Η ένταση στις σχέσεις
20 Ιουνίου 2018
Το γράμμα μιας ογδοντάχρονης γυναίκας στη φίλη της
23 Ιουνίου 2018

Αν σας ελκύουν οι αδύναμοι άνθρωποι…

Αν σας ελκύουν άνθρωποι με ανάγκες, άνθρωποι αδύναμοι όπου δεν μπορούν να σταθούν μόνοι τους, προσδοκάτε κάτι από αυτούς.

Είστε ένας άνθρωπος με ανάγκες, ένας αδύναμος άνθρωπος, όπου όμως αυτό ποτέ δεν βρήκε ανταπόκριση. Αυτό που εκθειαζόταν σε σας ήταν ο ρόλος του δυνατού, του ανθρώπου που θα έβγαζε τους άλλους από τη δύσκολη θέση.

Δυσκολεύεστε να βάλετε τα όρια σας, να σεβαστείτε αυτά που μπορείτε και αυτά που δεν μπορείτε να κάνετε, όπως και αυτά που δεν χρειάζεται να κάνετε.

Βλέπετε, λοιπόν, σε αυτους τους ανθρώπους τον εαυτό σας. Τους αναλαμβάνετε όπως θα θέλατε να κάνει κάποιος σε σας. Ενδόμυχα, ελπίζετε να σας αναλάβουν οι άλλοι. Ελπίζετε πως θα πάρετε και την επιβεβαίωση εκείνων που σας έδωσαν αυτόν τον ρόλο. Εξαρτάστε από αυτούς τους ανθρώπους, ακόμα κι όταν βλέπετε πως εκείνοι αδυνατούν να συνδεθούν μαζί σας. Ο άνθρωπος που δεν έχει συμφιλιωθεί με τη δύναμη και την ανεξαρτησία του χρησιμοποιεί. Χρησιμοποιείστε αλλά σαν να μην το αντιλαμβάνεστε. Μάλιστα, νιώθετε και ηρωίδα που το κάνετε.

Ησαστε το θύμα ή ο θύτης, τελικά;

Χρησιμοποιείστε, αλλά αυτός ο ρόλος σας αρέσει. Χρησιμοποιείτε και εσείς με τη σειρά σας. Και το κυριότερο, δεν έρχεστε σε επαφή με την ευθύνη σας, ούτε με τα βαθύτερα συναισθήματά σας. Δεν ασχολείστε με την ανεξαρτησία σας, με την ελευθερία σας, δεν προστατεύετε τα συμφέροντά σας, δεν εστιάζεστε σε αυτό που είναι αληθινά ωφέλιμο για σας και φυσικά δεν εκτιμάτε την αξία σας. Όλα αυτά είναι διαδικασίες που απαιτούν ωρίμανση, διαφοροποίηση, ενηλικίωση.

Φοβάστε την ανεξαρτησία σας, όπως και τους ανεξάρτητους ανθρώπους. Μαζεύετε γύρω σας ένα κύκλο ανθρώπων, σε σχέσεις και συνεργασίες, που οι περισσότεροι από αυτούς είναι μη ικανοί, αλλά όμως είναι εξαρτημένοι από σας. Σας θαυμάζουν, σας επιβεβαιώνουν, παρόλο που δεν σας εκτιμούν κατά βάθος. Αυτοί οι άνθρωποι σας ελέγχουν, όπως τους ελέγχετε και εσείς με το δικό σας τρόπο. Και μόλις αντιδράσετε στον έλεγχό τους ή εκείνοι στον δικό σας έλεγχο δοκιμάζετε και δοκιμάζουν την εκδικητικότητά σας. Δεν σας συνδέει η αγάπη όπως ίσως νομίζετε και το γλυκερό συναίσθημα που νιώθετε και το μπερδεύετε είναι έλεγχος. Αυτό που σας συνδέει είναι ένα υπόγειο μίσος για τον εαυτό σας, που απορρέει από την έλλειψη συγχώρησης για τα λάθη σας.

Αποφεύγετε τους ανεξάρτητους ανθρώπους, νιώθετε ανασφάλεια μαζί τους γιατί φοβάστε τη δική σας ανεξαρτησία. Αισθάνεστε ανασφάλεια στην ιδέα ότι θα τολμήσετε σε κάτι που ήταν ο πόθος σας, αλλά είχατε παθητικοποιηθεί και αυτό αδράνησε με τα χρόνια. Νιώθετε ανασφάλεια στην ιδέα να εκτιμήσετε τον εαυτό σας και να ξεφύγετε από τον έλεγχο του εαυτού σας, που δεν σας αφήνει να ανασάνετε, αλλά έχει γίνει συνήθειά σας.

Αν σας ελκύουν οι άνθρωποι με ανάγκες, άνθρωποι αδύναμοι που εξαρτάστε παθητικά ο ένας από τον άλλον, σημαίνει ότι αποφεύγετε την ευθύνη του εαυτού σας. Την ευθύνη να ζήσετε, να δημιουργήσετε, να αγαπήσετε. Δεν συμπονάτε τους ανθρώπους, νιώθετε οίκτο για τον εαυτό σας όπως και για εκείνους.

Αυτό που θα σας βοηθήσει είναι να εκτιμήσετε την αξία σας, να ενισχύσετε την ανεξαρτησία σας, να κάνετε πράγματα που ευχαριστούν εσάς και μόνο εσάς, να πιστέψετε στην δύναμή σας, να σεβαστείτε τον εαυτό σας και να μην κάνετε πράγματα πέρα από τα όρια σας. Να μάθετε να προστατεύετε τον εαυτό σας, να σεβαστείτε  την ευαλωτότητά σας. Να μάθετε να λέτε “όχι” γνωρίζοντας ότι οι άνθρωποι που σας εκτιμούν αληθινά, θα σεβαστούν τα όρια σας. Μην ξεχνάτε πως οι  μόνοι άνθρωποι που μπορούν να σας καταλάβουν είναι εκείνοι που σας αγαπούν αληθινά. Μόνο εκείνοι μπορούν να διακρίνουν τον θησαυρό που υπάρχει στην καρδιά σας.

Όταν εκτιμήσετε την αξία σας, προχωράτε μπροστά στη ζωή σας και αυτό που σας ενδιαφέρει είναι μοναχά ό,τι εκφράζει την αξία σας.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας