Η ένταση στις σχέσεις
20 Ιουνίου 2018
Το γράμμα μιας ογδοντάχρονης γυναίκας στη φίλη της
23 Ιουνίου 2018

Δυναμική σχέσης και εξάρτησης

Όταν κάποιος έλκεται από ανθρώπους που είναι αδύναμοι ή έχουν ανάγκες, αυτό μπορεί να αντικατοπτρίζει βαθύτερα προσωπικά ζητήματα, όπως η ανασφάλεια, η ανάγκη για επιβεβαίωση και η αδυναμία να διαχειριστεί κάποιος τη δική του ανεξαρτησία και δύναμη.

Η τάση να αναλαμβάνουμε τη φροντίδα αδύναμων ατόμων μπορεί να έχει ρίζες στην προσωπική μας ανάγκη να νιώθουμε σημαντικοί, να αποζητούμε αναγνώριση για την ικανότητά μας να «σώζουμε» τους άλλους. Αυτό δημιουργεί μια παγίδα: από τη μία, δίνουμε τον εαυτό μας στους άλλους και νιώθουμε «ηρωικοί», αλλά από την άλλη, η ανάγκη αυτή κρύβει μια μορφή εξάρτησης. Η φροντίδα των άλλων λειτουργεί ως μέσο απόσπασης από τα προσωπικά μας προβλήματα και συναισθήματα, αποφεύγοντας την αναγνώριση των δικών μας αδυναμιών.

Όταν κάποιος δυσκολεύεται να θέσει όρια στις σχέσεις του με τους άλλους, αυτό συνδέεται με την αίσθηση ότι, για να αξίζει ως άτομο, πρέπει να δίνει διαρκώς και να είναι πάντα διαθέσιμος. Αυτή η συμπεριφορά έχει τις ρίζες της στην ανασφάλεια και την έλλειψη αυτοεκτίμησης, καθώς το άτομο αναζητά την αξία του μέσα από τη φροντίδα και την επιβεβαίωση που λαμβάνει από τους εξαρτώμενους ανθρώπους. Ωστόσο, με τον καιρό, αυτή η συνεχής προσφορά χωρίς όρια κουράζει και αποξενώνει το ίδιο το άτομο από τις ανάγκες του, δημιουργώντας μια αίσθηση εσωτερικού κενού.

Η επιλογή αδύναμων ανθρώπων δεν είναι τυχαία. Συχνά, μέσα από τη φροντίδα τους, προσπαθούμε να καλύψουμε τις δικές μας συναισθηματικές ελλείψεις και ανεκπλήρωτες ανάγκες. Είναι σαν να προσπαθούμε να θεραπεύσουμε τον εαυτό μας, προσφέροντας στους άλλους αυτό που και εμείς θα θέλαμε να έχουμε δεχτεί από κάποιον άλλο: προστασία, κατανόηση, φροντίδα. Αυτή η ταύτιση οδηγεί σε μια παθητική εξάρτηση, όπου οι σχέσεις δεν βασίζονται στην ισότητα και την αμοιβαία εκτίμηση, αλλά σε έναν αέναο κύκλο εξάρτησης και ελέγχου.

Ο φόβος της ανεξαρτησίας προκύπτει από την αβεβαιότητα για το αν μπορούμε πραγματικά να σταθούμε μόνοι μας, χωρίς να χρειαζόμαστε τους άλλους για να νιώσουμε αξία. Συχνά, αυτός ο φόβος μας οδηγεί στο να αποφεύγουμε ανθρώπους που είναι ανεξάρτητοι, διότι αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να συνδεθούμε μαζί τους, ή ακόμα χειρότερα, ότι θα αποκαλυφθεί η δική μας αδυναμία μπροστά στην ανεξαρτησία τους.

Ταυτόχρονα, οι σχέσεις εξάρτησης και αδυναμίας συχνά εμπεριέχουν ένα κρυφό στοιχείο ελέγχου, όπου και οι δύο πλευρές προσπαθούν να ελέγξουν ο ένας τον άλλον, είτε μέσω της αδυναμίας είτε μέσω της ανάγκης για φροντίδα. Αυτός ο έλεγχος είναι καταστροφικός, καθώς στηρίζεται στο φόβο της απώλειας του άλλου, αλλά και στο υποβόσκον μίσος για τον εαυτό μας, το οποίο προκύπτει από την αδυναμία μας να συγχωρήσουμε τα λάθη και τις αδυναμίες μας.

Η ανάγκη να παίζουμε τον ρόλο του σωτήρα μας προσφέρει την αίσθηση του ηρωισμού, αλλά στην πραγματικότητα μας αποσπά από την πραγματική μας ευθύνη: την ευθύνη να φροντίσουμε τον εαυτό μας, να αναγνωρίσουμε τα όριά μας και να ασχοληθούμε με τα βαθύτερα συναισθήματά μας. Αντί να αναπτύξουμε την προσωπική μας ανεξαρτησία, καταφεύγουμε στη φροντίδα των άλλων για να αποφύγουμε την αυτογνωσία, και τελικά, αποφεύγουμε να ζήσουμε μια ζωή που θα μας γεμίσει ουσιαστικά.

Η λύση για να βγει κανείς από αυτόν τον φαύλο κύκλο είναι η καλλιέργεια της αυτοεκτίμησης, της ανεξαρτησίας και της ωριμότητας. Αυτό απαιτεί την αναγνώριση και αποδοχή των ορίων μας, την προστασία της ευαλωτότητάς μας και την ανάπτυξη μιας ικανότητας να λέμε “όχι” όταν αυτό χρειάζεται. Το πιο σημαντικό είναι να αποδεχτούμε ότι αξίζουμε αγάπη και εκτίμηση για αυτό που είμαστε, και όχι για τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους άλλους.

Η απομάκρυνση από τις εξαρτητικές σχέσεις είναι δύσκολη, αλλά απαραίτητη για την ψυχική μας υγεία και την προσωπική μας εξέλιξη. Όταν αρχίσουμε να σεβόμαστε τον εαυτό μας και τα όριά μας, θα προσελκύσουμε ανθρώπους που πραγματικά μας εκτιμούν και μας αγαπούν για αυτό που είμαστε, και όχι για το ρόλο που παίζουμε στις ζωές τους.

Η ουσιαστική αλλαγή έρχεται όταν αρχίσουμε να αγαπάμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας, όπως φροντίζουμε τους άλλους. Η ανεξαρτησία, η αυτοεκτίμηση και η δύναμη είναι το κλειδί για μια υγιή και ισορροπημένη ζωή, απαλλαγμένη από σχέσεις εξάρτησης και έλλειψης σεβασμού.

Αγγελική Μπολουδάκη