Δέσμευση και χαρά
25 Ιουνίου 2018
Να εκτιμάς τον εαυτό σου, να συμφιλιώνεσαι μαζί του
26 Ιουνίου 2018

Ανάγκες και σχέσεις

Η αναγνώριση των αναγκών μας είναι ουσιαστικό κομμάτι της ζωής μας. Αλλά ποιες είναι πραγματικά οι ανάγκες που πρέπει να σεβαστούμε; Ποιες μας οδηγούν στην αληθινή ευτυχία και αυτοεκτίμηση και ποιες μας κρατούν καθηλωμένους σε μοτίβα του παρελθόντος; Είναι θεμελιώδες να κατανοήσουμε ότι οι ανάγκες μας μπορεί να εκδηλώνονται με δύο τρόπους: ώριμα και ανώριμα.

Οι ώριμες ανάγκες μας συνδέονται με τη δημιουργικότητα, την αυτοέκφραση και την εσωτερική πληρότητα. Προκύπτουν από την κατανόηση ότι είμαστε υπεύθυνοι για την ευημερία μας, ότι έχουμε την ικανότητα να προσφέρουμε, να συνδεόμαστε με τους άλλους και να δημιουργούμε αξία στον κόσμο γύρω μας. Αυτές οι ανάγκες μας γεμίζουν με αίσθηση σκοπού και ελευθερίας, ελευθερία με σεβασμό τόσο στον εαυτό μας όσο και στους άλλους. Η ώριμη ανάγκη ζητά την ευθύνη της, τη συνειδητή δέσμευση για ανάπτυξη, δημιουργικότητα και αυτοπραγμάτωση.

Από την άλλη, οι ανώριμες ανάγκες πηγάζουν από παιδικά τραύματα και συναισθηματικές ελλείψεις. Αυτές οι ανάγκες ζητούν την ικανοποίησή τους από τους άλλους, χωρίς να έχουμε την ευθύνη ή τη δέσμευση να τις αντιμετωπίσουμε μόνοι μας. Είναι ανάγκες που βασίζονται σε εξαρτήσεις και αναπαράγουν παλαιότερα συναισθήματα που δεν έχουν θεραπευτεί. Αυτές οι ανώριμες ανάγκες μας οδηγούν συχνά σε απογοήτευση, θυμό ή θλίψη, καθώς εξαρτόμαστε από τους άλλους για να μας καλύψουν κάτι που μόνο εμείς μπορούμε να θεραπεύσουμε μέσα μας.

Οι ανώριμες ανάγκες, συχνά, προέρχονται από την παιδική ηλικία, όταν οι γονείς μας δεν μπόρεσαν να καλύψουν πλήρως τις συναισθηματικές μας ανάγκες. Για παράδειγμα, ένα παιδί που ένιωσε προδομένο από τους γονείς του μπορεί να κουβαλά αυτήν την αντίληψη στη ζωή του, επαναλαμβάνοντας το ίδιο μοτίβο στις σχέσεις του. Ουσιαστικά, αυτό που έχει αποτυπωθεί είναι η αδυναμία των γονιών να δεσμευτούν συναισθηματικά, και όχι κάποια πρόθεση προδοσίας. Η αναγνώριση αυτής της αλήθειας βοηθά στην αποδέσμευση από το παρελθόν και ανοίγει τον δρόμο για μια πιο υγιή και αληθινή προσέγγιση των σχέσεών μας.

Όταν παραποιούμε την αλήθεια για να αποφύγουμε επώδυνα συναισθήματα, αποφεύγουμε και την ευκαιρία να κάνουμε το πένθος μας. Το πένθος είναι απαραίτητο για την αποδοχή της πραγματικότητας και την απόκτηση της συναισθηματικής ελευθερίας. Απαιτεί να αποχωριστούμε τα συναισθήματα που μας καθηλώνουν και να δημιουργήσουμε μια νέα, πιο αυθεντική εικόνα του εαυτού μας. Με αυτόν τον τρόπο, αλλάζοντας την αντίληψή μας για τη ζωή, αλλάζουμε τον τρόπο που συνδεόμαστε με τους άλλους, και τελικά βρίσκουμε την ουσία της ικανοποίησης μέσα από την αλήθεια.

Η ελευθερία μας βρίσκεται στο να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις ώριμες ανάγκες μας και να αναλάβουμε την ευθύνη για την εκπλήρωσή τους. Αυτή η ελευθερία δεν είναι απόλυτη· σταματά στα όρια του άλλου. Εμπεριέχει την έννοια του σεβασμού και της υπευθυνότητας στις σχέσεις μας, τόσο με τους άλλους όσο και με τον εαυτό μας. Είναι η ελευθερία που απορρέει από τη δημιουργικότητα, την αλήθεια και τη συνειδητή δέσμευση.

Οι ανώριμες ανάγκες, από την άλλη, απαιτούν από τους άλλους να μας προσφέρουν κάτι που δεν μπορούμε να δώσουμε στον εαυτό μας. Αυτές οι ανάγκες ενισχύουν την εξάρτηση και την ανευθυνότητα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σχέσεων που δεν βασίζονται στην αλήθεια, αλλά στη συναισθηματική εκτόνωση. Όταν συνειδητοποιούμε αυτή τη διαφορά, μπορούμε να επιλέξουμε έναν πιο δημιουργικό και υπεύθυνο τρόπο να συνδεόμαστε.

Η έλλειψη σεβασμού προς τους άλλους, η ανικανότητα να αναγνωρίσουμε και να εκτιμήσουμε την αδυναμία και τη διαφορετικότητα, συνδέεται με την προσδοκία ότι οι άλλοι οφείλουν να μας ικανοποιήσουν όπως οι γονείς μας. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, απογοητευόμαστε και πολλές φορές καταφεύγουμε σε κριτική, θυμό ή απόσυρση. Ωστόσο, η αλήθεια βρίσκεται στη συνειδητοποίηση ότι είμαστε άνθρωποι, όχι υπεράνθρωποι, και ότι η δέσμευση με τους άλλους απαιτεί ταπεινότητα και αμοιβαίο σεβασμό.

Η αδυναμία μας δεν είναι κάτι που πρέπει να κρύψουμε, αλλά κάτι που πρέπει να αποδεχτούμε ως μέρος της ανθρώπινης φύσης. Μας υπενθυμίζει ότι οι σχέσεις μας δεν πρέπει να βασίζονται στη βιτρίνα ή στις εξωτερικές προσδοκίες, αλλά στην αλήθεια και την αυθεντική σύνδεση.

Συνειδητοποιώντας ότι η ζωή μας είναι πεπερασμένη, αναγνωρίζουμε ότι ο σκοπός μας είναι να δεσμευτούμε με ουσιαστικό τρόπο σε ό,τι κάνουμε. Αυτή η δέσμευση, είτε είναι προς εμάς τους ίδιους είτε προς τους άλλους, είναι η βάση για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Μας δίνει τη δυνατότητα να αναλάβουμε την ευθύνη για τις πράξεις μας, να συνδεθούμε με τον κόσμο και να συμβάλλουμε με ουσιαστικό τρόπο στην κοινότητά μας.

Η ικανοποίηση των αναγκών μας με τρόπο που σέβεται τον εαυτό μας και τους άλλους οδηγεί σε μια ζωή γεμάτη ουσία και νόημα. Στηρίζεται στην ωριμότητα και την ικανότητα να διαχωρίζουμε τις ανάγκες που απαιτούν ευθύνη από εκείνες που προσδοκούν εξάρτηση. Αυτός ο διαχωρισμός είναι θεμελιώδης για να δημιουργήσουμε σχέσεις που βασίζονται στην αμοιβαία εκτίμηση και την αλήθεια.

Αγγελική Μπολουδάκη