Ασφαλής και ανασφαλής τύπος δεσμού
6 Νοεμβρίου 2022
Η αποδοχή της αλήθειας μας μοιάζει με ένα ταξίδι
14 Νοεμβρίου 2022

Αυτό που έχει σημασία δεν είναι τι είναι ο καθένας μας, αλλά ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στις αλληλεπιδράσεις μας

-Εχω κατάθλιψη…

-Έχω άγχος…

-Εχω αγχώδη διαταραχή…

-Εχω διπολική διαταραχή…

-Εχω σχιζοειδή ψύχωση…

-Έχω σχιζοφρένεια…

-Έχω…

-θέλω να τα λέμε, εσύ θέλεις; Και ίσως γίνουμε φίλοι.

Φυσικά, αρκεί να με σέβεσαι, όπως σε σέβομαι και εγώ. Να βλέπεις εμένα και όχι τον εαυτό σου σε μένα. Να εκτιμάς τις σκέψεις, τα συναισθήματά μου, τις ανάγκες μου, όπως θα ανταποκρίνομαι και εγώ.

Να είσαι ειλικρινής όπως θα είμαι και εγώ. Να μιλάμε για εκείνα που μας αρέσουν στη σχέση μας και μας φέρνουν κοντά, να μιλάμε και για εκείνα που μας απομακρύνουν.

Με ενδιαφέρει επίσης ο τρόπος που φέρεσαι στους άλλους ανθρώπους. Αν για παράδειγμα κοροϊδεύεις, εκμεταλλεύεσαι τους άλλους, δεν σε εκτιμώ. Κάποια στιγμή θα το κάνεις και σε μένα. Αν η διαίρεση και ο διχασμός είναι ο τρόπος που σχετίζεσαι, θα με επηρεάσεις, θα αρχίσω να βλέπω διαιρεμένο τον κόσμο. Αν κακοποιείς τους άλλους, παιδιά ή ζώα, δεν θέλω να προσπαθήσεις να συνδεθείς ή να συνεργαστείς με τον οποιονδήποτε τρόπο μαζί μου.

Αν προσπαθήσεις να με ελέγξεις και να μου επιβάλεις τον δικό σου τρόπο, θα φύγω. Αν με βλέπεις με ένα συγκεκριμένο τρόπο που δεν ταιριάζει σε μένα και σε αυτό που θέλω για τον εαυτό μου, θα με χάσεις.

Αν είσαι ασταθής, θα θυμώσω και δεν θα θέλω να κάνουμε παρέα.

Αν δεν βάζεις όρια ή αν αντιδράς στα όρια που βάζω προκειμένου να έχουμε μια σχέση μαζί όπου σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, τότε η σχέση δεν θα έχει νόημα.

Αν δεν είμαστε υπεύθυνοι προς τη σχέση μας να αλλάζουμε μαζί ώστε να συναντηθούμε με τρόπο που ωριμάζουμε μαζί, δεν θα αναπτυσσόμαστε και είτε ο ένας είτε ο άλλος θα αποχωρήσει.  Αν επιμένει είτε ο ένας είτε ο άλλος σε ένα ανώριμο τρόπο σχέσης, ο ένας από τους δυο θα χάσει την εκτίμησή του προς τον άλλον και σχέση χωρίς εκτίμηση και θαυμασμό, είναι συμβιβασμός οπότε αλλοτριώνει. Όταν δεν προσπαθούμε να αποδείξουμε ο ένας στον άλλον κάτι αλλά είμαστε ειλικρινείς μπορούμε να δούμε και να νιώσουμε αν ταιριάζουμε, διαφορετικά να χωρίσουμε με σεβασμό σε αυτό που ζήσαμε.

Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι δεν θα με επηρεάσει η οποιαδήποτε συναισθηματική κατάσταση στην οποία είσαι. Καθένας μας κάτι κουβαλάει στην ψυχή του που άλλες φορές το γνωρίζουμε άλλες δεν το γνωρίζουμε. Δεν με επηρεάζει ούτε η ψυχική σου ασθένεια για την οποία δεν είσαι υπεύθυνος. Εκείνο όμως που σίγουρα με επηρεάζει είναι εκείνα για τα οποία έχεις την ευθύνη. Ο τρόπος που φέρεσαι σε μένα και στους άλλους. Και επειδή γνωρίζω πως ο τρόπος που φέρεσαι στους άλλους ανθρώπους αντικατοπτρίζει τον τρόπο που αντιμετωπίζεις και βλέπεις τον εαυτό σου, ο δικός σου τρόπος θα  επηρεάσει και εμένα. Γιατί είμαι άνθρωπος και όταν συνδέομαι μαζί σου αυτό που είσαι εσύ με διαπερνάει. Και δίνω πολύ μεγάλο αγώνα για να κρατήσω τις ισορροπίες μέσα μου για να επιτρέψω σε οτιδήποτε να με αλλοιώσει. Και αυτή η απόφασή μου δεν έχει να κάνει με την αξία σου, έχει να κάνει με την δική μου αξία.

Εκείνο που πρέπει να μας ενδιαφέρει στις σχέσεις μας είναι η ποιότητα εκεί που υπάρχει δυνατότητα να καλλιεργηθεί γιατί αυτή η ποιότητα μας διαμορφώνει.

Αγγελική Μπολουδάκη