Γιατί είναι σημαντικό να αναγνωρίσω αυτό που είμαι;
9 Μαΐου 2018
Ευγνωμοσύνη
13 Μαΐου 2018

Τρυφερότητα στην αγάπη

Αν μεγαλώσατε με δυο γονείς όπου ο ένας υποστήριζε ότι στις σχέσεις σας χρειάζεται να δικαιολογείτε κάθε συμπεριφορά, ακόμα και εις βάρος του σεβασμού σας και ο άλλος ότι χρειάζεται να κοιτάτε μόνο τον εαυτό σας αδιαφορώντας για τις ανάγκες του άλλου ανθρώπου, διχάζεστε.

Τρυφερότητα νιώθετε κάθε φορά που αφοσιώνεστε στα συναισθήματά σας, δεσμεύεστε με αυτά και ανοίγεστε στον άνθρωπο που και εκείνος συνδέεται με την αλήθεια του μαζί σας, θεωρώντας πως αυτό που ζείτε είναι ό,τι καλύτερο και για τους δυο σας. Επικοινωνείτε με ειλικρίνεια τα συναισθήματά σας και αυτό που κάνει τη σχέση να διαρκεί στο χρόνο είναι ότι αποφασίζετε να παραμείνετε μαζί, γιατί καθετί που σπάει το επιδιορθώνετε με αγάπη.

Δεν μπορείτε όμως να εκφράσετε τα τρυφερά σας συναισθήματα στον άνθρωπο που σας θέλει και σας αγαπά, που είναι εκεί για σας με ενδιαφέρον και συνέπεια. Ενώ εκφράζει την επιθυμία του για σας, την απόφασή του να είναι μαζί σας ουσιαστικά, εσείς νιώθετε δύσκολα και δεν γνωρίζετε το γιατί.

Κάθε φορά που προσπαθείτε να υποστηρίξετε την επιθυμία σας, αυτό που θέλετε για να νιώθετε καλύτερα στη σχέση σας, δυο άνθρωποι μέσα σας σάς αποπροσανατολίζουν: Ο ένας λέει: “μην εκφράζεις αυτό που θέλεις για να μην στενοχωρηθεί ο άνθρωπός σου ή μπορείς να αναλάβεις μόνη σου ό,τι αφορά σε δυο ανθρώπους και δεν είναι απαραίτητο να το μοιραστείς” και ο άλλος λέει: “ο άλλος άνθρωπος είναι υποχρεωμένος να σε καταλάβει χωρίς να επικοινωνήσεις αυτό που θέλεις”.

Ένα βαθύ άγχος δεν σας αφήνει να εστιαστείτε σε αυτό που θέλετε για να νιώσετε καλά στη σχέση σας ώστε να το επικοινωνήσετε με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο εαυτός σας γέρνει πότε στη μια και πότε στην άλλη κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να μην υποστηρίζετε τα αληθινά σας αιτήματα και όταν το κάνετε, να λέτε κάτι άλλο από αυτό που θα θέλατε να πείτε. Κάθε φορά που διαφωνείτε, αντιδράτε νομίζοντας ότι ο άνθρωπός σας δεν σας θέλει και επιτίθεστε ή αποσύρεστε.

Κάθε παράσταση εξυγιαίνεται όταν την “καθαρίσετε” από τη δυσκολία της και τη μετουσιώσετε δίνοντάς της ένα υγιές νόημα. Ακούγοντας τον γονιό σας που σας έλεγε να υπομένετε χωρίς όρια, εσείς επιμένετε σε σχέσεις όπου υπάρχει αγάπη, υπευθυνότητα, δέσμευση χωρίς να πτοείστε από τις δυσκολίες που έτσι ή αλλιώς θα παρουσιαστούν. Ο γονιός που σας έλεγε ότι εσείς έχετε πάντα δίκιο και ο άλλος άνθρωπος άδικο, αυτό που εννοούσε ήταν να υποστηρίζετε την επιθυμία σας και να την επικοινωνείτε με ειλικρίνεια, γνωρίζοντας πως ο άνθρωπος που σας θέλει στη ζωή του θα την ακούσει. Πως αν υποτάσσεστε, θυματοποιείστε ή αναλαμβάνετε το ρόλο του σωτήρα, δεν αγαπάτε αληθινά, ενώ, αν σέβεστε τον εαυτό σας, μοιράζεστε και ακούτε, συζητάτε ό,τι σας δυσκολεύει, ενώ αλλάζετε και οι δυο σας ώστε να νιώθετε αληθινά μαζί.

Αν συνθέσετε αυτά τα λόγια, μεταβολίζοντας τα με  υγιή τρόπο, χαρίζετε ένα νέο νόημα στην εικόνα που έχετε για το ζευγάρι, συμφιλιώνεστε μαζί της και συνδέεστε με ειλικρίνεια και αγάπη.

 

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας