Αναλαμβάνω την ευθύνη των συναισθημάτων μου, επικοινωνώ τις ανάγκες μου
29 Μαρτίου 2024
Κάθε πτυχή του εαυτού είναι πολύτιμη
5 Απριλίου 2024

Παρούσα σε σένα

Η απουσία του πατέρα, σωματική και συναισθηματική, επηρεάζει τις κόρες και διαμορφώνει τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη ζωή τους και τις σχέσεις τους. Επηρεάζει την αυτοεκτίμησή τους, τον αυτοσεβασμό τους, την ικανότητα να βάζουν όρια, την εμπιστοσύνη στην κρίση τους.

Η κόρη καλείται να εξερευνήσει τη ζωή μόνη της, να ορίσει την ταυτότητά της, πέρα από τη δική του απουσία. Να ανακτήσει τη δύναμη της, να αφηγηθεί τη ζωή της βάζοντας τη δική της σφραγίδα.

Κάθε πρότυπο που οδηγεί σε σχέσεις όπου δεν υπάρχει παρουσία, δεν υπάρχει επικοινωνία και μοίρασμα συναισθημάτων, καλείται να αναδιαμορφωθεί.

Κάθε φορά που δίνεις εικόνα στον τρόπο που έχεις επηρεαστεί συναισθηματικά, που αναγνωρίζεις τα συναισθήματα που βίωσες, ενδυναμώνεσαι. Κάθε συναίσθημα που ένιωσες τότε, έχει το χώρο του, έχει το δικό του νόημα, την αξία του, που όσο έρχεσαι σε επαφή με αυτό, το συνειδητοποιείς. Τα συναισθήματα που μας πονάνε είναι εκείνα που επικρίνουμε τον εαυτό μας σε αυτά. Οι συμπεριφορές που σε πληγώνουν ανεπανόρθωτα είναι εκείνες που ταυτίζεσαι μαζί τους, νομίζοντας πως σου αξίζουν. Νομίζεις πως φταις, ενώ όταν αναγνωρίζεις ότι η ευθύνη είχε να κάνει με αδυναμία άλλου, η ενοχή δεν χωράει, η ταύτιση υποχωρεί και τη θέση της παίρνει η κατανόηση, η έγνοια για κάθε συναίσθημα που ένιωσες, η σύνδεση σου με ό,τι ζεις στην καθημερινότητά σου. Όταν δεν σε ενοχοποιείς, κάθε κομμάτι σου, ακόμα κι εκείνα που υπήρξαν τραυματισμένα, ενώνονται και η κόλα τους είναι ο αυτοσεβασμός σου.

Είναι πολύ πιο εύκολο για σένα να ορίσεις τον δικό σου τρόπο ζωής και σχέσης, παρούσα σε σένα. Κι όταν δεν είσαι απούσα για σένα, είσαι παρούσα σε κάθε συναίσθημά σου, σε κάθε σκέψη σου, σε κάθε συμπεριφορά σου, που σε συνδέουν με την αυτοαξία σου, με τον αυτοσεβασμό σου.

Αγγελική Μπολουδάκη