Θέλω… να μ’ εμπιστεύεσαι χωρίς να απαιτείς
16 Φεβρουαρίου 2019
Τι να ρωτάτε το παιδί σας όταν γυρνά από το σχολείο
17 Φεβρουαρίου 2019

Να κάνεις αυτό που σε κάνει να αισθάνεσαι καλά

Να κάνεις αυτό που σε κάνεις να νιώθεις καλά, αυτό που θέλει η καρδιά σου.

Να λες ναι όταν θέλεις και όχι κάθε φορά που είναι καλό για σένα.

Να σέβεσαι τον εαυτό σου, να νοιάζεσαι για σένα και να σε βελτιώνεις έχοντας επίγνωση της μοναδικότητάς σου.

Όταν επιθυμείς κάτι για σένα, να αναρωτιέσαι αν είναι για καλό για σένα και να αναλαμβάνεις την ευθύνη του. Να αναλαμβάνεις και τις συνέπειες γνωρίζοντας ότι βελτιώνουν την υπευθυνότητά σου. Αν είναι κάτι το οποίο το χρειάζεσαι πραγματικά και σε κάνει να νιώθεις ένα με σένα να παίρνεις το ρίσκο και να το τολμάς.

Μοναχά μην κάνεις κάτι για να ευχαριστήσεις τους άλλους από ανασφάλεια μήπως τους χάσεις. Μην ανέχεσαι καταστάσεις όπου ο εαυτός σου δεν αναγνωρίζεται, η επιθυμία σου δεν υπάρχει, ο σεβασμός στον εαυτό σου δεν εκτιμάται, η αξία σου δεν υπολογίζεται. Να βάζεις όρια στον εαυτό σου κάθε φορά που δεν φέρεσαι με με σεβασμό, με εκτίμηση σε σένα.

Να κάνεις αυτό που σε κάνει να νιώθεις καλά, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις σου. Με συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα σε σένα, στα συναισθήματα, στις σκέψεις και στις πράξεις σου.

Να σε εμπιστεύεσαι ακόμα και όταν όλοι οι άλλοι αμφιβάλλουν για σένα. Πιστός είναι ο άνθρωπος που είναι πιστός στον εαυτό του πάνω από όλα.

Να διατηρείς την ατόμικότητά σου, την ελευθερία να υπάρχεις με τον τρόπο που επιθυμείς εσύ. Μην ξεχνάς ότι στο βαθμό που διατηρείς την ατομικότητά σου ενώνεσαι με τους άλλους, συνδέεσαι πραγματικά μαζί τους.

Να εμπιστεύεσαι αυτά που θέλεις και να τα υποστηρίζεις. Να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες που προκύπτουν, τα συναισθήματά σου σε αυτές. Η ζωή είναι δίκαιη, τα εμπόδια έρχονται στη ζωή μας για να μας μάθουν να στεκόμαστε με σοφία στα πόδια μας.

Να μη κολλάς στην επίκριση των άλλων, στην ανάγκη τους να προβάλουν σε σένα αυτό που νιώθουν, είναι ένας τρόπος επικοινωνίας για εκείνους όπου εκφράζουν κάτι δικό τους που δεν απευθύνεται στην πραγματικότητα σε σένα. Όσο εμπλέκεσαι σε σκέψεις που σε ταλαιπωρούν, αφενός παγιδεύεσαι σε κάτι το οποίο δεν σε αφορά, αφετέρου παραμένεις εξαρτημένος ενός παραπονεμένου παιδιού μέσα σου που χρειάζεται όλους τους άλλους να τον επιβεβαιώνουν για να βρει το δίκιο του. Όταν σε δικαιώνεις, δεν αναλώνεσαι αλλά κατανοείς, υποστηρίζοντας πάντα την επιθυμία σου.

Να μη νιώθεις ενοχές όταν ικανοποιείς τις ανάγκες σου, μη σε αμφισβητείς νομίζοντας ότι πρέπει να ικανοποιείς τους άλλους πρώτα και μετά εσένα. Αν είσαι εσύ καλά, θα μεταφέρεις στις σχέσεις σου θετικά συναισθήματα, θα συνδέεσαι μαζί τους ουσιαστικά. Σκοπός σου δεν θα είναι να αποδείξεις κάτι, αλλά να συνδέεσαι και να μοιράζεστε χαρά.

Να κάνεις αυτό που σε ευχαριστεί πιστεύοντας πως είναι καλό για σένα. Μην ξεχνάς πως η προτεραιότητά σου είσαι εσύ. Οι άνθρωποι που σε εκτιμούν, θέλουν να νιώθεις όμορφα, να νιώθεις ελεύθερα να είσαι ο εαυτός σου. Στις υγιείς σχέσεις υπάρχει εμπιστοσύνη και από τις δυο πλευρές και ό,τι κάνει τον ένα να νιώθει καλά, μεταδίδεται και στον άλλον άνθρωπο.

Να κάνεις αυτό που σε ευχαριστεί γιατί εσύ γνωρίζεις καλύτερα από τον καθένα τι χρειάζεσαι πραγματικά, τι βοηθάει την υγεία του εαυτού σου.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας