Αυτογνωσία και συγχώρεση
12 Ιουνίου 2018
Η ώριμη νιότη
14 Ιουνίου 2018

Επιθυμία και στερεότυπα

Από πολύ μικρή ηλικία, μαθαίνουμε μέσα από την οικογένεια, το σχολείο, την κοινωνία και άλλες μορφές κοινωνικής επιρροής ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος. Σε ορισμένα περιβάλλοντα, μπορεί να εσωτερικεύουμε την πεποίθηση ότι η χαρά μας πρέπει να περιορίζεται, είτε επειδή θεωρείται εγωιστική είτε γιατί κάποιος άλλος μπορεί να αισθανθεί ζημία αν εμείς είμαστε χαρούμενοι. Αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο όπου η επιθυμία και η χαρά συνδέονται με ενοχές. Αν πιστέψαμε ότι η χαρά μας είναι απαγορευτική ή ότι η προσωπική μας ικανοποίηση επιβαρύνει τους άλλους, τότε αρχίζουμε να αποφεύγουμε τις επιθυμίες μας και να στερούμε τον εαυτό μας από τα όσα μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να αφεθούμε στη χαρά, να την απολαμβάνουμε χωρίς βάρος και να εστιάζουμε στις δικές μας ανάγκες και επιθυμίες. Σε πολλές περιπτώσεις, το άγχος που βιώνουμε όταν προσπαθούμε να εκπληρώσουμε αυτές τις επιθυμίες δεν είναι ένδειξη ότι κάνουμε κάτι λάθος, αλλά αντίδραση στα στερεότυπα που έχουν εδραιωθεί στο μυαλό μας, τα οποία μας κρατούν «αιχμάλωτους» σε μία παλαιά αντίληψη που μας περιορίζει.

Η επίδραση των στερεοτύπων στη ζωή μας

Τα στερεότυπα και οι πεποιθήσεις που υιοθετήσαμε στην παιδική ηλικία συχνά μετατρέπονται σε «εσωτερικές εντολές» που καθοδηγούν τις σκέψεις και τις πράξεις μας. Αυτά τα στερεότυπα μπορεί να μας υπαγορεύουν πώς πρέπει να φερόμαστε, τι είναι αποδεκτό να επιθυμούμε και πώς να αξιολογούμε τον εαυτό μας. Όταν αυτά τα πρότυπα δεν μας επιτρέπουν να ακολουθήσουμε αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους, εμφανίζονται άγχος, ανασφάλειες και αγωνίες. Το «βάρος» που αισθανόμαστε κάθε φορά που επιχειρούμε να χαρούμε μπορεί να προέρχεται από τον εσωτερικευμένο φόβο ότι οι άλλοι θα στερηθούν κάτι επειδή εμείς επιλέγουμε τη χαρά.

Σε αυτή την περίπτωση, λειτουργούμε διασπαστικά: είτε στερούμε τον εαυτό μας από ό,τι μας ικανοποιεί για να αποφύγουμε τις ενοχές, είτε αντιδρούμε τόσο έντονα στα στερεότυπά μας που χάνουμε την αξία των αληθινών επιθυμιών μας. Αυτή η «εσωτερική σύγκρουση» μάς οδηγεί συχνά σε έναν φαύλο κύκλο όπου δεν ικανοποιούμε τις επιθυμίες μας ή δεν το κάνουμε με τρόπο που να μας ανταποκρίνεται αληθινά.

Η επιθυμία ως ιερή πράξη

Αυτό που χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι η επιθυμία μας, η ανάγκη μας να χαρούμε, να δημιουργήσουμε, να αγαπήσουμε και να ζήσουμε μια ζωή που μας γεμίζει, είναι θεμελιώδης. Η επιθυμία μας είναι ιερή, καθώς πηγάζει από την ίδια μας την ύπαρξη και αντιπροσωπεύει αυτό που πραγματικά θέλουμε και χρειαζόμαστε για να νιώθουμε πλήρεις. Είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίζουμε ότι η χαρά μας δεν είναι ανταγωνιστική με τη χαρά των άλλων και δεν στερεί από τους άλλους την ικανοποίηση ή την ευτυχία τους.

Η επίγνωση αυτή μας βοηθά να διαχειριστούμε το άγχος που νιώθουμε όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις εσωτερικές μας συγκρούσεις. Το άγχος μπορεί να καταλαγιάσει μόνο όταν συνειδητοποιήσουμε ότι οι επιθυμίες μας είναι έγκυρες και απαραίτητες για τη δική μας ανάπτυξη. Όταν αρχίσουμε να βλέπουμε τα στερεότυπά μας όχι ως εχθρούς αλλά ως αναχρονιστικές πεποιθήσεις που έχουν εξυπηρετήσει το σκοπό τους στο παρελθόν, μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε με νέες, πιο υποστηρικτικές αντιλήψεις.

Επιθυμία και ανάγκη: Η διάκριση

Μια ακόμη σημαντική διάκριση που πρέπει να κάνουμε είναι μεταξύ της επιθυμίας και της ανάγκης. Η επιθυμία δεν είναι επιφανειακή, ούτε απλή ικανοποίηση πρόσκαιρων αναγκών. Είναι κάτι βαθύτερο που αντιπροσωπεύει την αξία μας, τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε να ζούμε και να εκτιμούμε τον εαυτό μας. Όταν ικανοποιούμε τις επιθυμίες μας, ερχόμαστε σε αρμονία με τον εαυτό μας, προσεγγίζουμε αυτό που πραγματικά είμαστε και ενισχύουμε την αυτοεκτίμησή μας. Από την άλλη πλευρά, όταν αναζητούμε μόνο πρόσκαιρες ικανοποιήσεις για να καλύψουμε ανάγκες, συχνά αποφεύγουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με βαθύτερα ζητήματα που χρειάζονται προσοχή και αλλαγή.

Αυτό σημαίνει ότι η ικανοποίηση της επιθυμίας δεν είναι απλά μια πράξη χαράς, αλλά ένα σημαντικό βήμα προς την αυτογνωσία. Κάθε φορά που εκπληρώνουμε τις αληθινές μας επιθυμίες, ενισχύουμε την αίσθηση του ποιοι είμαστε, τι θέλουμε και ποιο είναι το νόημα της ζωής μας. Η επιθυμία, επομένως, δεν είναι αντίδραση ή υποταγή σε κοινωνικές πιέσεις, αλλά έκφραση της ελευθερίας και της ευθύνης που έχουμε απέναντι στον εαυτό μας.

Η αποδοχή της χαράς και των επιθυμιών μας είναι μια πράξη ελευθερίας και ευθύνης. Είναι μια διαδικασία που μας φέρνει πιο κοντά στον αυθεντικό μας εαυτό και μας βοηθά να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα και τις περιοριστικές πεποιθήσεις που μας καθηλώνουν. Μέσα από αυτήν την πορεία, μαθαίνουμε να ακούμε τις αληθινές μας ανάγκες, να διακρίνουμε τις επιθυμίες μας και να τις ακολουθούμε με τρόπο που ενισχύει την προσωπική μας ανάπτυξη και ευτυχία.

Αγγελική Μπολουδάκη