Το έργο τέχνης μας είναι η ζωή μας
3 Δεκεμβρίου 2018
Να μην ξεχνάς να αγαπάς
4 Δεκεμβρίου 2018

Τι μπορεί να σε δυσκολεύει με τους ανθρώπους που νιώθεις να είσαι ο εαυτός σου, με τους ανθρώπους που αισθάνεσαι ότι μπορείς να ασχοληθείς με την αυτοπραγμάτωσή σου;

Τι μπορεί να σε δυσκολεύει με τους ανθρώπους που νιώθεις να είσαι ο εαυτός σου, με τους ανθρώπους που αισθάνεσαι ότι μπορείς να ασχοληθείς με την αυτοπραγμάτωσή σου;

Ενα ανώριμο κομμάτι εαυτού σου δυσκολεύεται να αναλάβει την ευθύνη της σχέσης. Να δεσμευτεί, να συνδεθεί με υπευθυνότητα, να σταθεί με συνέπεια στις εύκολες αλλά και στις δύσκολες μέρες μια σχέσης. Ένα ανώριμο κομμάτι μέσα σου δυσκολεύεται να αγαπήσει τον άλλον άνθρωπο για αυτό που είναι και σχετίζεται με προσδοκίες.

Όταν αποδέχεσαι τον εαυτό σου, το σκοτεινό και το φωτεινό σου κομμάτι, είναι εύκολο να αποδεχτείς τον άλλον άνθρωπο στην ολότητά του. Όταν εκτιμάς αυτό που είσαι, στρέφεσαι σε ανθρώπους που μαζί τους η αξία σου αναδεικνύεται, όχι γιατί εκείνοι ασχολούνται μόνο μαζί σου, αλλά γιατί αυτό που αισθάνεστε ο ένας για τον άλλον σου επιτρέπει  να μπορείς να ασχοληθείς με ό,τι υποστηρίζει την αξία σου. Όταν δεν σε επικρίνεις για αυτό που φαντάζεσαι ότι πρέπει να  είσαι, σε συγχωρείς και σε καταλαβαίνεις. Συγχωρείς και καταλαβαίνεις τους ανθρώπους που αγαπάς γιατί αυτό που σε ενώνει μαζί τους είναι πιο ουσιαστικό από τα λάθη. Αυτό που ενδιαφέρει και τους  δυο σας είναι να είστε μαζί στην ηλιοφάνεια και στη μπόρα.

Όταν λοιπόν συμφιλιώνεσαι με τον εαυτό σου, αυτό που σε κρατά στις σχέσεις σου είναι η ουσία αυτών που μοιράζεστε μαζί. Δεν στέκεσαι στις αδυναμίες του άλλου ανθρώπου γιατί δεν επιζητάς μια τελειότητα να σου εξασφαλίσει τη δική σου τελειότητα. Αυτό που ζητάς είναι αυτό που δίνεις. Σεβασμό, εκτίμηση, υπευθυνότητα στο “μαζί”. Δεν προσπαθείς να κατακτήσεις, ούτε να υποταχτείς, προσπαθώντας να αναπαράγεις κάτι που έζησες στο παρελθόν από έλλειψη ευθύνης να το αλλάξεις. Δεν γυρεύεις επιβεβαίωση, γιατί επιβεβαιώνεις εσύ τον εαυτό σου. Νιώθεις θαυμασμό για τον εαυτό σου, θαυμάζεις τους ανθρώπους σου που τολμούν με διαφάνεια και καθαρότητα στη ζωή τους. Δεν χρησιμοποιείς γιατί ικανοποιείς τις ανάγκες σου και δεν νιώθεις την ανάγκη να αναλάβει τις ανάγκες σου κάποιος άλλος. Δεν επιτρέπεις να σε χρησιμοποιήσουν, γιατί στέκεις στα πόδια σου και όταν αντιληφθείς ότι υπάρχει τέτοια πρόθεση, αποχαιρετάς με αξιοπρέπεια. Επιλέγεις ανθρώπους όπου είσαι αληθινά ο εαυτός σου, ένας εαυτός υπεύθυνος που αυτό που σε ενδιαφέρει είναι να πραγματώσεις τα όνειρά σου και να αξιοποιήσεις τη δυναμική που διαθέτεις.

Όταν η σχέση είναι ουσιαστική, η όποια δυσκολία δεν είναι αρκετή για να την κλονίσει. Όταν οι άνθρωποι θέλουν τα ίδια πράγματα όσο αφορά στο “μαζί”, όσο διαφορετικοί κι αν είναι, αυτό που τους ενώνει είναι η αμοιβαιότητα. Όταν υπάρχει βαθιά εκτίμηση του ενός προς τον άλλον, τα όρια που βάζει ο καθένας και αυτά γίνονται ελκυστικά. Όταν γνωρίζουμε τι θέλουμε, απευθυνόμαστε στους ανθρώπους που αυτό που θέλουμε για τον εαυτό μας ο καθένας μας αξιοποιείται και βελτιώνεται. Η κάθε διαφορετικότητα στην επικοινωνία σμιλεύεται και πλάθεται γιατί ο σκοπός μας είναι το “μαζί”.

Όταν η σχέση είναι ουσιαστική, ο τρόπος να ξεπερνάτε τις δυσκολίες είναι πρόκληση. Όταν σου επισημαίνει ο άνθρωπος σου ότι αυτό που κάνεις δεν σε βοηθά, δεν βοηθά τη σχέση σας το αντιλαμβάνεσαι σαν κάτι θετικό γιατί σε ενδιαφέρει να προστατεύσεις αυτό που νιώθεις για τον εαυτό σου, αυτό που νιώθεις για τη σχέση σου. Δεν τα αντιλαμβάνεσαι όλα αυτά σαν επίκριση επειδή νιώθεις να σε ξεβολεύουν, αλλά θέλεις να κάνεις τις αλλαγές σου επειδή αντιλαμβάνεσαι ένα βαθύτερο ενδιαφέρον αλλά και επειδή συνειδητοποιείς πως αυτή είναι μια υπεύθυνη στάση στη σχέση και γενικότερα στη ζωή σου. Το ίδιο κι εκείνος όταν του επισημαίνεις ότι με τις πράξεις του είναι μακρια από την ελευθερία του, την αυτονομία του, τις ικανότητες του για εξέλιξη, όταν του αναφέρεις ότι ο τρόπος που συνδέεται και δεσμεύεται σε πληγώνει, αλλάζει γιατί αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να είστε καλά μαζί.

Όταν αποχωριζόμαστε τις αυταπάτες μας ότι θα ικανοποιηθούν αυτά που δεν ικανοποιήθηκαν στο παρελθόν, όταν πάψουμε να προσδοκάμε από άλλους την λύτρωση, όταν πιστέψουμε ότι είμαστε καλά και μόνοι μας, όταν εκτιμήσουμε τον εαυτό μας και σεβαστούμε την αξία μας, δεν μας τρομάζει η όποια δυσκολία δική μας, του άλλου, της σχέσης μας.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας