Να αγαπήσουμε ό,τι αποτελεί εμάς
15 Δεκεμβρίου 2018
Ενσυναίσθηση
18 Δεκεμβρίου 2018

Ποτέ δεν είναι αργά να κάνουμε αυτό που αγαπάμε

Ακούμε συχνά για νέους ανθρώπους που επιτυγχάνουν στη ζωή τους. Μας εμπνέουν όμως το ίδιο οι άνθρωποι που πίστεψαν στο πάθος τους σε μεγαλύτερες ηλικίες και το καλλιέργησαν.

Ποτέ δεν είμαστε τόσο μεγάλοι να νοιαστούμε για αυτό που αγαπάμε.

Julia Child

Γεννημένη το 1912, η Julia Child άρχισε να μαθαίνει να μαγειρεύει στα τριάντα της. Μετά το γάμο της, μετακόμισαν  στο Παρίσι και εδώ η Τζούλια ερωτεύτηκε τα γαλλικά φαγητά. Δημοσίευσε το πρώτο βιβλίο μαγειρικής της, Mastering the Art of French Cooking, στην ηλικία των 48 χρόνων και πρωταγωνίστησε σε δική της τηλεοπτική εκπομπή δύο χρόνια αργότερα. Συνέχισε να μαγειρεύει, να γράφει και να μοιράζεται το πάθος της για φαγητό στα 80 της.

Henri Rosseau

Ο Rosseau ήταν ένας σπουδαίος μαθητής στο σχολείο. Εργάστηκε στο Γαλλικό στρατό και ως ελεγκτής διοδίων. Άρχισε να ζωγραφίζει περίπου στην ηλικία των 40 ετών, όταν η εργασία του δεν ήταν τόσο εντατική.  Άρχισε να ασχολείται αποκλειστικά με τη ζωγραφική στην ηλικία των 49 χρόνων. Ενώ ο Rosseau δεν έλαβε ποτέ κάποιο σημαντικό έπαινο κατά τη διάρκεια της ζωής του, είναι πλέον ένας από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες.

Πηνελόπη Φίτζεραλντ

Η Penelope Fitzgerald γεννήθηκε σε μια εξέχουσα πνευματική οικογένεια μέσα σε μια κοινότητα άλλων συγγραφέων και καλλιτεχνών. Ενώ έγραφε συχνά ποιήματα και ήταν μια πολύ καλή συγγραφέας ως παιδί, δεν συνέχισε να γράφει ή να δημοσιεύει τα έργα της παρά μόνο σε μεγάλη ηλικία.   Στη ζωή της, έπρεπε επίσης να ξεπεράσει πολλές προσωπικές δυσκολίες. Όταν η Fitzgerald ήταν 43 ετών,  η βάρκα στην οποία ζούσε εκείνη και η οικογένειά της βυθίστηκε και έχασαν σχεδόν όλη την περιουσία τους. Δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο, μια βιογραφία, στην ηλικία των 58 ετών, το πρώτο της μυθιστόρημα στα 61, και το τελευταίο της έργο στην ηλικία των 79, ενώ κέρδισε το βραβείο Man Booker για ένα βιβλίο της.

Grandma Moses

Η γιαγιά Μoses άρχισε να ζωγραφίζει ως κοριτσάκι.  Ωστόσο, καθώς μεγάλωνε, δεν είχε αρκετό χρόνο για ζωγραφική.  Παντρεύτηκε έναν αγρότη και ασχολιόταν με το να βοηθά τον σύζυγό της και να μεγαλώνει τα παιδιά τους. Όταν ήταν μεγαλύτερης ηλικίας και μετά το θάνατο του συζύγου της, ασχολήθηκε με αγροτικές δραστηριότητες. Όταν εξαιτίας της αρθρίτιδας δεν μπορούσε να συνεχίσει αυτήν την δραστηριότητα, γύρω στην ηλικία των 77 ετών, οι φίλοι της πρότειναν να δοκιμάσει τη ζωγραφική. Μετά που η εργασία της εντοπίστηκε από έναν συλλέκτη τέχνης, άρχισε να εκθέτει το έργο της και από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 ήταν η μόνη Αμερικανή που είχε πίνακα ζωγραφικής  στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού. Εξέθετε την δουλειά της μέχρι τα 90 της χρόνια και ζωγράφιζε έως και λίγο πριν το θάνατό της στην ηλικία των 101 ετών.

Julia Margaret Cameron

Η Cameron γεννήθηκε το 1815 και όταν ήταν 48 χρονών της δόθηκε μια φωτογραφική μηχανή ως δώρο. Εντυπωσιάστηκε από τη φωτογραφία Αν και αρχικά η φωτογραφική ικανότητα της Cameron δεν εκτιμήθηκε, σήμερα θεωρείται  ως μια από τους μεγαλύτερους πρωτοπόρους στη φωτογραφία.

Πολλοί άνθρωποι ανακάλυψαν αυτό που τους αρέσει σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ποτέ δεν θα μάθουμε τι είμαστε ικανοί να κάνουμε, αν δεν δοκιμάσουμε νέα πράγματα.

Ευχαριστώ: http://igrow.org/healthy-families/aging/never-too-old-for-new-beginnings-6-inspiring-late-bloomers/