Ο φίλος, κίνητρο ζωής
9 Σεπτεμβρίου 2018
Η θλίψη είναι φίλος σου και σαν φίλο περιμένει να την αγκαλιάσεις
11 Σεπτεμβρίου 2018

Η συναισθηματική σύνδεση έχει αξία

Όταν συνδεόμαστε με τους ανθρώπους μας, μοιραζόμαστε, εξελισσόμαστε μαζί.

Όταν εξαρτόμαστε, ταυτίζεται ο ένας με την πραγματικότητα του άλλου, ακόμα κι αν δεν συμφωνούμε με αυτήν, με κίνδυνο να χάσουμε τον εαυτό μας. Από φόβο μη χάσει ο ένας τον άλλον, κάνουμε συμβιβασμούς που μας απομακρύνουν από τις αληθινές επιθυμίες μας, από το σεβασμό στον εαυτό μας, από την αξία μας. Αντί να σκεφτούμε ότι με τους ανθρώπους που υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση αλλάζουμε μαζί, σκεφτόμαστε τι θα κάνουμε περισσότερο για να προσελκύσουμε την προσοχή τους, με αποτέλεσμα να αλλάζουμε τόσο που δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας.

Το κριτήριο της αλλαγής δεν πρέπει να είναι να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον ο ένας του άλλου, αλλά να αλλάξουμε ώστε να έρθουμε πιο κοντά στην αξία μας και αναρωτιόμαστε κάθε φορά που αλλάζουμε αν αυτή η αλλαγή συντονίζεται με την εκτίμηση στον εαυτό μας. Αν συντονίζεται με την αξία μας, θα ενισχύει την αξία και των δυο πλευρών που ενδιαφέρονται να συνδεθούν ουσιαστικά και ποιοτικά.

Όταν εκτιμάμε τον εαυτό μας, νιώθουμε ελεύθεροι να δεσμευτούμε με ανθρώπους όπου αλλάζουμε αμοιβαία, όπου εξελισσόμαστε μαζί, όπου νιώθουμε ελεύθεροι και οι δυο να πραγματώσουμε τις προσωπικές μας επιθυμίες κι όπου το μοίρασμα έχει αξία και για τους δυο μας.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας