Ποιος πήρε το τυρί μου, Spencer Johnson, ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ
5 Δεκεμβρίου 2018
Παράθυρα με θέα
7 Δεκεμβρίου 2018

Ερωτικός είσαι…

Ερωτικός: Ερωτικός είναι επίθετο που σημαίνει ότι το υποκείμενο διαθέτει μια ιδιότητα. Ερωτικός δεν γίνεσαι κάποια στιγμή επειδή συνάντησες μια αιθέρια ύπαρξη που κατέβηκε από τους ουρανούς και ξαφνικά έδωσε ζωή στην κοιμισμένη σου ύπαρξη.

Ερωτικός δεν γίνεσαι επειδή είδες κάποιον ή κάποια και σε γοήτευσε. Ερωτικός δεν γίνεσαι επειδή αισθάνθηκες ακαταμάχητο πόθο να κάνεις σεξ μαζί του. Ερωτικός δεν γίνεσαι γιατί πονάς στη σκέψη του. Ερωτικός δεν γίνεσαι επειδή τον σκέφτεσαι και δεν έχεις την δύναμη να ασχοληθείς με κάτι άλλο. Ερωτικός δεν είσαι όταν γράφεις στιχάκια για τον πόνο σου.

Ερωτικός είσαι πριν να γνωρίσεις το πρόσωπο που θα ερωτευθείς. Ερωτικός είσαι ως προς τον τρόπο που ζεις την καθημερινότητα, στην επαγγελματική και στην προσωπική ζωή. Ερωτικός στις αποφάσεις σου. Στους στόχους σου. Στον πόνο σου. Στον τρόπο που αντιμετωπίζεις τις αποτυχίες σου. Ερωτικός είσαι στις υπερβάσεις σου. Στην άντληση χαράς από αυτά που πάλεψες, από αυτά που δεν υποχώρησες, από αυτά που δεν συμβιβάστηκες.

Η ερωτικότητα ως στοιχείο της προσωπικότητας είναι το ζητούμενο κάθε ανθρώπου, ανεξάρτητα ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.

Η ερωτικότητα μπορεί να έχει ισχύ στη σεξουαλικότητα, αλλά δεν περικλείεται στα στενά όριά της. Δεν εκκινεί με την σεξουαλική συγκίνηση, ούτε εξαφανίζεται μαζί της. Είναι τρόπος να υπάρχεις. Είναι απόφαση ζωής. Δεν καθορίζεται από εξωτερικά ερεθίσματα και δεν ζητά ανταλλάγματα.

Η ερωτικότητα είναι στοιχείο κάθε δημιουργού, που το βλέμμα του αναδεικνύει το αντικείμενό του. Είναι η επεξεργασμένη απλότητα που έχει αποβάλλει κάθε περιττό. Είναι η αυθεντικότητα που δεν ασχολείται με πιστοποιητικά γνησιότητας, γιατί δεν έχει ανάγκη να αποδείξει τίποτα. Είναι η αθωότητα που δεν είναι επιτηδευμένη άγνοια, αλλά συνειδητή επιλογή. Είναι η γοητεία που δεν αναζητά οπαδούς, αλλά που εκφέρεται με τρόπο που κάθε τι που αγγίζει, γίνεται μοναδικό.

Η ερωτική στάση απέναντι στη ζωή στηρίζεται στο ξεπέρασμα των δυσκολιών της. Κτίζεται στις απαιτητικές διεργασίες της μοναξιάς, εμπνέεται από το κάλεσμα της αθέατης ομορφιάς και δομείται στις αποφάσεις που έχουν στόχους μακρινούς. Καλλιεργείται στις επιλογές φίλων και συντροφιών που προάγουν τη δημιουργία σ’ όλες της τις εκφάνσεις. Αυτοπροστατεύεται από τις βαριεστημένες παρέες της ισοπεδωτικής καλοπέρασης. Αναζητά διαχρονικές αξίες που δεν αγοράζονται, αλλά που ανοίγουν τα πολύτιμα χρηματοκιβώτια της σοφίας. Αξιοποιεί την λογική για να δίνει χώρο στην ψυχή.

Η ερωτική στάση προς τη ζωή τελικά αναζητά να ενωθεί με το άπειρο και, για την πορεία αυτή, ο άνθρωπος επιλέγει σύντροφο ζωής που θα τον συνοδεύει, θα τον υποστηρίζει, θα τον εμπνέει.

Ο ερωτικός άνθρωπος είναι αυτός που δεν του έχει χαριστεί η ζωή. Δεν μπορεί να είναι ερωτικό, παρά μόνο ερωτεύσιμο, το κοριτσάκι που η μαμά του δεν το έχει αφήσει ποτέ από το χέρι της και δεν αυτονομήθηκε ποτέ. Δεν μπορεί να είναι ερωτικός, παρά μόνο ερωτεύσιμος για κάποιους, εκείνος ο νεαρός που έχει ασχοληθεί μόνο με την εξωτερική εικόνα του και δεν έχει επεξεργαστεί τη ζωή του.

Οι ερωτικοί άνθρωποι είναι εκείνοι που έχουν δυσκολευτεί στην προσωπική ζωή τους, αλλά που δεν παραιτούνται. Έχουν πονέσει, αλλά δεν κράτησαν τον πόνο ούτε ως φυλακτό, ούτε ως μέτρο στη ζωή τους και έγιναν πεισμωμένοι αναζητητές της χαράς.

Οι ερωτικοί άνθρωποι συνειδητοποιούν τις ελλείψεις και τις ανεπάρκειές τους, αλλά δίχως να τους καταθλίβουν. Ορκίστηκαν να τις υπερβούν.

Οι ερωτικοί άνθρωποι δεν περίμεναν να συναντήσουν τον αγαπημένο τους για να παθιαστούν. Παθιάζονται με τους στόχους της ζωής τους, με τις επιθυμίες τους, με την ανακάλυψη των ανθρώπων και της ανθρωπιάς. Γι’ αυτό και η ερωτικότητά τους έχει δοκιμαστεί στον χρόνο.

Ένας τέτοιος ερωτικός άνθρωπος δεν θα χάσει τον έρωτά του με τις πρώτες δυσκολίες στη σχέση του.

Ερωτικός ο Οδυσσέας που τα βάζει με τα κύματα και τους Κύκλωπες, που δεν αφήνεται απονήρευτος να παρασυρθεί από τις Σειρήνες, που δεν παραδίδεται τελικά στην Κίρκη, στην Καλυψώ ή στην Ναυσικά, αλλά βρίσκει τον τρόπο να πάει στην Ιθάκη του. Ερωτική η Πηνελόπη που δεν είναι απλά η πιστή σύζυγος που τον περιμένει στωικά, αλλά η πρώτη γυναίκα στην Ιστορία που κρατά την εξουσία για πολλά χρόνια απέναντι στους διεκδικητές της.

Ερωτικός και ο κοσμοκαλόγερος Παπαδιαμάντης που ζει αισθαντικά και έχει την τέχνη να αναδεικνύει σε σημαντικούς πρωταγωνιστές, φτωχούς ανθρώπους της καθημερινότητας.

Ερωτικός ο Ραούλ Φολερώ, ο ασίγαστος υπερασπιστής των λεπρών και της ανθρωπιάς, που ταξίδευε χέρι – χέρι με τη γυναίκα του, ως τα βαθιά τους γεράματα.

Ερωτικός κι ο μάρτυρας της πίστης που δεν χάνει τη δυνατότητα να υμνεί το Θεό το στην αρένα.

Ερωτικός ο επαναστάτης αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ερωτικός ο σύντροφος που είναι παρών στη δύσκολη ώρα της οικονομικής κρίσης.

Ερωτικός ο ηλικιωμένος που δεν γίνεται συνταξιούχος της ζωής. Ερωτικός και ο ετοιμοθάνατος που δίνει ευχές ζωής στους νέους και δεν χάνει το χαμόγελό του και μέσα στον πόνο.

Ο ερωτικός εαυτός δεν είναι δοσμένος από την μοίρα, τις συνθήκες και το DNA. Είναι ο εαυτός της υπέρβασης που διαψεύδει το πεπρωμένο.

Δημήτρης Καραγιάννης, Έρωτας ή τίποτα, Εκδόσεις Αρμός