Το γράμμα ενός πατέρα στην κόρη του (για τον μελλοντικό της σύζυγο)
17 Ιουνίου 2018
Πως επιλέγουμε τους ανθρώπους στη ζωή μας;
18 Ιουνίου 2018

Να δίνετε χώρο στην επιθυμία σας

Να δίνετε χώρο στην επιθυμία σας, σε αυτό που θέλει η καρδιά σας, σε αυτό που ποθεί η ψυχή σας.

Αν ως παιδί δεν μάθατε να ικανοποιείτε τις επιθυμίες σας, αν οι ανάγκες των άλλων είχαν γίνει  η προτεραιότητά σας, αμφιβάλλετε όταν βρίσκετε μπροστά σε μια επιθυμία σας, διερωτάστε μήπως κάνετε κάτι εγωιστικό που σκέφτεστε τον εαυτό σας.

Να δίνετε χώρο στην επιθυμία σας, γιατί μόνο έτσι προστατεύετε την αλήθεια σας.

Να εστιάζετε σε αυτό που θέλετε, να αφοσιώνεστε σε αυτό, να δεσμεύεστε μαζί του, να το πραγματοποιείτε όση προσπάθεια κι αν χρειάζεται.

Η επιθυμία να κάνετε αυτό που σας εξελίσσει, σας κάνει καλύτερο, σας βοηθά να αναγνωρίσετε μια δική σας αλήθεια, αυτήν την επιθυμία βοηθήστε την να αναδυθεί.

Να σέβεστε την αξία σας, να εκτιμάτε τον εαυτό σας, να σας βάζετε σε προτεραιότητα. Αγαπάτε τον άλλον άνθρωπο, το κάθετί, στο βαθμό που αγαπάτε και εκτιμάτε τον εαυτό σας.

Να σέβεστε τον εαυτό σας, για να μην κάνετε συμβιβασμούς που σας αλλοτριώνουν, να μην  δέχεστε ως πραγματικότητα κάτι που είναι ψέμα και υποκρισία.

Να μην αμφιβάλλετε για αυτά που θέλετε κι αν κάποιοι αμφιβάλλουν για σας, προσπεράστε τους.

Να επενδύετε στην ελευθερία σας, χωρίς να  διερωτάστε αν αυτό που θέλετε πρέπει να το κάνετε. Να μην σκέπτεστε όλους τους άλλους και μετά τον εαυτό σας. Να μην προσπαθείτε να ικανοποιείτε αυτό που θέλουν οι άλλοι, από ενοχή που τολμάτε στην επιθυμία σας. Να συνδέεστε με τους άλλους χωρίς να εξαρτάστε από εκείνους. Να ενδιαφέρεστε για εκείνους,  και όχι για αυτό που θέλουν από σας, ώστε να τους αρέσετε. Να μην σέρνετε ανθρώπους για να κάνουν αλλαγές, γιατί θα σας τραβήξουν εκείνοι κάτω και μετά δεν θα σας αρέσει ο εαυτός σας. Να μην αναλώνεστε σε ερωτήματα “γιατί παραμένουν εγκλωβισμένοι οι άνθρωποι” αλλά να νιώθετε ευγνωμοσύνη και να εκτιμάτε εκείνους τους ανθρώπους που αναγνωρίζουν την αξία τους και τη δική σας.

Το να ικανοποιείτε την επιθυμία σας δεν είναι εγωιστικό. Να αναζητάτε αυτό που θέλετε και να το πραγματοποιείτε πότε μόνος σας, πότε με άλλους, είναι ευλογία.

Αν εστιάζεστε στην αλήθεια σας και την προστατεύετε, δεν αλλοτριώνεστε. Δεν κάνετε συμβιβασμούς που σας εξαθλιώνουν. Δεν ξεπουλάτε τον εαυτό σας, τους ανθρώπους σας, τα ιδανικά σας. Δεν προστατεύετε συμφέροντα ξένων και τα δικά σας τα αφήνετε έρμαια. Δεν επιτίθεστε σε ό,τι δεν μπορείτε να φτάσετε. Δεν πασπαλίζετε με χρυσόσκονη ό,τι είναι ψεύτικο. Δεν κάνετε σε άλλους ό,τι έχετε υποστεί για να δικαιολογήσετε την αλλοτρίωσή σας.

Να δίνετε χώρο στην επιθυμία σας, γιατί μόνο έτσι νιώθετε ακέραιος, ελεύθερος άνθρωπος.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας