Αν μεγαλώσατε με δύο γονείς που σας μετέδωσαν διαφορετικές αντιλήψεις για τις σχέσεις, αυτό μπορεί να σας δημιουργήσει εσωτερικό διχασμό. Ο ένας γονιός μπορεί να σας έμαθε να δικαιολογείτε κάθε συμπεριφορά των άλλων, ακόμη και εις βάρος του σεβασμού σας, ενώ ο άλλος να σας ενθάρρυνε να κοιτάζετε μόνο τον εαυτό σας, αδιαφορώντας για τις ανάγκες του άλλου. Αυτή η αντίφαση επηρεάζει τον τρόπο που προσεγγίζετε τις σχέσεις σας, οδηγώντας σας να ταλαντεύεστε ανάμεσα σε δύο διαφορετικές στάσεις.
Η τρυφερότητα αναδύεται κάθε φορά που συνδέεστε με τα συναισθήματά σας και τα μοιράζεστε με έναν άνθρωπο που είναι κι εκείνος συντονισμένος με την αλήθεια του. Μια σχέση που βασίζεται στην ειλικρινή επικοινωνία και στη δέσμευση να αντιμετωπίσετε μαζί τις δυσκολίες έχει τις βάσεις για να διαρκέσει στο χρόνο. Η αγάπη και η αμοιβαία κατανόηση αποτελούν το κλειδί για να επιδιορθώνετε ό,τι «σπάει» στη σχέση σας.
Ωστόσο, μπορεί να δυσκολεύεστε να εκφράσετε τα τρυφερά σας συναισθήματα στον άνθρωπο που σας αγαπά και που βρίσκεται κοντά σας με συνέπεια και ενδιαφέρον. Παρόλο που εκείνος εκφράζει την επιθυμία του να είναι μαζί σας ουσιαστικά, εσείς νιώθετε δυσφορία χωρίς να καταλαβαίνετε το γιατί.
Κάθε φορά που προσπαθείτε να διεκδικήσετε αυτό που επιθυμείτε στη σχέση, δυο φωνές μέσα σας σας αποπροσανατολίζουν. Η μία σας προτρέπει να μην εκφράζετε τις ανάγκες σας για να μη στενοχωρήσετε τον σύντροφό σας ή να αναλάβετε μόνη σας ζητήματα που αφορούν και τους δύο, χωρίς να τα μοιραστείτε. Η άλλη φωνή σας λέει ότι ο σύντροφός σας πρέπει να καταλάβει τις ανάγκες σας χωρίς να τις εκφράσετε.
Αυτός ο εσωτερικός διχασμός γεννά ένα βαθύ άγχος, το οποίο σας εμποδίζει να επικεντρωθείτε στα αληθινά σας αιτήματα και να τα επικοινωνήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο εαυτός σας ταλαντεύεται μεταξύ των δύο αυτών στάσεων, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να υποστηρίξετε ουσιαστικά τις επιθυμίες σας. Ακόμα κι όταν προσπαθείτε να τις εκφράσετε, συχνά λέτε κάτι διαφορετικό από αυτό που πραγματικά θα θέλατε. Κάθε φορά που διαφωνείτε, καταλήγετε να αντιδράτε είτε επιτιθέμενοι είτε αποσυρόμενοι, πιστεύοντας ότι ο σύντροφός σας δεν σας θέλει.
Η λύση έρχεται όταν καθαρίσετε την εσωτερική σύγκρουση, δίνοντάς της ένα υγιές νόημα. Ο γονιός που σας έλεγε να υπομένετε χωρίς όρια σάς δίδαξε την αξία της επιμονής στις σχέσεις όπου υπάρχει αγάπη, υπευθυνότητα και δέσμευση. Από την άλλη, ο γονιός που σας ενθάρρυνε να βάζετε πάντα τον εαυτό σας πάνω από τους άλλους ήθελε να σας διδάξει την αξία της αυτοεκτίμησης και της ειλικρινούς επικοινωνίας. Αν υποτάσσεστε, θυματοποιείστε ή αναλαμβάνετε τον ρόλο του σωτήρα, δεν αγαπάτε πραγματικά. Αντίθετα, όταν σέβεστε τον εαυτό σας, μοιράζεστε με τον άλλον, τον ακούτε και συζητάτε τις δυσκολίες σας, η αγάπη έχει χώρο να αναπτυχθεί.
Όταν συνδυάσετε τις δύο αυτές πλευρές με υγιή τρόπο, θα έχετε τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσετε την εικόνα που έχετε για τις σχέσεις και να συμφιλιωθείτε μαζί της. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να συνδεθείτε με ειλικρίνεια και αγάπη, τόσο με τον εαυτό σας όσο και με τον σύντροφό σας.
Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας