Οι σχέσεις λειτουργούν όταν δυο άνθρωποι έχουν την ίδια πρόθεση να ωριμάζουν μαζί
17 Απριλίου 2024
Ο εαυτός μας, τόσο οικείος και ανοίκειος
22 Απριλίου 2024

«Ποτέ δεν είναι υπερβολικό να ζητάς αυτό που θέλεις και χρειάζεσαι» Έιμι Πόλερ

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τις ανάγκες μας, να τις σεβόμαστε, να τις επικοινωνούμε, να παρατηρούμε αν οι άλλοι ανταποκρίνονται σε αυτές.

Οι βασικές μας ανάγκες είναι η αυθεντικότητα, η αυτοεκτίμηση, η δημιουργικότητα, το νόημα που δίνουμε στη ζωή μας, που όταν τις ικανοποιούμε λειτουργούμε με ακεραιότητα, νιώθουμε πληρότητα.

Η αγάπη, η αποδοχή, η οικειότητα, η ειλικρίνεια, η εκτίμηση, η εμπιστοσύνη, η ενσυναίσθηση, η κατανόηση, το νοιάξιμο, ο σεβασμός, η συναισθηματική ασφάλεια, η υποστήριξη, η ευγνωμοσύνη, ανάγκες που όταν τις ικανοποιούμε για τον εαυτό μας, όταν ικανοποιούνται από άλλους, νιώθουμε συνδεδεμένοι με τον εαυτό μας, συνδεμένοι με τους άλλους που εναρμονίζονται με αυτές.

Το γέλιο, η διασκέδαση, δίνουν στη ζωή μας νότες χαράς, διατηρούν δημιουργικό το εσωτερικό μας παιδί.

Η αρμονία, η γαλήνη, η έμπνευση, η οργάνωση, μας προσφέρουν πνευματικότητα, μια κατάσταση όπου γινόμαστε ένα με το είναι μας.

Το άγγιγμα, η κίνηση, η προστασία, η σωματική επαφή, η παρουσία, το «μαζί» μέσα από λόγια και πράξεις, η ποιοτική τροφή, είναι ανάγκες που όταν τις καλύπτουμε μας φροντίζουμε.

Η ελευθερία να επιλέγουμε τα όνειρα, τους στόχους μας, όπως και τους τρόπους που τους εκπληρώνουμε, είναι ανάγκες που ενισχύουν την αυτονομία μας, ενισχύουν την αυτοπεποίθησή μας, την εμπιστοσύνη και την περηφάνεια μας για τον εαυτό μας.

Ποτέ μην νομίσεις ότι οι ανάγκες σου δεν είναι πολύτιμες. Μη φοβάσαι να ζητήσεις αυτό που χρειάζεσαι, να πεις αυτό που αισθάνεσαι. Μην απολογείσαι, μην νιώθεις ενοχές για τις ανάγκες σου, μην δικαιολογείς άλλους όταν δεν τις ακούν, όταν δεν σε συναισθάνονται. Μην προσπαθείς να πείσεις τους άλλους λέγοντάς τους τι σου αξίζει ή τι πρέπει να κάνουν. Μίλα για αυτές, επικοινώνησέ τις. Υπάρχουν άνθρωποι που τις σέβονται, που τις αναγνωρίζουν και εκείνοι που δεν το κάνουν. Μην κατηγορείς τον εαυτό σου θεωρώντας πως φταις που κάποιοι αδυνατούν να αφουγκραστούν τις ανάγκες σου. Δέξου και επίλεξε εκείνους που μπορούν να το κάνουν.

Πίστεψε σε αυτές, φρόντισε τις, προστάτεψε τον εαυτό σου και εκτίμησε κάθε άνθρωπο που έχει τη δυνατότητα και την επιθυμία να ανταποκριθεί σε αυτές.

Αγγελική Μπολουδάκη