Όταν τα πρέπει γίνονται θέλω…
25 Σεπτεμβρίου 2018
Η αγάπη είναι κάτι που καλλιεργούμε και αναπτύσσουμε
1 Οκτωβρίου 2018

Το γράμμα μιας γιαγιάς στη νεογέννητη εγγονή της

-Αγαπημένη μου, θα μπορούσα να γράψω αυτό το γράμμα στη μαμά σου, πριν 25 χρόνια… Αλλά τότε, ήμουν μόλις 25 χρόνων και με απασχολούσαν άλλα προβλήματα: τι να ταΐσω την οικογένεια, πως να πάω την κόρη μου στον παιδικό σταθμό, να μη χάσω μάθημα στο Πανεπιστήμιο. Τώρα είμαι 50 ετων και μάζεψα αρκετή εμπειρία, την οποία θέλω να μοιραστώ μαζί σου. Δεν σου εγγυώμαι ότι ξέρω τα πάντα για τη ζωή, όμως είμαι η γιαγιά σου και θέλω να είσαι ευτυχισμένη. Αυτές είναι οι συμβουλές μου:

Μη φοβηθείς να πέσεις

Κάνε βόλιτες με ποδήλατα, σε πατίνια και μη φοβηθείς να πέσεις. Θα πονέσεις, χάρη σε αυτό όμως θα μάθεις  να είσαι γρήγορη και να σηκώνεσαι κάθε φορά που πέφτεις στη ζωή.

Μη φοβηθείς να λες την άποψή σου

Δεν είσαι υποχρεωμένη να σιωπάς αν κάτι δεν σου αρέσει ή όταν δεν συμφωνείς. Μην κρύβεις τη γνώμη σου ούτε για χάρη της φιλίας ούτε της αγάπης. Αν δεν σε ακούνε ή απαιτούν να συμφωνείς με αυτά που σου υποδεικνύουν, τέτοια αγάπη ή φιλία δεν αξίζει.

Μη ντραπείς να ζητήσεις συγγνώμη

Μόνο οι δυνατοί ξέρουν να ζητάνε συγγνώμη και να παραδέχονται το λάθος τους και θέλω να μεγαλώσεις ακριβώς έτσι. Είναι δύσκολο να πεις “συγχώρεσέ με, έκανα λάθος. Πως μπορώ να διορθώσω την κατάσταση;” Αλλά πρέπει να μάθεις αν αγαπάς αληθινά.

Μη φοβηθείς να πάρεις κακό βαθμό

Ενας βαθμός που θα σου υποδείξει τα αδύνατα σημεία σου θα σε κάνει να γνωρίζεις που να εστιαστείς. Ο χαμηλός βαθμός είναι κίνητρο για δράση.

Μη φοβηθείς να μην είσαι δημοφιλής

Όσο οι άλλοι θα κάνουν πάρτυ και θα φωτογραφίζονται παρέα, εσύ μπορείς να μάθεις να ρίχνεις τέλεια με τόξο, να καβαλάς ένα άλογο, να μάθεις μια τέχνη. Όσο οι άλλοι στα 18 τους ακόμα θα αναζητούν πόσο δημοφιλείς είναι, εσύ θα είσαι σε θέση να ταξιδέψεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι πιθανότητες είναι άπειρες.

Μη φοβηθείς να είσαι παράξενη

Η γιαγιά σου δεν φοβάται!

Μη φοβηθείς να ερωτευτείς!

Η αγάπη θα επιστρέψει σε σένα. Να χαίρεσαι που επιτέλους μεγάλωσες.

Μη φοβηθείς το πρώτο φιλί

Πίστεψε τη γιαγιά σου, είναι εκπληκτικό! Μη φοβηθείς, όλες οι γυναίκες φιλάμε φανταστικά, μιας και είναι στο αίμα μας.

Μη φοβηθείς να παντρευτείς ή το αντίθετο να μην παντρευτείς

Όταν θα μεγαλώσεις δεν θα αφορά κανένα αν φοράς βέρα ή όχι. Αλλά αν αποφασίσεις ότι ο γάμος και η οικογένεια είναι αυτό που θέλεις, αναζήτησε τον άνθρωπό σου και όλα θα γίνουν. Ακόμα και τα πεταμένα άπλετα ρούχα δεν θα σε πειράζουν. Θα έχεις κάποιον να σου κάνει μασάζ τα βράδια ή να βγάζετε μαζί το σκύλο βόλτα.

Μη φοβηθείς να γεννήσεις

Δεν θα σου πω ψέμματα, πονάει. Αλλά είναι το πιο όμορφο πράγμα που μπορεί να συμβεί στη ζωή μιας γυναίκας.

Μη φοβηθείς το διαζύγιο

Στη ζωή συμβαίνουν διάφορα. Κυρίως μην απελπίζεσαι και μην κλείνεσαι στον εαυτό σου. Ένας χωρισμός δεν είναι το τέλος του κόσμου. Είναι η αρχή για κάτι νέο, για κάτι ενδιαφέρον.

Μη φοβηθείς τη μοναξιά

Μερικές φορές η μοναξιά είναι απαραίτητη. Είναι και ευχάριστη. Αλλά δεν είναι για πολύ. Ξέρω την οικογένειά μας.

Μη φοβηθείς να κλάψεις

Τα δάκρυα είναι η επιλογή του δυνατού. Νιώθω δυνατή και κάνω αυτό που θέλω. Θέλω να γελάσω, όπως θέλω και να κλάψω.

Μη φοβηθείς να δοκιμάζεις νέα πράγματα

Μην σκέφτεσαι την ηλικία σου ή τι θα πουν οι άλλοι. Πάρε από τη ζωή τα καλύτερα και μη χαρακτηρίζεις την επιθυμία σου.

Μη φοβηθείς να γεράσεις

Με τον καιρό θα εκτιμήσεις τη ζωή, θα αγαπήσεις περισσότερο τους κοντινούς σου. Και μπορεί και εσύ να γράψεις ένα γράμμα στα εγγόνια σου.

Μη φοβηθείς να χάσεις τους αγαπημένους σου

Αμφέβαλλα αν αξίζει να στο γράψω αυτό. Οι απώλειες είναι αναπόφευκτες. Αλλά η αγάπη δεν χάνεται.

Σε αγαπάω, η γιαγιά σου.

 

Ευχαριστώ: https://fanpage.gr/stories/i-agapimeni-fevgoun-alla-i-agapi-den-chanete-ena-sigkinitiko-gramma-mias-giagias-sti-neogenniti-engoni-tis-pou-axizi-na-diavasete/