Νιώθω πως αξίζω όταν αγαπώ και αγαπιέμαι
24 Μαΐου 2018
Όταν είστε θλιμμένος, δεν είναι η θλίψη που σας κουράζει
25 Μαΐου 2018

Όταν βλέπουμε τα θετικά στους άλλους, σημαίνει ότι ανοίγουμε την καρδιά μας στην προσέγγιση, στη σύνδεση, στη κατανόηση, στην αποδοχή

Όταν βλέπουμε τα θετικά στους ανθρώπους που αγαπάμε, είναι πιο εύκολο για εκείνους να τα αναγνωρίσουν και να τα αναλάβουν. Όταν εκτιμάμε τις ικανότητές τους, φέρονται με υπευθυνότητα σε εκείνες. Όταν τους σεβόμαστε για αυτό που είναι, σέβονται και εκτιμούν τον εαυτό τους. Η καλή μας διάθεση για εκείνους αναδεικνύει κάθε θετικό που έχουν, κάτι που τους κάνει να αναλάβουν την ευθύνη του.

Οι σκέψεις μας για εκείνους τους επηρεάζουν, διαμορφώνουν μια θετική ή μια αρνητική εικόνα, σύμφωνα με τον τρόπο που τους βλέπουμε και τους αντιμετωπίζουμε. Λειτουργούμε σαν καθρέφτης για εκείνους και όσο περισσότερο μας αγαπούν, τόσο υιοθετούν αυτήν την εικόνα νομίζοντας ότι αυτό είναι που θέλουμε και εμείς.

Αν τους φερθούμε υποστηρικτικά, θα υποστηρίζουν τον εαυτό τους. Αν όμως τους υποτιμάμε, δεν θα εκτιμούν την αξία τους. Αν βλέπουμε σε εκείνους αυτό που τους βοηθά να είναι ο υγιής εαυτός τους και απαντάμε στα αιτήματα εκείνα που συμβάλλουν στην αλήθειά τους, τους βοηθάμε στη δική τους αλήθεια.

Το ίδιο ισχύει και όσον αφορά στον τρόπο που αλληλεπιδράμε και σχετιζόμαστε μαζί τους. Όσο πιο καλοπροαίρετοι είμαστε, τόσο πιο καλοπροαίρετα βλέπουμε τον άλλον άνθρωπο και κατανοούμε τις προθέσεις του. Με όσο περισσότερη ενσυναίσθηση τους προσεγγίζουμε, τόσο καταλαβαίνουμε αυτό που πραγματικά χρειάζονται. Όσο πιο δεκτικοί και ανοιχτοί είμαστε στη διαφορετικότητα, τόσο αποδεχόμαστε και κατανοούμε τον διαφορετικό τρόπο να σκέπτονται, να αισθάνονται, να συμπεριφέρονται.

Βλέπουμε τα θετικά στους άλλους όταν προσπαθούμε να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τον δικό τους τρόπο να λειτουργούν, που τους κάνει να νιώθουν καλά με το είναι τους. Πολλές φορές, δηλαδή, λέμε ότι “εγώ γνωρίζω ποιο είναι το θετικό για το παιδί μου, τους ανθρώπους που αγαπώ και κάνω ό,τι καλύτερο για αυτό” όμως συνειδητοποιούμε ότι στη συμπεριφορά μας κρύβονται δικές μας προσδοκίες που προσπαθούν να τις εκπληρώσουμε μέσω εκείνων. Όταν αγαπάμε ειλικρινά, διαχωρίζουμε τις δικές μας προσδοκίες για τον εαυτό μας από αυτό που θέλουν οι άλλοι για τον εαυτό τους και σεβόμαστε τον δικό τους τρόπο να υπάρχουν.

Το να βλέπουμε τα θετικά στους άλλους προϋποθέτει να βλέπουμε θετικά τον εαυτό μας, να αναγνωρίζουμε τι μας κάνει να νιώθουμε καλά, να προσπαθούμε να το εκπληρώσουμε χωρίς την ανάγκη της εξάρτησης ή της επιβεβαίωσης. Τότε μπορούμε να διακρίνουμε κάθε θετικό στους άλλους γιατί ό,τι κάνουμε το κάνουμε με ανιδιοτέλεια, με σεβασμό στον άλλον άνθρωπο, με αγάπη.

Όταν βλέπουμε τα θετικά στους άλλους, σημαίνει ότι ανοίγουμε την καρδιά μας στην προσέγγιση, στη σύνδεση, στη κατανόηση, στην αποδοχή.

Αγγελική Μπολουδάκη