Ημέρα περισυλλογής
26 Απριλίου 2019
Να ευχαριστείς, νιώθοντας ευγνωμοσύνη, μην δικαιολογείσαι
30 Απριλίου 2019

Συγχωρώ σημαίνει δίνω χώρο

Όταν συγχωρούμε, φιλιώνουμε με τον εαυτό μας και με τους άλλους.

Συγχωρώ σημαίνει ότι δημιουργώ χώρο για όλα τα συναισθήματά μου, τα κατανοώ και απελευθερώνομαι από την έντασή τους. Τότε μπορώ να συγχωρήσω τους άλλους και να αποφασίσω για τη μορφή σχέσης που θα έχω μαζί τους.

Συγχωρώ δεν σημαίνει ότι ξεχνώ. Ούτε ότι δικαιολογώ συμπεριφορές, με κίνδυνο να τις κάνω δικές μου.  Σημαίνει ότι αποδεσμεύομαι από συναισθήματα που με πληγώνουν, για να είμαι ελεύθερη να ζήσω το κάθε τώρα, συναισθηματικά παρούσα σε αυτό.

Πόσες φορές, τα  συναισθήματα του παρελθόντος έχουν επηρεάσει τη ματιά μας στο σήμερα; Βιώματα που ζήσαμε επηρεάζουν ακόμα τα συναισθήματά μας. Αντιμετωπίζοντας κάθε βίωμα όπως το ζήσαμε, κατανοώντας τα συναισθήματά μας, μπορούμε πιο εύκολα να αφεθούμε στο σήμερα, να έρθουμε σε επαφή με τα συναισθήματα που μας δημιουργεί, χωρίς να παρεμβάλλεται το παρελθόν. Κατανοώντας τα συναισθήματά μας, συγχωρώντας μας για συμπεριφορές του παρελθόντος, ζούμε το σήμερα για αυτό που είναι.

Συγχωρώ σημαίνει ότι κάνω την αυτοκριτική μου με τρόπο που δεν επηρεάζεται η αξία μου. Χωρίς ενοχές και χωρίς τύψεις, είναι πιο εύκολο να επανορθώσουμε. Υποχωρεί και ο φόβος της απόρριψης ή της εγκατάλειψης, οπότε βάζουμε τα όριά μας, λέμε τι θέλουμε για να συνδεθούμε. Όταν είμαστε αυθεντικοί,  ακόμα και αν ο άλλος άνθρωπος επιθυμεί κάτι άλλο, αποδεχόμαστε την δική μας επιθυμία, αποδεχόμαστε και τους άλλους κι ακολουθεί ο καθένας μας τις δικές του διαδρομές, χωρίς να θέλουμε να μας αλλάξουμε, χωρίς να ζητάμε να αλλάξουν οι άλλοι.

Συγχωρείς τους άλλους μόνο όταν νιώσεις έτοιμος για αυτό. Αν δεν έχεις περάσεις από όλα τα στάδια του πένθους, την άρνηση, το θυμό, την διαπραγμάτευση, την ενοχή, τη θλίψη και την αποδοχή, αν συγχωρέσεις, δεν θα μπορέσεις να προστατέψεις τον εαυτό σου. Υπάρχουν άνθρωποι που επαναλαμβάνουν τοξικές συμπεριφορές, θεωρώντας ότι έτσι πρέπει να σχετίζονται. Όταν ενισχύσεις την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησή σου, αυτές οι συμπεριφορές δεν θα μπορούν να σε επηρεάσουν, με την έννοια ότι αποφασίζεις τη μορφή σχέσης που θα έχεις μαζί τους ή δεν θα έχεις. Αν όμως νιώθεις πληγωμένος, αν είσαι ακόμα τραυματισμένος από τις πράξεις τους και προσπαθήσεις να συγχωρέσεις πρόωρα, θα τραυματιστείς για μια ακόμα φορά, θα μιμηθείς τις συμπεριφορές τους προκειμένου να ανήκεις, θα κάνεις κακό σε σένα και σε άλλους με τους οποίους σχετίζεσαι, που θα γίνουν αποδέκτες της τοξικότητας που άθελά σου μεταφέρεις. Δεν θα μπορέσεις να υποστηρίξεις την ανάγκη σου για ισοτιμία, οπότε είναι καλύτερο για σένα να προστατέψεις τα συναισθήματά σου και να κρατήσεις αποστάσεις. Αν δεν νιώθεις έτοιμος να συγχωρέσεις, να σέβεσαι τον εαυτό σου, να σου δίνεις χώρο και χρόνο, ώστε να επουλώνεις τις πληγές που σου προκάλεσαν και στη συνέχεια να βάζεις όρια με τρόπο που ξεκαθαρίζεις από την αρχή τι θέλεις όπως και τι δε θέλεις.

Όταν συγχωρούμε τον εαυτό μας για κάθε συμπεριφορά μας που προσαρμόστηκε σε μια εικόνα που είχαμε για μας στο παρελθόν, μας κατανοούμε και μας δίνουμε την αξία που έχουμε. Όταν επανορθώνουμε και εκτιμάμε τον εαυτό μας σε κάθε συμπεριφορά και επιλογή μας, μάς δικαιώνουμε. Όταν συγχωρούμε εκείνους που μετανιώνουν και επανορθώνουν έμπρακτα, συνδεόμαστε με τρόπο που το αίσθημα αξίας μας είναι σε προτεραιότητα.

Aγγελική Μπολουδάκη