Η ικανοποίηση των αναγκών μας
26 Ιουνίου 2018
Η εξέλιξή σου
27 Ιουνίου 2018

Να εκτιμάς τον εαυτό σου

Εκτιμάς τον εαυτό σου, όταν σε σέβεσαι.

Όταν εναρμονίζεσαι με την επιθυμία σου και νιώθεις ελεύθερος να την εκφράσεις, να την υποστηρίξεις, να την υλοποιήσεις.

Όταν συμφιλιώνεσαι με την εικόνα σου, με τα χαρακτηριστικά που διαθέτεις, όταν τα καλλιεργείς με αγάπη προς αυτά και για σένα.

Όταν κάνεις ειρήνη με το παρελθόν σου και συνειδητοποιείς ότι κάθε επιλογή σου ήταν σοφή, ωρίμασε χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου.

Όταν αντιμετωπίζεις τις ανασφάλειές σου. Κάθε φορά που χάνεσαι σε αυτές, είναι καλό να αναγνωρίζεις ότι κάτι μέσα σου σε κρατά στάσιμο, σε ακινητοποιεί. Ένας ρόλος, μια κατασκευή, δεν σε αφήνει να έρθεις σε επαφή με τις αλήθειές σου, να αναλάβεις την ευθύνη σου για αυτές.

Όταν σε εκτιμάς, σε καθετί που βιώνεις, όλα σου τα χαρακτηριστικά εξελίσσονται, καλλιεργούνται, νιώθεις υγεία, διαύγεια, γαλήνη. Νιώθεις ελεύθερος να είσαι εσύ, ένας δημιουργικός, ελεύθερος εαυτός, δεσμευμένος να είσαι εσύ και να αναπτύσσεσαι σε επικοινωνία με τους άλλους, σε αρμονία μαζί τους.

Αφουγκράζεσαι τις ανάγκες σου, που βοηθούν την επιθυμία σου να ωριμάσει, νιώθεις ελεύθερος να τις ικανοποιήσεις όπως επιλέγεις εσύ.

Όταν δεν σε εκτιμάς, ελέγχεις: Το παρελθόν σου, ώστε να το αλλάξεις ή να το ζήσεις ξανά με ένα νέο τρόπο, παίζοντας τον ίδιο ρόλο όπως φαντασιώθηκες τον εαυτό σου ως παιδί, με τα ίδια συναισθήματα όπως τότε, με τις ίδιες σκέψεις για τους άλλους. Τους άλλους προσδοκώντας ότι θα γίνουν μια ιδέα για σένα για να παίζεις το σενάριο της σχέσης μόνος σου στη φαντασίωσή σου, όπου ο άλλος δεν υπάρχει στην πραγματικότητα σύμφωνα με αυτό που είναι σαν προσωπικότητα, με αυτό που επιθυμεί, με την ανάγκη του για ανταπόκριση, αλλά υπάρχει μοναχά η ανάγκη της χρήσης ώστε να παίζεις ξανά ένα παρελθόν που δεν υπάρχει πια αλλά εσύ αρνείσαι να το αφήσεις. Την εικόνα μιας τελειότητας που αν την έχεις θα μείνεις παραδομένος στο ρόλο του παιδιού που θυσιάζει τα πάντα για να γίνει τέλειο και να δημιουργήσει τους τέλειους γονείς στη φαντασίωσή του, σε μια εξαρτητική σχέση μαζί τους, ώστε να μην τολμήσει στο ταξίδι του μόνος του. Όταν σε εκτιμάς, συγχωρείς τους γονείς σου, καταλαβαίνεις ότι ήταν άνθρωποι, συνειδητοποιείς ότι αυτό που απαιτείς δεν είναι στην πραγματικότητα σχέση αλλά  εγωκεντρισμός και κλείσιμο σε μια φαντασίωση παντοδυναμίας, με ρόλους εξουσίας – υποταγής.

Όταν σε εκτιμάς, δεσμεύεσαι με ανθρώπους που εκτιμούν τον εαυτό τους, που επιλέγουν τον σεβασμό στη ζωή τους, που αδειάζουν για να γεμίσουν, που βάζουν προτεραιότητες, που εμπιστεύονται, που ζυμώνεστε μαζί και αλλάζετε μαζί γιατί αυτό που είναι ο ένας βελτιώνεται από αυτό που είναι ο άλλος, ενώ η γνησιότητα στην ανταπόκριση σας κάνει να νιώθετε ασφάλεια, σιγουριά, αυτοπεποίθηση.

Όταν σε εκτιμάς δεν σε ενδιαφέρει να αλλάξεις τους άλλους, εστιάζεσαι στο να να βελτιώσεις την δέσμευση με αυτό που πραγματικά είσαι. Παρατηρείς αν οι άλλοι έχουν την δυνατότητα να αλλάξουν. Γνωρίζεις ότι κάποιοι μπορούν, κάποιοι άλλοι όχι. Δέχεσαι επίσης ότι δεν ταιριάζουμε με όλους, χωρίς να το κρίνεις. Εκτιμάς τον κάθε άνθρωπο, επιλέγεις όμως που θα δώσεις την ενέργειά σου.

Βάζεις στόχους και τους υλοποιείς. Τα μέσα που αξιοποιείς είναι εκείνα που σε κάνουν να νιώθεις καλά με τη συνείδησή σου, νοιάζεσαι αν αυτά έχουν γόνιμη επίδραση και σε άλλους ανθρώπους. Η έγνοια για τον εαυτό σου έρχεται σε ισορροπία με την έγνοια σου για τα συναισθήματα των άλλων σε ό,τι κάνεις μαζί τους.

Όταν σε εκτιμάς, δεν παίρνεις ένα ρόλο στη σχέση σου με τους άλλους αλλά λες την αλήθειά σου για αυτό που είσαι και θέλεις, χαίρεσαι που μοιράζονται τη δική τους αλήθεια. Δεν σε ενδιαφέρει μια εικόνα τελειότητας αλλά η δική τους εικόνα, που ακριβώς επειδή είναι δική τους είναι και αγαπημένη. Συγχωρείς, κατανοείς, αγκαλιάζεις και χαίρεσαι που υπάρχει χώρος και από τη δική τους πλευρά για συγχώρηση, κατανόηση, αγάπη.

Να σε εκτιμάς, γιατί επηρεάζεις τους ανθρώπους που ζεις μαζί τους. Αν τους αγαπάς πραγματικά, εκτιμάς τον εαυτό σου και βάζεις όρια, γιατί κάθε φορά που υποτιμάς τον εαυτό σου επηρεάζονται και πληγώνονται και εκείνοι. Ο άνθρωπος που σε αγαπάει θέλει το καλό σου, θέλει να στέκεσαι στο ύψος της αξίας σου και όταν δεν το κάνεις, επηρεάζεται και η δική του εκτίμηση προς τον εαυτό του. Η εκτίμηση των άλλων προς εμάς δεν είναι δεδομένη, ακόμα και των παιδιών μας, και αν θέλουμε να μας εκτιμούν οι άνθρωποι που αγαπάμε, πρέπει εμείς πάνω από όλα να εκτιμάμε τον εαυτό μας.

Να σε εκτιμάς, γιατί έτσι ζεις με αγάπη για σένα και τους άλλους.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας