Συμμαχία με το αδύναμο κομμάτι μας
Αν η μητέρα σας, κάθε φορά που ένιωθε αδύναμη, συμμαχούσε μαζί σας εις βάρος του πατέρα σας, μάθατε να κάνετε το ίδιο: να συμμαχείτε με το αδύναμο κομμάτι σας εις βάρος της δυναμικής σας πλευράς. Αν, κάθε φορά που χρειαζόταν προστασία, σας ζητούσε να την υπερασπιστείτε από τις αδικίες που βίωνε, αντί να υποστηρίξει τη θέση της δυναμικά, τότε μάθατε να λειτουργείτε σαν σωτήρας των άλλων. Έτσι, αναλαμβάνετε τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις των άλλων, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να αποφύγετε τη δική σας δύναμη, την ευθύνη απέναντι στον εαυτό σας και τη δέσμευση στις αξίες σας.
Με αυτόν τον τρόπο, “προστατεύετε” το αδύναμο κομμάτι σας, δίνοντάς του περίοπτη θέση, ενώ ταυτόχρονα “επιτίθεστε” στο δυνατό κομμάτι σας. Το αδύναμο κομμάτι περιλαμβάνει φόβους, έλλειψη αυτοπεποίθησης κ.α., ενώ η δύναμή σας εκφράζεται μέσω της ανάληψης ευθύνης και της δέσμευσης απέναντι στον εαυτό σας και τις δυνατότητές σας.
Έχετε μάθει να φοβάστε τα “ύψη” και ό,τι τα εκφράζει. Δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε συγκρούσεις, παραλύετε στην ιδέα της διαφορετικής άποψης, και τρομάζετε στην πιθανότητα να εκτεθείτε στο βλέμμα των άλλων. Οτιδήποτε συμβολίζει τον πατέρα – όπως η δύναμη, η προστασία, το κοινωνικό άνοιγμα, ο νόμος, τα ύψη και οι στόχοι – σας προκαλεί δέος και αποφεύγετε να το προσεγγίσετε.
Αποφυγή της δυναμικής πλευράς
Κάθε φορά που τολμάτε να καινοτομήσετε ή να επιτύχετε, παρατηρείτε ότι ασχολείστε με πράγματα που σας αποσπούν από τον στόχο σας. Όταν επιτυγχάνετε κάποια διάκριση, στρέφεστε στα συναισθήματα των ανθρώπων που εξαρτώνται από εσάς, αντί να επικεντρώνεστε σε ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσετε τη θέση σας. Όταν κατακτάτε έναν στόχο, γεμίζετε αμφιβολίες ή πέφτετε σε μια παθητικότητα που σας ακινητοποιεί και δεν κάνετε τις απαραίτητες κινήσεις για να διατηρήσετε την ενεργητικότητά σας.
Όταν διαφωνείτε με τον σύντροφό σας, αντί να μιλήσετε απευθείας μαζί του για να βρείτε λύση, προτιμάτε να συμμαχήσετε με μια φίλη και να κατηγορήσετε τον σύντροφό σας. Αυτό συμβαίνει γιατί, ενώ επιθυμείτε μια ένωση, τη φοβάστε. Ωστόσο, μια υγιής σχέση μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε ολόκληροι, καθώς η αγάπη λειτουργεί θεραπευτικά.
Ο φόβος της δύναμης και της δέσμευσης
Φοβάστε τη δύναμή σας και, γι’ αυτό, τρομάζετε στην ιδέα της δέσμευσης, η οποία σας ολοκληρώνει. Όσο συμφιλιώνεστε με το δυνατό σας κομμάτι, τόσο περισσότερο αποδέχεστε τη δέσμευση και ό,τι αυτή εκφράζει. Συνδέεστε με ισότιμο τρόπο με δυναμικούς και ανεξάρτητους ανθρώπους, και σας ενώνει η αγάπη και η επιθυμία. Τολμάτε να κυνηγήσετε ό,τι σας ενδιαφέρει, γιατί όσο πιο ενωμένοι νιώθετε με τον εαυτό σας, τόσο περισσότερο βλέπετε κάθε νέα πρόκληση ως ευκαιρία για εξέλιξη.
Η δυσκολία εναρμόνισης των δύο κομματιών
Αν, όμως, δυσκολεύεστε να εναρμονίσετε τα δύο κομμάτια μέσα σας – το δυνατό και το αδύναμο – τότε, όταν βρίσκεστε μπροστά σε μια πρόκληση, όπως μια επαγγελματική πρόταση ή μια ευκαιρία εξέλιξης, είναι πιο οικείο για εσάς να γέρνετε προς την αναποφασιστικότητα, τις αμφιβολίες και να σαμποτάρετε την πρόοδό σας. Αντί να αναλάβετε την ευθύνη σας με δυναμικό τρόπο, τείνετε να κατηγορείτε τους άλλους για το γεγονός ότι δεν εξελίσσεστε, ενώ ταυτίζεστε με τους αδύναμους και παραμερίζετε τα δικά σας ενδιαφέροντα.
Όταν συνεργάζεστε, δημιουργείτε συμμαχίες με πιο αδύναμους ανθρώπους, ακόμα και ενάντια στην εξέλιξή σας. Ακόμη κι αν κάποιοι ισχυροί άνθρωποι σας φέρονται θετικά, γεμίζετε αμφιβολίες και τους αντιμετωπίζετε ως αντιπάλους, γιατί συμβολίζουν κάτι που φοβάστε.
Η συμφιλίωση με τη δύναμή σας
Το κλειδί είναι να κατανοήσετε ότι, κάθε φορά που δημιουργείτε συμμαχίες για να αποκλείσετε το δυναμικό σας κομμάτι, στην πραγματικότητα αποφεύγετε να ασχοληθείτε με τη δύναμή σας. Όσο περισσότερο δεσμεύεστε με ολόκληρο τον εαυτό σας και αναλαμβάνετε την ευθύνη της αξίας σας, τόσο πιο εύκολα αποδέχεστε την πρόκληση και τη γοητεία της δύναμής σας. Δεν σας τρομάζει η έκθεση ή οι δυσκολίες, ούτε καν οι αντιπαραθέσεις, γιατί δεν τις βλέπετε ως προσωπικές επιθέσεις. Αντί να βλέπετε τον άλλον ως αντίπαλο και τον εαυτό σας ως αδύναμο, οι αντιπαραθέσεις ανοίγουν το πνεύμα σας και σας κάνουν πιο δεκτικούς στη διαφορετική άποψη και, κατ’ επέκταση, στη διαφορετικότητα μέσα σας.
Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας