Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μέσα στην μήτρα αλλά και κατά τον πρώτο χρόνο ζωής λειτουργεί στην πιο χαμηλή συχνότητα, από 0,5 έως 4 κύκλους το δευτερόλεπτο (Hz)-στα κύματα Δ. Γιαυτό και τα βρέφη κοιμούνται πολύ. Στους ενηλίκους, τα κύματα Δ είναι κυρίαρχα όταν βρισκόμαστε στο στάδιο του βαθύτερου ύπνου, τότε που ονειρευόμαστε και είναι πιο δύσκολο να ξυπνήσουμε.
Από δυο έως έξι ετών, ο εγκέφαλος του παιδιού λειτουργεί κυρίως στα κύματα Θ (4 έως 8 Hz), μια συχνότητα ταλάντωσης που σχετίζεται με την λειτουργία της φαντασίας (διαλογισμός). Αυτό είναι το στάδιο ανάπτυξης που η φαντασία των παιδιών οργιάζει.
Είναι σημαντικό το γεγονός πως τα κύματα Θ σχετίζονται με το στάδιο ύπνωσης, κατά την διάρκεια της οποίας η λήψη πληροφοριών γίνεται απευθείας στο υποσυνείδητο νου.
Στα πρώτα έξι χρόνια της ζωής τους, τα παιδιά δεν εκφράζουν τα κύματα Α,Β,Γ της εγκεφαλικής δραστηριοτητας. Οι εγκέφαλοι τους δουλεύουν κυρίως σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτό των ενηλίκων. Στο στάδιο Θ στο οποίο ο εγκέφαλος προγραμματιζεται εύκολα, τα παιδιά καταγράφουν τεράστιες ποσότητες πληροφοριών, που τους είναι απαραίτητες για να επιβιώσουν, αλλά δεν έχουν την ικανότητα να αξιολογήσουν συνειδητά αυτές τις πληροφορίες.
Οι περισσότεροι από μας μεγαλώσαμε σε οικογένειες και σε σχολεία που η κριτική, από τους γονείς και τους δασκάλους μας, περίσσευε.
< Δεν το αξίζεις αυτό. Δεν είσαι καλός .Δεν είσαι έξυπνος. Είσαι κακό παιδί .Είσαι αρρωστιάρης .Μην κλαις δεν είσαι άντρας. Είσαι τεμπέλης .Είσαι γκρινιάρης. Είσαι φοβητσιάρης. κλπ >
Οι περισσότεροι γονείς δεν το ΕΝΝΟΟΥΝ ασφαλώς, όταν λένε ότι το παιδί τους δεν είναι άξιο να αγαπηθεί όπως είναι. Απλώς λειτουργούν, όπως ένας προπονητής που χρησιμοποιεί την αρνητική κριτική, προκειμενου να κάνει τους παίκτες τους να προσπαθήσουν περισσότερο.
Τέτοιες προπονητικές προσπάθειες όμως απαιτούν από το παιδικό μυαλό να έχει την ικανότητα να δει την θετική πλευρά πίσω από την αρνητική κριτική, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει γιατί τα παιδιά λειτουργούν στα κύματα Θ ..λέμε…
Κάθε αρνητική κριτική λαμβάνεται σαν αληθινή και αποθηκεύεται στο σκληρό δίσκο.(υποσυνείδητο)
Οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν ?
Ότι στην προσπάθεια τους να βοηθήσουν, στην πραγματικοτητα καταδικάζουν το παιδί τους να νιώθει ανάξιο για την υπόλοιπη ζωή του!