Κάθε βίωμα γίνεται μοτίβο που προσδιορίζει συμπεριφορές μέχρι την αναγνώρισή τους
6 Μαρτίου 2018
Η ερωτική αγάπη
7 Μαρτίου 2018

Η σωτηρία της ψυχής

Η σωτηρία της ψυχής

Είναι φορές που η ψυχή μας δεν μπορεί να κρατήσει αυτά που προσπαθούν να χωρέσουν και ένας τοίχος ορθώνεται σαν φράγμα για να μην ξεχειλίσει η χαρά…

Η συνήθεια, καθημερινή αποσκευή, σκιρτά στην ιδέα της αποχώρησής της και προσπαθεί να πιαστεί από το τετριμμένο.

Όλοι οι φόβοι εφορμούν και εμποδίζουν τα ακούσματα της ψυχής μας να μας διαπεράσουν και να τολμήσει η καρδιά μας να γοητευτεί από τη χαρά.

Η καρδιά μας πάλλεται στην ιδέα του κενού, του χάσματος που θα προκληθεί, όταν αυτό το μικρό παιδί μέσα μας αποφασίσει να περπατήσει γοργόφτερα και να δεχτεί να μεγαλώσει, να υψώσει το ανάστημά του και να κατακτήσει τους πόθους του. Πόσο μας χρειάζεται να είμαστε δίπλα του, ώστε να μη φοβηθούμε τον τρόμο του αλλά να τον αγκαλιάσουμε προστατευτικά, να το καθοδηγήσουμε προσεκτικά, για να μη χαθεί στη νοσταλγία του άδειου, στον λαβύρινθο όπου παραμονεύει ένας Μινώταυρος που αναζητά μιαν ασφάλεια άκαμπτη, που δεν επιτρέπει το ρίσκο, την αλλαγή, την ψυχική ανάταση.

Περιμένει από μας να γίνουμε μια μεγάλη αγκαλιά που θα νανουρίσει την έλλειψη εμπιστοσύνης του, θα αφυπνίσουμε τα πεταρίσματά του, θα βοηθήσουμε καρτερικά το μεγάλωμά του. Υπομονετικοί μαζί του, δεν θα το εγκαταλείψουμε στους μονόδρομους των επιλογών του, δεν θα το επικρίνουμε για τα λάθη που κάνει όσο προσπαθεί να ξεπεράσει τα τείχη του, δε θα το πληγώσουμε όταν εκείνο πειραματίζεται στην επανάστασή του.

Λαχταρά να μεγαλώσει, να ωριμάσει και επιθυμεί από μας να βυθιστούμε στα χρώματά του, να τα αναγνωρίσουμε και να τα αναδείξουμε αγαπώντας τα, για να αποδεχτεί και εκείνο την αλήθεια του, να την αγκαλιάσει με τη σειρά του ως μέρος της ύπαρξης του, να κυοφορήσει μέσα του την ελπίδα, την επιθυμία, την ζωή.

Και όταν το κάνουμε αυτό, όταν συμπαρασταθούμε σε αυτό το παιδί μέσα μας, κάθε φορά που ένα τείχος ορθώνεται, κάθε φορά που μια πλευρά μας εμποδίζεται να αναδυθεί για να διεκδικήσει τη θέση της στην καρδιά μας, ώστε να την περιβάλλουμε με αγάπη, κάθε φορά που ο φόβος μας  προβάλλει ό,τι δύσκολο υπάρχει στον κόσμο του, ο ενήλικος εαυτός μας μας καθησυχάζει με εμπιστοσύνη.

Ένα παιδί μέσα μας μάς περιμένει ανυπόμονα για να το βοηθήσουμε στο μεγάλωμά του. Ένα παιδί μέσα μας μάς καρτερά να το πάρουμε από το χέρι και να το οδηγήσουμε στη χώρα της αγάπης, στη χώρα της δημιουργικότητας, στη χώρα της ζωής.

 

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας