε τον εαυτό σας, γιατί δεν ασχολείστε με τις προσωπικές σας ανάγκες και τις επιθυμίες. Χάνετε τον εαυτό σας, τις πιο ουσιαστικές επιθυμίες και εξαρτάστε από κάτι, προσπαθώντας να αντλήσετε αυτό που θέλετε από εκεί.

Νιώθετε μόνη σας κάθε φορά που τολμάτε και από φόβο για τη μοναξιά, εξαρτάστε από άλλους ή τους πιέζετε να εξελιχθούν για να έχετε παρέα.

Άλλες φορές πάλι, ενώ αισθάνεστε ό,τι αξίζετε να διεκδικήσετε τα όνειρά σας, οπισθοχωρείτε στη σκέψη ότι θα χάσετε τους ανθρώπους που αγαπάτε αν πετύχετε αυτό που θέλετε. Θυσιάζετε τις βαθύτερες επιθυμίες σας, νομίζοντας ότι έτσι δεν θα σας εγκαταλείψουν οι άλλοι. Δίνετε αξία στο τι θα κάνετε για να κρατήσετε τους ανθρώπους σας και δεν δίνετε αξία στο ότι οι άνθρωποι που σας αξίζουν είναι εκείνοι που κάνουν και εκείνοι τις δικές τους προσπάθειες να γίνουν ένα με τα δικά τους όνειρα.

Επιζητάτε μια ψευδοασφάλεια σε καταστάσεις όπου η εξέλιξη είναι απαγορευτική, σε ανθρώπους που οι ίδιοι παθητικοποιούνται ή σε ανθρώπους που είναι έκδηλα ανταγωνιστικοί και μόλις εσείς τολμάτε στο δικό σας όνειρο η ενέργεια που σας στέλνουν είναι τόσο αρνητική που ακυρώνετε τις προσπάθειες σας. Αυτοί οι άνθρωποι εκφράζουν τους βαθύτερους φόβους σας και μόλις ανοίγετε τα φτερά σας καταφεύγετε εκεί για να μην πετάξετε. Τους επιλέγετε όσο φλερτάρετε με τους φόβους σας νομίζοντας ότι εκείνο που σας αξίζει είναι ότι σας κρατά περιορισμένη σε αυτούς.

Το άνοιγμα στην ελευθερία, η αποδοχή της επιτυχίας και της ευτυχίας, είναι κάτι που χρειάζεται να το καλλιεργήσετε για να μπορέσει να καρποφορήσει μέσα σας.

Για να μην σας δημιουργεί ανασφάλεια το καινούριο, το διαφορετικό που σας ανοίγει σας μια άλλη καθαρή οπτική του εαυτού σας, χρειάζεται να πειστείτε για το δικαίωμά σας στην ελευθερία σας.

Όσο εκτιμάτε την αξία σας, είναι πολύ πιο εύκολο να προσπαθήσετε σε ό,τι είναι αντάξιό σας. Όσο αποδέχεστε ότι μπορείτε να γίνετε ένα με τα όνειρά σας, νιώθετε τη δύναμη να τα υλοποιήσετε. Όσο σέβεστε αυτό που είστε και θέλετε, αναγνωρίζετε αυτά τα όνειρα ως δικά σας και τα υλοποιείτε αψηφώντας τις δυσκολίες που παρουσιάζονται.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας