…όσο ζητά η αγάπη
22 Μαρτίου 2018
Αποδέχομαι τον εαυτό μου
24 Μαρτίου 2018

Ενδιαφέρεσαι για τον εαυτό σου

Όταν νοιάζεσαι για σένα, όταν σε σέβεσαι, σε εκτιμάς και σε αποδέχεσαι.

Όταν κάνεις μικρά καθημερινά πράγματα με έγνοια για σένα και τα απολαμβάνεις.

Όταν χαίρεσαι με την ελευθερία σου και αναλαμβάνεις τα όνειρά σου, μικρά ή μεγάλα, χωρίς ενοχές.

Όταν βάζεις στόχους, ενώ η πραγματοποίησή τους δεν αποτελεί αυτοσκοπό για σένα, αλλά χαίρεσαι το ταξίδι όπως και το αποτέλεσμα.

Όταν αναρωτιέσαι αν αυτό που θέλεις να κάνεις είναι αληθινά καλό για σένα και δεν είναι μια αντίδραση ή μια προσδοκία, ένας φόβος ή ένας έλεγχος.

Όταν αποδέχεσαι τον εαυτό σου, όταν αποδέχεσαι κάθε πλευρά σου ως αγαπημένη.

Όταν νιώθεις ευγνωμοσύνη για την αγάπη που έχεις στη ζωή σου.

Όταν νιώθεις περήφανος για αυτό που είσαι και σου δίνεις την αξία που έχεις.

Όταν εκτιμάς την αξία σου και ό,τι κάνεις στη ζωή σου υποστηρίζει αυτήν την αξία.

Όταν συμμετέχεις στη καθημερινότητα σου με το συναίσθημά σου, ενώ αντιμετωπίζεις με ρεαλισμό την πραγματικότητά σου.

Όταν δεν παραμένεις με το αίσθημα απόρριψης ή ανεπάρκειας ή αμφιβολίας ή άλλα που ένιωσες ως παιδί, που σε εγκλωβίζουν σε ένα ρόλο, αλλά τα μετουσιώνεις σε εκτίμηση, σε επάρκεια, σε εμπιστοσύνη, νιώθοντας ώριμος να αναλάβεις την ενηλικίωσή σου. Όταν αποχωρίζεσαι την ενοχή, τον θυμό, την απογοήτευση με σεβασμό και σε αυτά τα συναισθήματα που ολοκλήρωσαν το ρόλο τους.

Όταν δεν αναζητάς την επιβεβαίωση των άλλων, αλλά εκείνο που σε ενδιαφέρει είναι το τι νιώθεις σε καθετί που κάνεις, το οποίο σε φέρνει πιο κοντά με την προσωπική σου αξία. Όταν επικεντρώνεσαι σε αυτό που κάνεις, όταν εστιάζεις με αφοσίωση και προτεραιότητα σε ό,τι σε ενδιαφέρει, σε ό,τι σε κάνει να αγαπάς τον εαυτό σου περισσότερο.

Όταν νιώθεις ευγνωμοσύνη για κάθε εμπειρία που βίωσες, που χάρη στις ικανότητές σου να αξιοποιήσεις τα συναισθήματα και τις σκέψεις σου σε αυτές, νιώθεις ευλογημένος για τα μαθήματα ζωής που κέρδισες.

Όταν γελάς με τα “λάθη” σου, όταν συνειδητοποιείς ότι τα προβλήματα που σου έφερε η ζωή δεν στα έφερε για να σε αποδυναμώσει, αλλά ότι σε προστάτεψε με κάποιο τρόπο από κάτι άλλο το οποίο θα ήταν μη διαχειρίσιμο.

Όταν αναλαμβάνεις την επιθυμία σου, όταν προχωράς μπροστά στη ζωή σου, όταν εξελίσσεσαι, όταν σέβεσαι αυτό που είσαι και κάνεις αυτό που σε ευχαριστεί.

Ενδιαφερόμαστε για τον εαυτό μας όταν καθετί πάνω μας το βλέπουμε ως αγαπημένο και το αναλαμβάνουμε με ευθύνη, με έγνοια, με πίστη ότι μπορούμε να βελτιωθούμε για μας, για τους ανθρώπους μας, για τη ζωή μας, για τη ζωή των άλλων.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας