Σύνδεση ή υπερπροστασία;
11 Ιουλίου 2023
Το νόημα της ανάγνωσης
17 Ιουλίου 2023

Ο ρόλος του θύματος

Γιατί θυματοποιείται ένας άνθρωπος;

Γιατί έχει μάθει έτσι, γιατί στην οικογένειά του ο ρόλος του θύματος είχε αξία.

Λειτουργώντας έτσι, δεν είσαι ο εαυτός σου. Δεν σε υποστηρίζεις και η προσωπικότητά σου δεν εκτιμάται.

Δεν εκφράζεις με δυναμισμό τα θέλω σου. Οι άλλοι δεν μπορούν να καταλάβουν τι θέλεις.

Δεν υποστηρίζεις με σταθερότητα τα όχι σου. Οι άλλοι νομίζουν ότι μπορούν να παραβιάσουν τα όρια σου.

Νιώθεις αποτελεσματική –ος έτσι. Νομίζεις πως αν κάνεις τα πάντα, θα αναγνωριστεί η αξία σου. Έτσι όμως, παραμένεις σε παθητική θέση. Στη συντροφική σου σχέση ζητάς να σου δώσει ο άλλος θέση αξίας, δεν διεκδικείς ισότιμη θέση. Αντιδράς από τη θέση του θύματος «γιατί δεν με καταλαβαίνουν;», «γιατί μου το κάνει αυτό;» και δεν εκφράζεις ξεκάθαρα τι θέλεις και τι δεν θα ανεχτείς. Ερωτικά μετατρέπεσαι σε αντικείμενο ικανοποίησης. Ο ερωτισμός όμως έτσι χάνεται. Η ενεργητική σου θέση μειώνεται. Σε γοητεύουν χαρακτηριστικά, όπου έχεις προσδοκίες από αυτά, ενώ παραβλέπεται η προσωπικότητά του ή ικανότητα να δεσμεύεται και να συνδέεται. Λειτουργώντας παθητικά, ανέχεσαι και δεν αντιμετωπίζεις δυναμικά τα ζητήματα στη σχέση σου με όρια και σεβασμό σε σένα. Κι ο άλλος δεν σε εκτιμά ούτε σε σέβεται, γιατί δεν είσαι ο αυθεντικός σου εαυτός. Δεν βάζεις όρια ώστε να δώσεις χρόνο και χώρο στον άλλον άνθρωπο να εργαστεί για την ισοτιμία.

Στη σχέση με το παιδί σου προσφέρεις τα πάντα, χωρίς όρια, ελπίζοντας πως θα τα καταφέρει καλύτερα από σένα και θα τα καταφέρεις και εσύ μέσω αυτού.
Το παιδί μοιραία σε μιμείται όμως. Ή γίνεται θύτης.

Δώσε στον εαυτό σου την αξία που έχεις. Ο φόβος μήπως χάσεις τον άλλον ας γίνει έγνοια για σένα, ώστε να εκτιμάς τον εαυτό σου σε ό,τι κάνεις. Να είσαι ο αυθεντικός σου εαυτός, να το επικοινωνείς και να παρατηρείς που αναγνωρίζεται. Να δίνεις το παράδειγμα, ώστε να μπορούν και οι άλλοι να είναι πιο αυθεντικοί στη δική τους ζωή.

Αγγελική Μπολουδάκη