Η επιλογή της ευτυχίας ή της δυστυχίας είναι δική μας
2 Αυγούστου 2018
Αν πιστεύεις πως αν θα κάνεις τα πάντα για τους άλλους εκείνοι θα αλλάξουν, χρειάζεται να εκτιμήσεις τον εαυτό σου
7 Αυγούστου 2018

Κρίση πανικού

Κρίση πανικού

Θέλεις να πάρεις μια μεγάλη απόφαση και φοβάσαι.

Θες να εμπιστευτείς τον εαυτό σου, να αναλάβεις μόνος σου την ευθύνη του εαυτού σου, να μην περιορίζεσαι, να αισθανθείς ελεύθερος.

Νιώθεις άγχος όμως, γιατί φοβάσαι τις συνέπειες… Τι θα επακολουθήσει, άραγε;

Νιώθεις κακός, γιατί στο παρελθόν σε έκαναν να αισθάνεσαι έτσι ή μπορεί και να το φαντάστηκες ότι σε έκαναν να αισθάνεσαι έτσι, επειδή τόλμησες σε μια πρωτοβουλία σου. Φοβάσαι ότι θα προκαλέσεις κακό σε άλλους αν πάρεις την απόφαση που επιθυμείς. Αν τολμήσεις να μιλήσεις, να πράξεις με διαφορετικό τρόπο από ότι συνήθιζες μέχρι τώρα, να χαρείς, να επιτύχεις, να μάθεις, να ωφεληθείς από τις συνέπειες της πράξης σου, χωρίς να σε νοιάζει το αποτέλεσμα.

Αγωνιάς μήπως προδόσεις άλλους ανθρώπους αν εφράσεις την επιθυμία σου, αν την εκπληρώσεις. “Τι θα απογίνουν οι άλλοι, μήπως καταστραφούν, μήπως μείνουν μόνοι τους;”, είναι οι σκέψεις που σε γεμίζουν αγωνία.

Φοβάσαι μήπως γίνεις άπληστος, παραβιαστικός, κτητικός όταν έρχεσαι σε επαφή με την επιθυμία σου, γιατί νιώθεις πιο δυνατός και τη δύναμη τη φοβάσαι. Στο παρελθόν, κάθε μορφή εξουσίας τη βίωσες απειλητικά και παραβιαστικά και ταυτίζεις την δύναμη με την εξουσία που μπορεί εσύ να ασκήσεις σε άλλους. Έμαθες ότι είναι αλαζονεία να δέχεσαι τις επιθυμίες σου, να τις εκπληρώνεις, να εκθέτεις τον εαυτό σου τολμώντας.

Φοβάσαι ότι θα απορριφθείς ή ότι μπορεί να κινδυνεύσεις, γιατί αυτό που πιστεύεις είναι ότι οι ικανότητες σου προκαλούν την επιθετικότητα των άλλων και την απόρριψη.

Κάθε φορά που τολμάς σε μια πρωτοβουλία σου, χρειάζεται να συνομιλείς με τους φόβους σου, να σε καθησυχάζεις. Κάθε φορά που έρχεσαι σε επαφή με μια επιθυμία σου, χρειάζεται να νιώθεις πως είναι ευλογημένη και έχεις κάθε δικαίωμα να την ικανοποιήσεις. Κάθε φορά που κάτι αλλάζει μέσα σου, αν σκεφτείς πως είναι για καλό, η θετική σου οπτική θα περιβάλλει την αλλαγή και θα νιώσεις καλά σε αυτήν, θα την αισθανθείς οικεία, θα σου είναι πιο εύκολο να την περιέχεις.

Εάν εμπιστευτείς τον εαυτό σου, θα γυρέψεις την ασφάλεια μέσα σου. Αν εκτιμήσεις το καθετί που έχεις κάνει και αποτελεί εσένα, θα πάρεις την αξία που χρειάζεσαι. Όταν σε εκτιμάς, όταν δεν στέκεσαι στα αρνητικά αλλά σε όσα με προσπάθεια έχεις καταφέρει, νιώθεις ασφάλεια μέσα σου. Αισθάνεσαι πως δεν έχει κάτι τη δύναμη να σε κλονίσει, γιατί νιώθεις σίγουρος για σένα.

Όταν δεν σε επικρίνεις, οι ενοχές φεύγουν. Δεν βαραίνεις τον εαυτό σου με συναισθήματα που σε αποτρέπουν από αυτό που θέλεις. Όταν σε κατανοείς, μαθαίνεις να ακούς τα δικά σου συναισθήματα και όχι εκείνα που είναι απόρροια των ενοχών σου.

Κάθε σύμπτωμα δεν έρχεται για σε τιμωρήσει αλλά για να σου πει ότι κάτι έχεις αντιληφθεί λάθος. Κι όταν αλλάξεις αυτήν την αντίληψη, το σύμπτωμα υποχωρεί, γιατί η αποστολή του, που είναι να σε οδηγήσει στο σωστό δρόμο, στο δρόμο της καρδιάς σου, έχει εκπληρωθεί.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας