Η ερωτική αγάπη
7 Μαρτίου 2018
Βάναυση συμπεριφορά
8 Μαρτίου 2018

Παθητική ή ενεργητική θέση;

Αν έμαθες ότι γυναίκα σημαίνει παθητικότητα και υποταγή, αν συνήθισες να λειτουργείς σαν  αντικειμενο που ικανοποιεί τους άλλους, χωρίς να αναγνωρίζεις και να εκφράζεις τις δικές σου επιθυμίες, δυσκολεύεσαι να εκτιμήσεις τα “θέλω” σου, πόσο μάλλον να τα υποστηρίξεις.

Μαθαινεις να σχετίζεσαι με τους άλλους προσπαθώντας να μάθεις τι τους ικανοποιεί για να το κάνεις. Οι δικές σου ανάγκες μπαίνουν στο περιθώριο, δεν εκτιμώνται καθόλου.  Αμφιβάλεις για σένα, δεν νιώθεις σίγουρη για τις επιθυμίες σου, ώστε να τις υποστηρίξεις.

Σε ελκύουν οι άνθρωποι οι οποίοι σε κατευθύνουν, σε υποβάλλουν, σε αναγκάζουν να κάνεις πράγματα για εκείνους για να αποδειχτεί η αγάπη σου.

Είναι φορές που ανακαλύπτεις ότι αυτός ο ρόλος σε ικανοποιεί. Ο ρόλος του μάρτυρα, του σωτήρα, που προστατεύει άλλους, αφήνοντας απροστάτευτο τον εαυτό σου.

Εμαθες να δίνεις αξία στην αυτοθυσία, στη λύπηση για τον εαυτό σου, σε μια περιθωριακή θέση, νομίζοντας πως είναι η μόνη που σου αξίζει, πιστεύοντας οτι θα δικαιωθείς κάποια στιγμή, ότι οι άλλοι θα αναγνωρίσουν την αξία σου.

Το να προσπαθείς να αποδείξεις ότι μπορείς να κάνεις πράγματα σε όλους τους τομείς γίνεται τρόπος προσέγγισης. Ένα τέλειο ον που τα καταφέρνει σε όλα.

Όταν συναντάς ανθρώπους που σε ακούν, που σε υπολογίζουν, που μπαίνουν στη θέση σου και σε καταλαβαίνουν, απαξιώνεις τις συμπεριφορές τους ή νομίζεις ότι σε κάτι αποσκοπούν από σένα.

Όταν συναντάς ανθρώπους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους και τα υποστηρίζουν, θυμώνεις μαζί τους και τους επικρίνεις γιατί σε φέρνουν σε επαφή με τις δικές σου ανάγκες.

Ό,τι μαθαίνεις γίνεται κομμάτι της ταυτότητάς σου και στη σκέψη πως κάτι θ’ αλλάξει, κλονίζεσαι. Ο ρόλος του αντικειμένου γίνεται συνήθεια που σε ελέγχει. Κάθε φορά που προσπαθείς να διαφοροποιηθείς αυτός ο έλεγχος σε αποτρέπει.

Όσο χαλαρώνεις τις άμυνες, μπορείς και αφήνεσαι περισσότερο. Παρατηρείς τις συμπεριφορές των ανθρώπων προσεκτικά. Ο έλεγχος του άλλου, η προσπάθειά του να σε κατευθύνει εκεί που θέλει, να σε αλλάξει και να σε προσαρμόσει σε αυτό που θέλει εκείνος, δεν εκλαμβάνεται σαν ενδιαφέρον πλέον. Η ανάγκη του να σε θέλει εξαρτητικά κοντά του και όταν δεν κάνεις αυτό που θέλει να σε απορρίπτει, δεν ονομάζεται αγάπη. Η επίκριση του, η τάση του να προσπαθεί να σε χειραγωγήσει και όταν δεν ανταποκρίνεσαι να σε διώχνει δεν παρερμηνεύεται ως ενδιαφέρον. Το ότι κοιτάζει να καλύψει μοναχά τις δικές του ανάγκες ενώ αγνοεί τις δικές σου δεν ερμηνεύεται ως υγιής εγωισμός.

Ενδιαφέρον για σένα είναι να σε ακούει κάποιος, να υπολογίζει τις επιθυμίες σου, να σε σέβεται, να αναρωτιέται τι θα ήθελες και εσύ. Ενδιαφέρον για σένα είναι η εκτίμηση που νιώθει για σένα γιατί σε νοιάζεται αληθινά και επομένως σε υπολογίζει δίπλα του. Ενδιαφέρον για σένα είναι η απόφασή του να αλλάξει για να σε συναντήσει σε μια σχέση αμοιβαίας δέσμευσης, όπου οι επιθυμίες σας αναγνωρίζονται και γίνονται σεβαστές.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας