Το νόημα της κάθε στιγμής
30 Ιουλίου 2023
Ενήλικος είναι αυτός που έχει αναλάβει το παιδί που ήταν, που έχει γίνει πατέρας και μητέρα του
1 Αυγούστου 2023

Προσδοκίες και αυτοεκτίμηση

Όταν εκτιμάμε τον εαυτό μας, οι προσδοκίες μας είναι πολύ πιο ρεαλιστικές. Στόχος μας δεν είναι να είμαστε καλά επειδή πετυχαίνουμε, αλλά να δεχόμαστε τα μαθήματα που μας δίνει η κάθε στιγμή.

Είναι πολύ διαφορετικό να έχουμε στόχους, να προχωράμε στη ζωή μας οργανώνοντας τις κινήσεις μας, με χαρά για το ταξίδι και αξιοποιώντας τα μαθήματα που παίρνουμε, και διαφορετικό να έχουμε προσδοκίες όπου καθορίζονται και περιορίζονται από αυτές οι συναισθηματικές μας αντιδράσεις.

Αν, για παράδειγμα, έχω μια συγκεκριμένη εικόνα για αυτό που θέλω να γίνει, δεν παρατηρώ πως εξελίσσεται αυτό που θέλω. Αν του δίνω μια συγκεκριμένη μορφή, δεν παρατηρώ τη μορφή που παίρνει από τη δική μου συμμετοχή, από τη δική του δυνατότητα, ώστε οι αποφάσεις να εξαρτηθούν από τη ζύμωση.

Αν έχω ένα συγκεκριμένο σχέδιο,  με βοηθάει στο σχεδιασμό μου. Όταν παρατηρώ τις αλλαγές και τις δέχομαι, μπορεί να δημιουργηθεί ένα νέο σχέδιο που θα με αναπτύσσει. Αν όμως μένω προσκολλημένη στο παλιό, τότε δεν αναγνωρίζω τις νέες μου επιθυμίες, τις πλευρές μου που επιθυμούν να ξεδιπλωθούν για να υπάρξουν, τις δυνατότητες μου που αγωνιούν να τις αναγνωρίσω, ώστε στο νέο σχέδιο να χωράει ο διευρυμένος μου εαυτός. 

Είναι καλό να έχουμε προσδοκίες, όταν όμως μένουμε προσκολλημένοι σε αυτές, γίνονται αιτία έντασης και απογοήτευσης.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα αποτελέσματα και την πορεία των προσπαθειών μας είναι εξίσου σημαντικός. Αντί να εστιαστούμε αποκλειστικά και μόνο στην επίτευξη των στόχων μας, ας επικεντρωθούμε στη διαδικασία και στην ανάπτυξη. Κάθε προσπάθεια, κάθε αποτέλεσμα είναι επιθυμητό, όταν το αντιμετωπίζουμε εορταστικά.

Η αυτοεκτίμηση μας δεν εξαρτάται μόνο από τα επιτεύγματα μας αλλά και από την αξία μας ως άνθρωποι.

Όταν νιώθουμε ότι αξίζουμε, οι προσδοκίες υποχωρούν και δίνουν τη θέση τους στη γνώση που αποκομίζουμε από το ταξίδι, την προσπάθεια, την επιτυχία, την αλλαγή πορείας, τη συνειδητοποίηση ότι θέλουμε κάτι άλλο, τη συνειδητοποίηση ότι κάθε γεγονός στη ζωή μας συνέβαλε στην ωρίμασή μας.

Οι προσδοκίες είναι φόβος ότι αν τα πράγματα δεν γίνουν με συγκεκριμένο τρόπο θα χαθούμε. Όταν απελευθερωνόμαστε από το φόβο μας, ο εαυτός μας είναι στο κεντρικό σημείο του χάρτη μας. Οι προσδοκίες μας έχουν να κάνουμε με το ότι είμαστε ανοιχτοί στα καλέσματα της ζωής, εκείνα που μας ωριμάζουν και κάθε δοκιμασία τη βλέπουμε σαν πρόκληση ώστε να κάνουμε τις υπερβάσεις μας , να συνεισφέρουμε θετικά στις καταστάσεις της ζωής και στις αλληλεπιδράσεις μας.

Αγγελική Μπολουδάκη