Όταν συνειδητοποίησα…
24 Απριλίου 2023
Ψυχολογική κακοποίηση
26 Απριλίου 2023

Αναγνωρίζεις και Εκτιμάς τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου;

Καθένας μας έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά του. Επιλέγει σύμφωνα με αυτά. Είσαι συντροφικός άνθρωπος; Επιλέγεις την συντροφικότητα. Είσαι, δηλαδή, δεκτικός σε αυτό που είναι ο άλλος, ο οποίος και εκείνος είναι δεκτικός σε ό,τι είσαι εσύ και δέχεστε τις αλλαγές που κάνετε για να συναντήσετε ο ένας τον άλλον. Επειδή και οι δυο εκτιμάτε την συντροφικότητα, οι αλλαγές που κάνετε σας κάνουν να νιώθετε δύναμη, χαρά, διαύγεια, γαλήνη, σιγουριά, σας αναπτύσσουν, δηλαδή,  και προσωπικά. Η αλήθεια που εκφράζετε ο ένας στον άλλον σας βελτιώνει και κάνει καλύτερη τη σχέση σας.

Γιατί όμως μπορεί να επιλέγεις ανθρώπους που δεν είναι συντροφικοί; Γιατί δεν εκτιμάς την ικανότητά σου για συντροφικότητα, ώστε τα κριτήριά σου να αφορούν μόνο σε αυτήν. Όταν εξέφραζες την άποψή σου στο παρελθόν, κάποιοι σε επέκριναν λέγοντας σε αυστηρό ή απόλυτο. Πίστεψες λοιπόν ότι είσαι κυρίως εγωκεντρικός και όχι συντροφικός άνθρωπος, κάτι που σε δυσκολεύει να δώσεις προτεραιότητα σε ένα χαρακτηριστικό σου που σε βοηθά στη δημιουργία σχέσης με άνθρωπο που και εκείνος εκτιμά τη δεκτικότητα, την επικοινωνία, την αφοσίωση και την αλήθεια. Μην ξεχνάς ότι ο συντροφικός άνθρωπος είναι επιλεκτικός, άρα σε κάποια σημεία όσο αφορά σε ό,τι θέλει και επιλέγει, πρέπει να είναι συγκεκριμένος, επιλέγοντας και αφήνοντας.

Μπορεί επίσης να ερμήνευσες την συντροφικότητα ως θυματοποίηση. Από παραστάσεις που μπορεί να είχες από παιδί, βλέποντας ανθρώπους που παραμέριζαν την προσωπική τους επιθυμία προκειμένου να συνδεθούν, κάνοντας συμβιβασμούς που υποβάθμιζαν την προσωπικότητα τους, φοβόσουν την οικειότητα μήπως χάσεις την επαφή με την προσωπική σου αλήθεια.

Όσο αναγνωρίζεις και εκτιμάς τα δικά σου χαρακτηριστικά, μπορεί αρχικά να βιώνεις συγκρούσεις γιατί μετακινείσαι από τις παλιές πεποιθήσεις στις νέες που σε εκφράζουν. Αργότερα όμως νιώθεις ικανοποίηση και χαρά που μπορείς να είσαι εσύ και να κάνεις τις επιλογές που σε εκφράζουν.

Ανάμεσα σε αυτό που είμαστε και σε αυτό που νομίζαμε για μας, από λόγια που ακούσαμε για μας, από εικόνες που είδαμε και είχαν αρνητικό αντίκτυπο στα συναισθήματά μας, μπορεί να υπάρχει μεγάλη απόσταση. Οι ερμηνείες που δόθηκαν σε χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας, μας επηρεάζουν και δεν μας αφήνουν να είμαστε ο αυθεντικός εαυτός μας. Αναγνωρίζοντας τις, επιλέγει ο καθένας την προσωπική του αλήθεια που τον εκφράζει και την υποστηρίζει.

Αγγελική Μπολουδάκη