“Γιατί είσαι σημαντικός;”
28 Νοεμβρίου 2018
Είμαι στη δική μου επιθυμία ή εξαρτιέμαι από την επιθυμία του άλλου;
29 Νοεμβρίου 2018

Αρσενικό και θηλυκό, δυο πλευρές μέσα μας ενωμένες

Αρσενικό και θηλυκό, δυο πλευρές μέσα μας ενωμένες. Ταυτίσεις που έχουμε με τους γονείς μας, με σημαντικά πρόσωπα της οικογένειάς μας, που τις υιοθετούμε είτε με υγιή τρόπο είτε με μη υγιή, ανάλογα με το πως τις έχουμε μεταβολίσει στον ψυχισμό μας.

Ο αρσενικός χαρακτήρας της φύσης μας, η ορμή, η διεκδίκηση, η υπευθυνότητα, ο συναγωνισμός, ο αυτοέλεγχος, τα όρια, οι κανόνες, το αίσθημα εμπιστοσύνης μέσα από τον προστατευτισμό, την ικανότητα για δέσμευση, η σθεναρή αγκαλιά που δημιουργεί ασφάλεια, η αφοσίωση στον στόχο, η επιμονή.

Η θηλυκή μας φύση, η δεκτικότητα, η ευελιξία, το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης μέσα από την αποδοχή, την κατανόηση,την τρυφερότητα, την στοργή, την ικανότητα να περιβάλλομε και να περιέχομε, ο αισθησιασμός, η ικανότητα για παράδοση, η δυνατότητα για συναισθηματική σύνδεση, η υπομονή, η ικανότητα να συνθέτουμε και να εξομαλύνουμε, να συγκρατούμε και να συναισθανόμαστε.

Οι θηλυκές και αρσενικές μας πλευρές είτε είναι κάποιος άντρας είτε γυναίκα χρειάζεται να είναι αρμονικά ενωμένες.

Αν για κάποιο λόγο ο εαυτός μας αντιδρά σε αυτήν την αρμονία, η δεκτικότητα γίνεται υποτακτικότητα, ενώ η επιθυμία για παράδοση ένας εαυτός που θυσιάζεται. Η συναισθηματική αγκαλιά γίνεται εξάρτηση ενώ η ικανότητα να περιέχουμε και να περιβάλλουμε γίνεται έλεγχος, υπόδειξη, στέρηση της ελευθερίας. Η στοργή γίνεται σκληρότητα ενώ η ευελιξία γίνεται απολυτότητα και άκαμπτη στάση. Η συναισθηματική σύνδεση αντί για ενσυναίσθηση γίνεται απώλεια εαυτού, έλλειψη σταθερού σημείου αναφοράς. Το ερώτημα “τι θέλω εγώ;” αντικαθίσταται από το “τι θέλει ο άλλος από μένα”;

Η προστατευτικότητα γίνεται καταπίεση, ο αυτοέλεγχος έλεγχος και εξουσιαστική διάθεση, τα όρια είτε δεν μπαίνουν είτε μπαίνουν με απόλυτο τρόπο,  η ορμή είτε γίνεται παθητικότητα είτε επιθετικότητα, η σθεναρή αγκαλιά γίνεται επιβολή, εκδικητική διάθεση ή απόσυρση, η αφοσίωση στον στόχο εγκαταλείπεται και ο άνθρωπος χαρακτηρίζεται από τυχοδιωκτική διάθεση.

Αν είστε γυναίκα και δεν αποδέχεστε τη θηλυκή σας φύση, δεν επιτρέπετε στον εαυτό σας να είστε ευάλωτη. Από φόβο μήπως χαθείτε στη σχέση αντιμετωπίζετε απορριπτικά την ιδέα να αφήνεστε και ένας έλεγχος εξουσιάζει τα συναισθήματά σας. Ενώ θέλετε να επικοινωνήσετε, εξουσιάζετε τα συναισθήματα των άλλων,  προσπαθώντας να τους προσαρμόσετε σε σχήματα που έχετε δημιουργήσει στη σκέψη σας. Συνδέεστε παθητικά, χωρίς να κατανοείτε ή να περιβάλλετε. Ανταγωνίζεστε τις άλλες γυναίκες, τις υποτιμάτε, τις επικρίνετε, ενώ αυτό που θα θέλατε είναι να θαυμάσετε τον εαυτό σας και να εκτιμήσετε τους άλλους. Δεν νιώθετε ευγνωμοσύνη, αλλά ζήλια, ενώ αυτό που έχετε ανάγκη είναι να εκτιμήσετε τα θετικά τα δικά σας και των άλλων. Δεν θυσιάζεστε μέρος του Εγώ σας, παρότι επιθυμείτε να ανοιχτείτε και να συνδεθείτε. Αν δεν αποδέχεστε την αρσενική σας πλευρά, λειτουργείτε παθητικά, δεν παίρνετε αποφάσεις, δεν εμπιστεύεστε τον εαυτό σας, δεν βάζετε όρια. Δεν δεσμεύεστε, δεν αφοσιώνεστε στους στόχους σας. Δεν προστατεύετε τους ανθρώπους σας, δεν αναλαμβάνετε την ευθύνη των συναισθημάτων σας. Ανταγωνίζεστε τους άντρες ή τους υποτιμάτε με κάποιο τρόπο. Λειτουργείτε υποτακτικά και εξαρτητικά στις σχέσεις σας. Δίνετε την εντύπωση ότι εξουσιάζεστε ενώ στην πραγματικότητα εξουσιάζετε εσείς με έμμεσο τρόπο. Είστε μια γυναίκα – παιδί που περιμένει να πάρει και όχι να δεχτεί ή να μοιραστεί. Δεν επιλέγετε με γνώμονα αυτό που αληθινά θέλετε σύμφωνα με την κρίση σας, αλλά σύμφωνα με τις ανάγκες σας, τις προσδοκίες σας, τις φαντασιώσεις σας.

Αν είστε άντρας και δεν αποδέχεστε τον αρσενικό χαρακτήρα της φύσης σας λειτουργείτε παθητικά στις αποφάσεις σας, δεν βάζετε όρια, δεν εξελίσσεστε. Λειτουργείτε υποτακτικά στις σχέσεις σας, κάποιες φορές μαζοχιστικά. Δεν δεσμεύεστε ενώ όταν το κάνετε δημιουργείτε δραματικές σκηνές. Δεν επιλέγετε σύμφωνα με το πως εξελίσσεστε σε ατομικό επίπεδο αλλά με το πόσο εξαρτάστε. Επιθυμείτε τον έρωτα για τον έρωτα χωρίς να τολμάτε σε σχέσεις με συναισθηματική εγγύτητα. Δημιουργείτε φαντασιώσεις όπου χάνεστε σε αυτές και δεν κάνετε τα όνειρά σου πραγματικότητα. Απογοητεύεστε και δεν επιμένετε, ενώ προβάλετε τους φόβους σας αλλού. Επικρίνετε την αδυναμία των άλλων, ενώ την πραγματικότητα θυμώνετε με τη δική σας. Δεν έχετε αυτοέλεγχο αλλά προσπαθείτε να ελέγχετε τους άλλους. Αν δεν αποδέχεστε τον θηλυκό χαρακτήρα της φύσης σας δεν είστε τρυφερός, στοργικός, δεν συναισθάνεστε τους άλλους, επικεντρώνεστε μοναχά στο Εγώ σας, είστε μονάχα υλιστής και όχι συναισθηματικός. Λειτουργείτε εκδικητικά στις σχέσεις σας όταν δεν προσαρμόζονται σε αυτό που θέλετε, θυμώνοντας στην πραγματικότητα με τον εαυτό σας που δεν βρίσκετε τον επιθυμητό τρόπο έκφρασης. Δεν συνδέεστε συναισθηματικά, παρότι δεσμεύεστε. Δεν θυσιάζετε μέρος του Εγώ σας για να δημουργήσετε ένα κοινό τόπο σύνδεσης, αλλά επιμένετε σε ένα δικό σας τρόπο. Γίνεστε ο σκηνοθέτης ενός έργου όπου ο άλλος καλείται να παίξει το έργο όπως εσείς το αντιλαμβάνεστε. Όταν κάτι δεν γίνεται όπως το έχετε στο μυαλό σας σκέπτεστε και λειτουργείτε παρορμητικά και επιθετικά.

Αποδοχή της προσωπικότητάς μας σημαίνει ότι συνδεόμαστε αρμονικά με τα στοιχεία της προσωπικότητάς μας. Αν ως παιδιά είχαμε δυσκολίες με τον ομόφυλο ή τον ετερόφυλο γονιό μαθαίνουμε να τις αντιμετωπίζουμε ώστε να μη διαιωνίζουμε καταστάσεις που πλήττουν την ψυχική μας υγεία και δημιουργούν ρήγματα στις σχέσεις μας.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας