Οι αντιλήψεις για την οικογένεια επηρεάζονται από τα βιώματά σας
26 Φεβρουαρίου 2018
Έχεις ανθρώπους μέσα σου
26 Φεβρουαρίου 2018

Συμφιλίωση με τη μοναχικότητα

Μοναχικότητα και μοναξιά. Δυο έννοιες που μοιάζουν, είναι όμως τόσο διαφορετικές.

Εάν έχεις συμφιλιωθεί με τον εαυτό σου, αν αποδέχεσαι ό,τι είσαι όπως και ό,τι δεν είσαι, νιώθεις καλά μαζί σου. Ο εαυτός σου είναι ο καλύτερος φίλος σου. Αισθάνεσαι δημιουργικά στις μοναχικές σου στιγμές, γιατί η επιθυμία κυλάει μέσα σου. Νιώθεις ελεύθερος να χαίρεσαι, να λυπάσαι, να θυμώνεις, να νιώθεις ευγνωμοσύνη. Είσαι σε επαφή με τα συναισθήματα σου, νιώθεις ένα μαζί τους. Όταν θυμώνεις, όταν λυπάσαι, δεν σε αποχωρίζεσαι αλλά σε κατανοείς, σε αγκαλιάζεις με αυτά τα συναισθήματα. Συνδέεσαι με εκείνους που αγαπάς, μοιράζεσαι στιγμές και συναισθήματα μαζί τους επειδή το επιθυμείς. Όταν είσαι μόνος, δεν νιώθεις μόνος

Μοναξιά νιώθεις όταν δεν έχεις συμφιλιωθεί με τον εαυτό σου. Νιώθεις μόνος γιατί σου λείπει ο εαυτός σου. Νιώθεις μόνος χωρίς την αποδοχή και την κατανόηση για σένα. Αισθάνεσαι θυμό γιατί δεν είσαι αυτό που θα ήθελες. Λύπη γιατί σου λείπει η χαρά που θα ένιωθες αν ένιωθες ενωμένος με σένα. Πικρία γιατί επικρίνεις τον εαυτό σου που περίμενες να είσαι κάτι άλλο. Νιώθεις επώδυνα συναισθήματα γιατί δεν είσαι αυτό που προσδοκάς. Ενώ αισθάνεσαι χαρά, κάθε φορά που ανταποκρίνεσαι στις προσδοκίες σου, για αυτό και δεν διαρκεί.

Όταν απομακρύνεσαι από την ανάγκη σου για μια εξιδανικευμένη εικόνα για σένα, προσεγγίζεις τον εαυτό σου με σεβασμό. Νιώθεις ευγνωμοσύνη και περηφάνια για αυτό που είσαι. Σε αγαπάς και αγκαλιάζεις καθετί δικό σου ως μοναδικό. Σε κατανοείς, σε νιώθεις. Εκτιμάς την πολυπλοκότητά σου, εκτιμάς τη διαφορετικότητα στους άλλους. Υπολογίζεις κάθε δώρο που σου δόθηκε, καταλαβαίνεις γιατί έκανες ό,τι έκανες στη ζωή σου. Συνειδητοποιείς το νόημα που είχε η κάθε κίνησή σου. Νιώθεις τυχερός για τα δώρα ζωής.

Νιώθεις γεμάτος απολαμβάνοντας τις στιγμές που ζεις γιατί στην καθεμία βρίσκεις κάτι καλό να χαρείς με αυτήν.

Η μοναχικότητά είναι δημιουργική, όταν την επιλέγουμε από επιθυμία, από αγάπη και σεβασμό στον εαυτό μας.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας