Εξύψωση
9 Οκτωβρίου 2018
Η επικοινωνία καλλιεργείται
10 Οκτωβρίου 2018

Όταν είσαι θετικός μαζί σου, νιώθεις ελεύθερος να είσαι εσύ

Κάθε φορά που δίνεις εξουσία στον άλλον άνθρωπο, κάθε φορά που επιτρέπεις σε κάποιον άλλον, όποιος κι αν είναι αυτός, να έχει εξουσία στο συναίσθημά σου, δυσκολεύεσαι να αναλάβεις μια ευθύνη. Κάθε φορά που λες “αυτός ο άνθρωπος με κάνει να νιώθω έτσι” μετατοπίζεις την ευθύνη των συναισθημάτων σου αλλού και αυτό είναι άδικο για σένα.

Κανείς δεν μπορεί να σε επηρεάσει σε ό,τι δεν νιώθεις την ανάγκη να επηρεαστείς.

Αναζητάς στον άλλον άνθρωπο κάτι που μπορείς να αναλάβεις εσύ. Την ευθύνη της διαχείρισης των συναισθημάτων σου. Την ευθύνη να επιλέξεις αυτά που νιώθεις

Δεν έχεις ανάγκη την επιβεβαίωση του άλλου όταν εκτιμάς τον εαυτό σου. Δεν εξαρτάσαι από την κρίση του όταν είσαι σίγουρος για σένα. Δεν φαντάζεσαι ό,τι σε αφορά ότι λέει, γιατί νιώθεις ελεύθερος να σκέφτεσαι και να νιώθεις αυτόνομα. Δεν προσδοκάς να ασχοληθεί μαζί σου για να πάρεις την προσοχή που χρειάζεται να δώσεις στον εαυτό σου.

Ωφελείσαι από την κριτική του αν είναι γόνιμη, μένεις ανεπηρέαστος αν δεν σε αφορά.

Κατανοείς τις δυσκολίες του, όπως και σέβεσαι αυτό που θέλεις αλλά και αυτό που δεν θέλεις. Δεν νιώθεις ενοχές στις αποφάσεις που παίρνεις, ενώ τολμάς σε ό,τι είναι αρμονικό σε σένα.

Κάθε φορά που δίνεις στον άλλον εξουσία στο συναίσθημα σου, έχεις την ανάγκη να αγκαλιάσεις το ευάλωτο κομμάτι του εαυτού σου, το φοβισμένο και το αδύναμο, ώστε να αναδυθεί η δύναμή σου. Αν δεις τον εαυτό σου σαν ένα αγαπημένο φίλο, που είσαι μαζί σου στις χαρές, στις λύπες, στους φόβους και στην τόλμη σου, νιώθεις πως είσαι γεμάτος με καλά στοιχεία, προσφιλή και αγαπημένα. Δεν προβάλεις αλλού τις δυσκολίες σου από φόβο να τις χωρέσεις αλλά αξιοποιείς τα συναισθήματά σου σε αυτές.

Όταν είσαι μέσα σου, δεν μπορείς κανείς να επηρεάσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Όταν είσαι θετικός μαζί σου, δεν εξαρτάσαι από πουθενά, αλλά νιώθεις ελεύθερος να είσαι εσύ.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας