Να ευχαριστείς, νιώθοντας ευγνωμοσύνη, μην δικαιολογείσαι
30 Απριλίου 2019
Θα ‘ρθει καιρός που μ’ έξαρση θα καλωσορίζεις τον εαυτό σου
1 Μαΐου 2019

Σχέσεις ζωής

Κάθε άνθρωπος που συναντάμε, κάθε άνθρωπος που επιτρέπουμε να μας επηρεάσει είναι μια ευλογία στη ζωή μας. Κάθε συνάντηση έχει ένα ιδιαίτερο νόημα για μας. Καμιά συνάντηση δεν είναι τυχαία αλλά όλες βοηθούν την αλήθεια μας, κάνουν πιο εύκολο το ταξίδι μας.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, διαπιστώνουμε ότι  κάποιοι άνθρωποι αφύπνισαν αλήθειες μέσα μας. Τους συναντήσαμε, όταν κουρασμένοι από τις αναζητήσεις μας, είχαμε παραδοθεί σε εικόνες για τον εαυτό μας που δεν μας ταίριαζαν. Χάρη σε εκείνους αναγνωρίσαμε αυτό που είμαστε, πιστέψαμε περισσότερο στη δική μας αλήθεια.

Κάποιοι άλλοι μας έκαναν να νιώσουμε συναισθήματα που υπήρχαν στην καρδιά μας αλλά για κάποιο λόγο τα είχαμε απωθημένα. Στα συναισθήματά τους συναντήσαμε αυτό που νιώσαμε κάποτε από αγαπημένους μας ανθρώπους και χάρη στη δική τους αγάπη το συναίσθημα μας άρχισε να πάλλεται και πάλι από ζωή.

Άλλοι άνθρωποι μας  βοήθησαν να ανακαλύψουμε μια νέα κατεύθυνση, τη δική μας κατεύθυνση.  Σαν να είχαμε αποπροσανατολιστεί,  προσπαθώντας να καλύψουμε τις ανάγκες μας μέσα από άλλους. Γεμάτοι προσδοκίες,  γυρεύαμε αυτό που αναζητούσε η ψυχή μας αλλού και όχι μέσα μας. Αυτοί οι άνθρωποι, πιστοί στις δικές τους αλήθειες, μας βοήθησαν με το παράδειγμά τους, με τον τρόπο που διαχειριζόντουσαν τη ζωή τους, τους στόχους τους,  να εμπιστευτούμε αυτό που είμαστε.  Η εκτίμηση που ένιωσαν για μας, η ανάταση που νιώσαμε μαζί τους  έδωσαν νέα πνοή σε αυτό που πραγματικά θέλουμε.

Οι άνθρωποι που είδαμε σε εκείνους όμοιους τρόπους σκέψης, όμοιους τρόπους δράσης, είναι οι άνθρωποι που ήρθαν στη ζωή για να μας επιβεβαιώσουν ότι σκεφτόμαστε σωστά. Λειτούργησαν σαν καθρέφτες για μας σε μια στιγμή που παρασυρμένοι από την ανάγκη μας να αρέσουμε σε όλους,  λειτουργούσαμε με τρόπο που προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι θέλουν οι άλλοι από μας ώστε να το ικανοποιήσουμε και με κάποιο τρόπο προδίδαμε τη δική μας αλήθεια.  Εκτιμώντας τη δική τους σκέψη, νιώσαμε ευγνωμοσύνη για αυτό που είμαστε και το ισχυροποιήσαμε μέσα μας.

Οι άνθρωποι που δημιούργησαν χώρο στην καρδιά τους για μας είναι εκείνοι που κοιτώντας τους στα μάτια παραμένουμε ο εαυτός μας. Είναι οι άνθρωποι που καταλαβαίνουμε περισσότερο, που μας καταλαβαίνουν περισσότερο, γιατί οι κώδικες επικοινωνίας μας είναι κοινοί. Δεν φοβόμαστε να δείξουμε ο ένας στον άλλον αυτό που είμαστε, γιατί γνωρίζουμε πως ακόμα κι όταν όλες οι συμπεριφορές ή οι σκέψεις ή και τα συναισθήματα ακόμα δεν γίνονται δεκτά, είμαστε μια ομάδα μαζί.

Με κάποιους πορευόμαστε σε όλη τη ζωή μας μαζί, με κάποιους άλλους όχι. Όλες όμως οι συναντήσεις είναι σημαντικές γιατί όλες έχουν το νόημά τους. Κι όταν παραμερίσουμε τις ανάγκες, τις προσδοκίες μας και την τάση μας να είναι όλα τέλεια για να έχουν μια συγκεκριμένη λειτουργικότητα, νιώθουμε ευγνωμοσύνη που γνωρίσαμε αυτούς τους ανθρώπους, που αγαπήσαμε και αγαπάμε αυτούς τους ανθρώπους.

Οι άνθρωποι της ζωής μας, ο άνθρωπός μας, οι συγγενείς, οι φίλοι, οι συνεργάτες, ο πολύτιμος μας θησαυρός.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας