Ενδιαφέρεσαι για τον εαυτό σου
22 Μαρτίου 2018
20 Πράγματα που Δεν μας Είπε Κανείς, ενώ θα Έπρεπε να Γνωρίζουμε
24 Μαρτίου 2018

Αποδέχομαι τον εαυτό μου

«Η ευτυχία είναι η ορθή σχέση ανάμεσα στις πράξεις (σχήματα) και στα αισθήματα (χρώματα).»

Οδυσσέας Ελύτης

Αποδέχομαι τον εαυτό μου όταν αναγνωρίζω  την προσωπική μου αλήθεια. Όταν σκέπτομαι, αισθάνομαι, πράττω σε αρμονία με αυτήν.

‘Oταν εκτιμώ κάθε χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς μου και δεσμεύομαι μαζί του. Όταν σέβομαι την επιθυμία μου και παίρνω αποφάσεις που εναρμονίζονται με την προσωπικότητά μου, με την ευθύνη μου σε αυτό που είμαι, σε αυτό που έχω τη δυνατότητα να γίνω σύμφωνα με την προσωπική μου αλήθεια. Όταν αναλαμβάνω τη δημιουργικότητά μου, και υλοποιώ τους στόχους που εναρμονίζονται στην επιθυμία μου.

 Όταν αναγνωρίζω το ανώριμο κομμάτι του εαυτού μου που δεν βάζει προτεραιότητες, δεν δεσμεύεται με αυτό που πραγματικά είμαι και σταδιακά το αλλάζω. Όταν βιώνω το πένθος και αποχωρίζομαι την εικόνα που νόμιζα για μένα, η οποία όμως δεν είναι η πραγματική μου ταυτότητα, αποδεχόμενη όλα τα συναισθήματα αλλά και την διαφοροποίησή μου από αυτά όταν ο κύκλος έκφρασής τους ολοκληρωθεί. Όταν συγχωρώ τον εαυτό μου και με κατανοώ για τον τρόπο που λειτουργούσα, ταυτισμένη με αλήθειες που δεν ήταν δικές μου, στις οποίες προσαρμόστηκα από ανάγκη να ανήκω. Όταν αποχωρίζομαι ό,τι δεν είναι σε αρμονία με την αλήθεια μου, δημιουργώντας έτσι χώρο στην αρμονία στη ζωή μου.

Όταν δέχομαι ότι δεν μπορώ να είμαι τα πάντα, λίγο από όλα, και νιώθω περήφανη για τον ορισμένο και συγκεκριμένο, μοναδικό μου όμως εαυτό. Όταν σέβομαι τα όριά μου και περιορίζομαι σε κάθε χαρακτηριστικό μου που έχω τη δυνατότητα να το εξελίξω, μένοντας πιστή σε αυτό.

Όταν αδειάζω το φλιτζάνι μου από στερεότυπα για το πως θα έπρεπε να είμαι για να είμαι αρεστή σε όλους και καλλιεργώ το αίσθημα ασφάλειας που έχω ανάγκη, το οποίο έχει να κάνει με το πως εναρμονίζομαι και υποστηρίζω την αξία μου στο καθετί που κάνω, με το πως νιώθω από την σύνδεση με ό,τι κάνω και συνδέομαι, με το πως νιώθουν οι άλλοι στη σύνδεση μου μαζί τους, εκείνοι που επιλέγω στη ζωή μου.

 Όταν αλλάζω τα στερεότυπα για την εξαρτητική σχέση, όπου το “μαζί” εξυπηρετούσε κυρίως την προσδοκία της αναβίωσης της σχέσης γονιού – παιδιού. Όταν εκτιμώ κάθε σχέση, όπου αυτό που είμαι μπορεί να υπάρξει και να αναπτυχθεί στη συνάντησή μου με τον άλλο, ο οποίος και εκείνος κάνει το ίδιο και η ανάπτυξή μας σε αυτό που είναι ο καθένας βοηθά τη μεταξύ μας σύνδεση και δέσμευση.

Όταν επιτρέπω σε ό,τι είναι αρμονικό στην επιθυμία μου να με διαπεράσει. Όταν ζυμώνομαι και  αφήνομαι να με αλλάξει η επιθυμία μου για ό,τι αποκαλύπτει τον αληθινό μου εαυτό. Όταν η σύνδεσή μαζί του με συνδέει με αρμονικό τρόπο με τους άλλους.

Όταν είμαι σε επαφή με τις αισθήσεις μου και αφουγκράζομαι τα αισθήματά μου. Το πνεύμα μιλάει, η  καρδιά και το σώμα επίσης. Σε κάθε συνάντηση που εμπεριέχει αλήθεια, νιώθω ήρεμη και η αξία μου κυλάει ελεύθερη στο ψυχικό μου σύστημα.

 Όταν νιώθω ευλογημένη για αυτό που είμαι, όπως και για αυτά που δημιουργώ στη ζωή μου. Όταν νιώθω ευγνωμοσύνη για όλες τις σχέσεις που αλλάζοντας για να είμαστε μαζί συναντάμε τον εαυτό μας.

Όταν εκτιμώ τον εαυτό μου σε κάθε εμπειρία που έζησα, νιώθω ευγνωμοσύνη για τα δώρα που μου έφερε η ζωή στο δρόμο μου και αφήνω πίσω μου με κατανόηση αλλά και με αποφασιστικότητα ό,τι δεν με εκφράζει, γιατί αλλάζοντας η διαύγεια για την αλήθειά μου είναι η προτεραιότητά μου. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μου είμαι εγώ. Η κατανόηση κάθε εμπειρίας που έζησα διασφαλίζει την ενότητά μου, την ενότητα όσων έζησα, την αποδοχή ότι η ζωή έχει για τον καθένα μας ένα δώρο που μας το προσφέρει την κατάλληλη στιγμή γιατί το χρειαζόμαστε.

Αποδέχομαι τον εαυτό μου όταν ο σεβασμός σε μένα, η εκτίμηση της αξίας μου, η εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μου, η αυθεντικότητα μου, η δέσμευση με ολόκληρο το είναι μου και η υπευθυνότητα μου είναι οι προτεραιότητές μου.

 Αγγελική Μπολουδάκη