Όταν ελευθερώνουμε τον εαυτό μας από κάθε έλεγχο μας, είμαστε η αλήθεια μας
19 Οκτωβρίου 2018
Χαρά
21 Οκτωβρίου 2018

Προσφέρω και αφοσιώνομαι

Προσφέρω σημαίνει δίνω κομμάτια του εαυτού μου σε ό,τι με ενδιαφέρει. Προσφέρω με ανιδιοτέλεια χωρίς να περιμένω κάτι ως αντάλλαγμα, χωρίς να αξιολογώ αν έχει αντίκρυσμα η προσφορά μου.

Αφοσιώνομαι σημαίνει ότι ενώνομαι με ό,τι με ενδιαφέρει με τρόπο έντονο και αδιαίρετο. Γίνομαι ένα με την επιθυμία μου και την εστιάζω σε ό,τι με ενδιαφέρει.

Προσφέρω σημαίνει “κάνω”, αφοσιώνομαι σημαίνει γίνομαι ένα. Όταν προσφέρω διατηρώ τον εαυτό μου αναλλοίωτο, όταν αφοσιώνομαι, πλάθομαι με ό,τι ενώνομαι, ζυμώνεται το Εγώ μου και από αυτήν την σύνθεση ανακύπτει κάτι νέο.

Αποχωρίζομαι ό,τι μπαίνει ανάμεσα στην επιθυμία μου και εμένα και εμπιστεύομαι τον εαυτό μου, είμαι μέσα σε ό,τι με ενδιαφέρει, δεσμεύομαι και νιώθω ελεύθερος να αφοσιωθώ.

Αφοσιώνομαι όταν αποχωρίζομαι τις εξαρτήσεις μου, τις προσδοκίες μου, τον έλεγχό μου, τις απαιτήσεις μου, συνειδητοποιώντας ότι δεν είμαι το μικρό παιδί που περιμένει από μια εξωτερική δύναμη για να ολοκληρωθεί. Δεν χρειάζομαι την άδεια από το παρελθόν μου για να να κάνω αυτό που επιθυμώ, αλλά τολμώ σε αυτό.

Δεν εξαρτιέμαι από την ανάγκη μου για επιβεβαίωση, από την ανάγκη να έχω μια καλή εικόνα από τους άλλους, εκφράζω την αλήθεια μου, επικοινωνώ τα συναισθήματά μου γνωρίζοντας ότι οι άνθρωποι με τους οποίους ταιριάζω θα με κατανοήσουν. Δεν προσπαθώ να αναπαράγω ό,τι βίωσα και να κρατήσω στάσιμο τον εαυτό μου σε μια κατάσταση παθητικότητας, σε μια επανάληψη χωρίς νόημα. Δεν με ενδιαφέρουν οι αυταπάτες που θα μου προσφέρουν ένα επίγειο Παράδεισο, για αυτό και δεν κάνω εκπτώσεις στα συναισθήματά μου ούτε και σε αυτά που νιώθω από άλλους ανθρώπους.

Αφοσίωση σημαίνει ότι αποχωρίζομαι την αυταπάτη μου ότι θα έχω με τα πρόσωπα ή με τα ενδιαφέροντα μου τη σχέση εξάρτησης που είχα ως παιδί με τους γονείς μου ή ότι θα ζήσω ό,τι στερήθηκα.

Αφοσίωση σημαίνει δέσμευση, ψυχική σύνδεση, που επιτυγχάνεται μέσα από την επικοινωνία,  την κατανόηση, το σεβασμό της προσωπικότητάς μου όπως και της προσωπικότητας του άλλου ανθρώπου. Σημαίνει ότι το Εγώ μου συμπυκνώνεται για να δεχτεί το Εγώ του άλλου ανθρώπου και από αυτή τη διεργασία αυτό που δημιουργείται είναι ένας εαυτός αναγεννημένος, ένας εαυτός αξίας, ένας εαυτός ανοιχτός στην αγάπη.

Αφοσίωση σημαίνει ότι επιλέγω με σεβασμό στα συναισθήματά μου. Εκτιμώ την αξία μου και συνδέομαι με πάθος με ό,τι υποστηρίζει αυτήν την αξία.

Προσφέρω σημαίνει ότι καλλιεργώ σε ένα χωράφι αυτό που διαθέτω. Αφοσίωση σημαίνει ότι επιλέγω αυτό το χωράφι να είναι γόνιμο και καρποφόρο, δεκτικό στην προσφορά μου. 

Προσφέρω σημαίνει παίρνω ικανοποίηση από την προσφορά μου χωρίς απαραίτητα να συνδέομαι στενά. Αφοσιώνομαι σημαίνει συνδέομαι βαθιά με ό,τι περιβάλλει, περιέχει και υποστηρίζει την αξία μου, με ό,τι περιβάλλω, περιέχω, υποστηρίζω την αξία του. 

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας