Αναγέννηση
28 Ιουλίου 2018
Η επιλογή της ευτυχίας ή της δυστυχίας είναι δική μας
2 Αυγούστου 2018

Υψηλή πίεση του αίματος (Υπέρταση)

Υψηλή πίεση του αίματος

Αν νιώθεις ότι απειλείσαι από κάποιο κίνδυνο που δεν μπορείς να προσδιορίσεις και το αίμα σου κοχλάζει, ο ψυχισμός σου, μέσα από το σώμα σου, σού λέει, «πρόσεξέ με, ενδιαφέρσου για μένα, κατανόησέ με».

Αν γεμίζεις βαθιά πικρία για το παρελθόν σου, αυτό που θα σε βοηθήσει είναι να αποδεχτείς τον εαυτό σου και κάθε σελίδα της προσωπικής σου ιστορίας.

Αν αισθάνεσαι υπερβολική ευθύνη στην ιδέα ότι πρέπει να τα κάνεις όλα μόνος σου, γιατί διστάζεις να βασιστείς σε άλλους, από φόβο ότι θα βρεθείς εκτεθειμένος σε εκείνους, προσπάθησε να χαλαρώσεις και να δεις ότι δεν είσαι υπεύθυνος για όλους.

Αν είσαι ανυπόμονος και θέλεις να ζήσεις τη ζωή σου «εδώ και τώρα», μην ξεχνάς πως δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα και είναι εντάξει που δεν μπορούμε.

Αν φοβάσαι ότι οι άλλοι θα σου πάρουν τον έλεγχο της ζωής σου, επειδή θα αφεθείς στα συναισθήματά σου για εκείνους, μην ξεχνάς ότι είναι συναρπαστικό το ταξίδι, όποια κι αν είναι η έκβασή του. Θα μάθεις από την εμπειρία σου, θα πλουτίσεις από εικόνες στη διαδρομή, ενώ μπορεί σε αυτό να ανακαλύψεις αυτό που επιθυμείς.

Αν νιώθεις δυσκολία να χαλαρώσεις, μην απωθείς τα συναισθήματά σου, μην φοβάσαι να ζήσεις τη στγμή, αλλά μην απαιτείς και από αυτήν να σου δώσει όλα όσα χρειάζεσαι.

Αν είσαι θυμωμένος, μην πνίγεις τον θυμό σου, έκφρασέ τον με τρόπο που να σε ωφελεί. Διαχειρίσου τα συναισθήματά σου, αλλά ακόμα κι αν παρεκτραπείς για λίγο ή για πολύ, αν κάνεις την αξιολόγησή σου στη συνέχεια, μην ενοχοποιείς τον εαυτό σου για αυτό.

Μην φυλάς την αγάπη σου μόνο για λίγους, από φόβο μην σκορπιστεί. Η αγάπη όσο προσφέρεται βαθαίνει. Μην βάζεις άκαμπτους όρους που σε περιορίζουν, μοναχά εκείνους που σε βοηθούν στο σεβασμό του εαυτού σου.

Αν νιώθεις τρόμο στην προοπτική της αποτυχίας, σκέψου ότι είσαι ένας άνθρωπος και όχι ένα εργαλείο. Και να χάσεις σε μια προσπάθειά σου, θα παραμείνει μέσα σου η γεύση της εμπειρίας, εσύ, έτσι η αλλιώς, δεν θα είσαι αποτυχημένος. Δεν είσαι η επέκταση των άλλων, ούτε ένα υποκατάστατο που λειτουργεί για να εκτελεί επιθυμίες και ανάγκες άλλων, είσαι ο εαυτός σου, τα δικά σου θέλω και καθετί σωστό η λάθος δώρο αποτελεί για σένα.

Αγάπα αυτό που κάνεις, ανεξάρτητα από την έκβασή του. Να ζητάς βοήθεια κάθε φορά που την χρειάζεσαι και μην ξεχνάς πως εργαζόμαστε όλοι καλύτερα ομαδικά. Μην φοβάσαι την εξουσία του άλλου, ούτε την δική σου εξέλιξη. Μην διστάσεις να αναμετρηθείς με δύσκολα συναισθήματα των άλλων, αλλά αν σε επηρεάζουν, είτε τα θετικά είτε τα αρνητικά, να γνωρίζεις ότι είναι τα δικά σου που σε κεντρίζουν και με αυτά πρέπει να ασχοληθείς. Αν σου αρέσει ο ανταγωνισμός, συναγωνίσου τους άλλους με όρους που να σε βοηθούν στις συνεργασίες σου, χωρίς ενοχές που γίνεσαι καλύτερος από τον χθεσινό εαυτό σου.

Να δέχεσαι βοήθεια, να μοιράζεσαι τις ευθύνες, μην νιώθεις την ανάγκη να διατηρείς τον έλεγχο κάνοντας τα πάντα εσύ, γυρεύοντας μια ασφάλεια που είναι ουτοπία.

Μην καταπιέζεις τα συναισθήματα σου, έχεις δικαίωμα να θυμώνεις, να διαφωνείς, να υποστηρίζεις τη διαφορετική σου τοποθέτηση. Οι υγιείς σχέσεις στηρίζονται στην αλήθεια και αληθινός γίνεσαι όταν εκφράζεις αυτά που νιώθεις.

Μην νιώθεις υπεύθυνος για τα συναισθήματα των άλλων. Υπεύθυνος είσαι μοναχά για τα δικά σου συναισθήματα. Μην νιώθεις ενοχές κάθε φορά που ανοίγεσαι στην επιθυμία σου, μην φαντάζεσαι ότι προκαλείς κακό σε άλλους κάθε φορά που νιώθεις χαρά. Δεν πληγώνεις τους άλλους όταν ικανοποιείς τις ανάγκες σου, αλλά αποτελείς παράδειγμα και για εκείνους.

Μην έχεις αναστολές στη σεξουαλικότητά σου, μην ντρέπεσαι να ζητήσεις αυτό που θες.

Αν από την παιδική σου ηλικία ανέλαβες να εκπληρώσεις τις φιλοδοξίες των γονιών σου, προσπάθησε να τους καταλάβεις αλλά εσύ διαφοροποιήσου, αναλαμβάνοντας τη δική σου επιθυμία, πατώντας στα δικά σου βήματα, χωρίς να ζητάς την επιβεβαίωση των άλλων για αυτό.

Αν δεν έζησες ανέμελη παιδική ηλικία, φρόντισε εσύ το παιδί μέσα σου, άκου τις ανάγκες σου και ικανοποίησέ τις.

Ποτέ δεν είναι αργά να ζήσεις τη ζωή που εσύ θέλεις. Μην ξεχνάς ότι η κάθε ασθένεια σου στέλνει τα μηνύματά της και εκείνο που σου ζητά είναι να τα ακούσεις.  Καθετί μπορεί να αποτελέσει ένα δώρο, αρκεί να το δεις έτσι, να το εκτιμήσεις ως δώρο που ήρθε για να σε διδάξει, να σου χαρίσει.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας

Βιβλιογραφία

5000 ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, Singh – Khalsa Narayan, Κέντρο συναισθηματικής έρευνας

Η ασθένεια ως γλώσσα της ψυχής, Ρύντιγκερ Ντάλκε, Πύρινος Κόσμος

Τορβαλτ Ντετλεφσεν & Ρυντικερ Ντάλκε : «Η Ασθένεια ως Πορεία της Ψυχής: Ερμηνεία και Σημασία των Συμπτωμάτων», Πύρινος Κόσμος

Η αρρώστια προσπαθεί να με γιατρέψει, Phillipe Dransart, Αιώρα