Κάθε εικόνα που μας έκανε να νιώθουμε όμορφα ως παιδιά αποτελεί εμάς
12 Ιουνίου 2018
Η ώριμη νιότη
14 Ιουνίου 2018

Δικαίωμα στη χαρά

Αν ως παιδί μάθατε ότι δεν είχατε δικαίωμα στη χαρά, ότι η επιθυμία ήταν απαγορευτική, όταν χαίρεστε δυσφορείτε. Αν μάθατε ότι κάθε φορά που απολαμβάνετε τη ζωή σας, στερείτε από άλλους τη δική τους χαρά, γεμίζετε ενοχές στη σκέψη και μόνο της χαράς, της δημιουργικότητας.

Δεν επιτρέπετε εύκολα ό,τι σας κάνει να νιώθετε όμορφα με τη ζωή σας. Άγχος, αγωνίες, ανασφάλειες, ένα αίσθημα βάρους για όλους εκείνους που δεν χαίρονται, έρχονται για να σας αποτρέψουν.

Τα στερεότυπα στα οποία μάθατε έχουν γίνει εντολές που υπαγορεύουν τις κινήσεις σας, που σας εμποδίζουν σε ό,τι σας ευχαριστεί.

Λειτουργείτε διασπαστικά, πότε, δηλαδή, στερείτε τον εαυτό σας από ό,τι σας ικανοποιεί, πότε αντιδράτε στα στερεότυπά σας με τρόπο που η αξία των αληθινών επιθυμιών σας χάνεται, γιατί ο τρόπος που τις ικανοποιείτε δεν ταιριάζει με σας.

Εκείνο που σας βοηθά είναι να συνειδητοποιήσετε πως η επιθυμία σας είναι σωστή και ιερή. Η επιθυμία σας για φιλία, για μια συντροφική σχέση, για δραστηριότητες που σας ξεκουράζουν και σας ηρεμούν, όπως και για εκείνες που ανοίγουν το πνεύμα σας, είναι απαραίτητες. Κάθε φορά που εστιάζεστε στην επιθυμία σας και την αναλαμβάνετε με ευθύνη, νιώθετε περισσότερο ο εαυτός σας.

Εκείνο που χρειάζεται να προσέξετε είναι να μην παρερμηνεύεται το άγχος που νιώθετε, θεωρώντας πως κάνετε κάτι λάθος. Όταν ερχόμαστε σε επαφή με αυτό που αληθινά θέλουμε, τα στερεότυπα που έχουν γίνει εντολές οι οποίες υπαγορεύουν τις κινήσεις μας διεκδικούν την παραμονή τους και εξεγείρονται όταν εκθρονίζονται. Όσο εσείς καθησυχάζετε τον εαυτό σας θεωρώντας πως αυτό που κάνετε είναι καλό και σωστό, τόσο το άγχος σας καταλαγιάζει. Όσο δεν αντιμετωπίζετε εχθρικά τα στερεότυπά σας αλλά συνομιλείτε μαζί τους, λέγοντάς τους πως οι νέες αντιλήψεις έχουν τη δική τους θέση και τη δική τους αξία, τόσο δεν εντείνεται το άγχος σας.

Κάτι άλλο που χρειάζεται να προσέξετε είναι να μην μπερδέψετε τις επιθυμίες σας με τις ανάγκες σας και προσπαθήσετε με πρόσκαιρες ικανοποιήσεις  να τις καλύψετε.  Η επιθυμία σας έχει αξία, αυτό που επιθυμείτε είναι θετικό για σας και δεν σας προσφέρει απλά μια επιφανειακή ευχαρίστηση. Η ικανοποίηση της επιθυμίας σας ανταποκρίνεται στην αξία σας, έχει συναισθηματικό όφελος σε σας, συμβάλλει στην εκτίμηση του εαυτού σας, σας προχωράει σαν άνθρωπο. Όταν ικανοποιείτε τις ανάγκες σας μέσω πρόσκαιρων ικανοποιήσεων, το κάνετε για να αποφύγετε την ευθύνη του εαυτού σας, για να μην ασχοληθείτε με κάτι που χρειάζεται να αλλάξετε στη ζωή σας, με μια αλήθεια σας που αποφεύγετε.

Κάθε επιθυμία σας όταν την ικανοποιείτε σας βοηθά να νιώθετε πιο κοντά σε αυτό που είστε, σε αυτό που αληθινά θέλετε. Δεν είναι αντίδραση, ούτε υποταγή. Είναι ελευθερία και ευθύνη.

Αγγελική Μπολουδάκη