Να μην ξεχνάς να αγαπάς
4 Δεκεμβρίου 2018
Γιατί ενώ επιλέγω μια δραστηριότητα, με την οποία θέλω να ασχοληθώ, δυσκολεύομαι να εστιαστώ σε αυτήν και να αναλάβω την ευθύνη της;
4 Δεκεμβρίου 2018

Πως θα καταλάβω αν με ενδιαφέρει πραγματικά μια δραστηριότητα, ένα χόμπυ, ώστε να δεσμευτώ με αυτό;

Μπορεί να ασχολούμαστε με αρκετές δραστηριότητες που μας αρέσουν ταυτόχρονα. Αυτό όμως που μας ενδιαφέρει είναι να εστιαστούμε σε μια από αυτές. Με ποια κριτήρια θα την επιλέξουμε;

  1. Πρώτα από όλα πρέπει να μας αρέσει. Να νιώθουμε ο εαυτός μας σε αυτήν.

  2. Να ταιριάζει με τη δική μας πραγματικότητα. Να μην είναι, δηλαδή, κάτι ουτοπικό που θα παραμείνει στη φαντασία μας, αλλά να μπορούμε να εκπαιδευτούμε και να γίνουμε καλοί σε αυτήν, σύμφωνα με τις δυνατότητές μας, σύμφωνα με τις αντικειμενικές δυνατότητες που υπάρχουν.

  3. Να αποτελεί στόχο για σας. Να είναι κάτι που σας ενδιαφέρει αληθινά. Να έχει ωφέλεια για σας, να είναι κάτι που σας εξελίσσει, σας προχωράει.

  4. Να έχει θετική επίδραση και σε άλλους η ενασχόλησή σας με αυτήν την δραστηριότητα.

Αν, για παράδειγμα, σας αρέσει ο χορός και η φωτογραφία και θέλετε να ασχοληθείτε με ένα από αυτά, αυτό που σας βοηθάει να επιλέξετε είναι να δείτε σε ποια από αυτά νιώθετε ο εαυτός σας. Ποιό είναι αυτό που πραγματικά σας αρέσει. Ποιο ταιριάζει με τη δική σας πραγματικότητα. Μπορείτε δηλαδή να εκπαιδευτείτε σε ένα από αυτά και να γίνετε τόσο καλοί όσο θέλετε; Οι δυνατότητες μας δεν είναι απεριόριστες, όσο όμως τις εστιάζομε σε κάτι συγκεκριμένο, τόσο καλύτερα αφοσιωνόμαστε σε αυτό και μπορούμε να έχουμε το τέλειο αποτέλεσμα που μας ενδιαφέρει να έχουμε. Αποτελεί αληθινά στόχο για σας; Εξελίσσεστε με τον χορό ή με τη φωτογραφία; Θα έχει ωφέλεια για σας τώρα όπως και για 10 χρόνια αργότερα; Τι είδους ωφέλεια θέλετε να έχει; (είναι διαφορετική για τον καθένα μας). Θα έχει θετική επίδραση σε άλλους ανθρώπους; Αν σας ενδιαφέρει να χαρίσετε χαρά σε άλλους, η ενασχόλησή σας με τον χορό κάνει να χαίρεστε κι εσείς κι οι άλλοι. Αν σας ενδιαφέρει κάτι που διεγείρει το πνεύμα σας και θέλετε να απευθυνθείτε σε ανθρώπους που έχουν μια διευρυμένη οπτική, η ενασχόληση με τη φωτογραφία θα είναι κάτι με το οποίο έχει νόημα να ασχοληθείτε.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας