Αναγκαίες ερωτήσεις 
24 Νοεμβρίου 2020
Αποδέχομαι τον εαυτό μου όταν εκτιμώ το ευάλωτο κομμάτι του εαυτού μου
27 Νοεμβρίου 2020

Ένας ηλικιωμένος Τσερόκι παραδίδει στον εγγονό του μαθήματα για τη ζωή

«Ένας αγώνας γίνεται μέσα μου», είπε στο αγόρι. Είναι ένας φοβερός αγώνας ανάμεσα σε δύο λύκους. Ο ένας φαίνεται κακός – γεμάτος θυμό, φθόνο, θλίψη, λύπη, απληστία, αλαζονεία, αυτο-οίκτο, ενοχή, δυσαρέσκεια, κατωτερότητα, ψέματα, ψευδή υπερηφάνεια, αλαζονικό εγώ. Ο άλλος φαίνεται καλός – είναι γεμάτος χαρά, ειρήνη, αγάπη, ελπίδα, ηρεμία, ταπεινότητα, καλοσύνη, ανθρωπιά, ενσυναίσθηση, γενναιοδωρία, αλήθεια, συμπόνια και πίστη. Ο ίδιος αγώνας συμβαίνει μέσα σου – και μέσα σε κάθε άλλο άνθρωπο, επίσης.”

Ο εγγονός το σκέφτηκε για ένα λεπτό και στη συνέχεια ρώτησε τον παππού του: «Ποιος λύκος κερδίζει;»

Ο γέρος Τσερόκι απάντησε: «Αν τους ταΐσεις σωστά, και οι δύο κερδίζουν. Βλέπεις, αν επιλέξω να ταΐσω μόνο τον λευκό λύκο, ο μαύρος θα κρύβεται σε κάθε γωνία περιμένοντας να αποσπαστεί η προσοχή μου ή να είμαι αδύναμος και τότε θα πηδήξει για να πάρει την προσοχή που λαχταρά. Θα είναι πάντα θυμωμένος και θα πολεμά συνεχώς τον λευκό λύκο. Όταν όμως αναγνωρίζω και σέβομαι την ύπαρξή του, αντιλαμβάνεται πως τον αποδέχομαι. Ο μαύρος λύκος έχει πολλές ιδιότητες – επιμονή, θάρρος, έλλειψη φόβου, ισχυρή θέληση, αφοσίωση στο στόχο και μεγάλη στρατηγική σκέψη – ιδιότητες που έχω ανάγκη και που λείπουν από τον λευκό λύκο. Ενώ ο λευκός λύκος έχει συμπόνια, έγνοια, δύναμη και ικανότητα να αναγνωρίζει το καλύτερο ανάμεσα σε όλα. Εάν αναγνωρίζω με ισότιμο τρόπο και τους δυο, τότε τους βοηθώ να εκφράσουν με τον καλύτερο τρόπο τις ιδιότητές τους.

“Βλέπεις, γιε μου, ο λευκός λύκος χρειάζεται τον μαύρο λύκο στο πλάι του. Το να ταΐσεις μόνο τον ένα θα έκανε τον άλλον να λιμοκτονά και θα γινόντουσαν και οι δυο ανεξέλεγκτοι. Ο λευκός λύκος θα γινόταν υποτελής, ο μαύρος θα γινόταν επιθετικός. Το να ταΐσεις και να φροντίσεις και τους δύο σημαίνει ότι και οι δυο θα σε υπηρετούν με καλό τρόπο, οπότε ό,τι κάνουν θα αποτελεί μέρος κάτι μεγαλύτερου, κάτι καλού, κάτι που να εμπεριέχει ζωή και φως. Τάισε και τους δυο και δεν θα υπάρξει κανένας εσωτερικός αγώνας για το ποιος θα έχει την προσοχή σου. Και όταν δεν υπάρχει μάχη μέσα σου, μπορείς να ακούσεις τις φωνές της βαθύτερης γνώσης που θα σε καθοδηγήσουν στην επιλογή του τι είναι σωστό σε κάθε περίσταση. Η ειρήνη, γιε μου, είναι η αποστολή ενός Cherokee στη ζωή. Ένας άντρας ή μια γυναίκα που έχει ειρήνη μέσα του έχει τα πάντα. Ένας άντρας ή μια γυναίκα που διαχωρίζεται εξαιτίας του εσωτερικού του πολέμου δεν έχει τίποτα.

“Το πώς επιλέγεις να αλληλεπιδράσεις με τις αντίρροπες δυνάμεις μέσα σου θα καθορίσει τη ζωή σου. Άφησε τη μια ή την άλλη πεινασμένη ή καθοδήγησε και τις δύο.”

–Cherokee Story, Ελεύθερη μετάφραση, Αγγελική Μπολουδάκη

Ευχαριστώ: https://www.drnicolepoell.com/blog/2018/7/10/blog-headline-376gb-tm28t