Όταν τοποθετούμε το καθετί στη θέση που του αξίζει μέσα μας, είναι εύκολο να βρούμε τις απαντήσεις για αυτά που θέλουμε. Όταν το ερώτημα είναι “πως αγαπώ εγώ τον εαυτό μου στο καθετί που ζω, πως νιώθω πως αξίζω και τι κάνω για αυτό”, είναι εύκολο να τοποθετηθούμε στους στόχους μας με κριτήρια αξίας για τον εαυτό μας
22 Νοεμβρίου 2019
2. Σχετίζεστε σύμφωνα με το πως έχει οργανωθεί η προσωπικότητά σας
26 Νοεμβρίου 2019

1. Οργάνωση της προσωπικότητας

Κάθε άνθρωπος είναι σημαντικό να γνωρίζει πως έχει οργανωθεί η προσωπικότητά του. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από ειδικά τεστ, τα οποία σας βοηθούν να γνωρίσετε με ασφάλεια την οργάνωση της προσωπικότητάς σας.
Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζετε; Διαφορετικά θα φερθείτε στον εαυτό σας, για παράδειγμα, αν ανήκετε στις νευρωτικές προσωπικότητες, διαφορετικά στις οριακές, διαφορετικά στις ψυχωσικές. Στη μια περίπτωση, χρειάζεται να αντιμετωπίσετε τους φόβους και να χαλαρώσετε τις άμυνές σας, στην άλλη, να αντιμετωπίσετε το αίσθημα της ενοχής, να αισθανθείτε καλός και να βάζετε όρια στις παρορμήσεις σας και στην περίπτωση της ψύχωσης,  χρειάζεται να βοηθηθείτε ώστε να ενισχύσετε τις άμυνες σας κάθε φορά που κατακλύζεστε από τις ανάγκες σας.  Ένας νευρωτικός άνθρωπος χρειάζεται να μάθει να χαλαρώνει τις άμυνές του, για να μπορεί να έρχεται σε επαφή με τις απωθημένες επιθυμίες του, ώστε να νιώθει ελεύθερος και δημιουργικός. Ένας ψυχωσικός χρειάζεται να μάθει να ενδυναμώνει τις άμυνες του, προσπαθώντας να είναι σε επαφή με την πραγματικότητα. Διαφορετικά θα φερθείτε και στους ανθρώπους σας, ανάλογα με τον τύπο στης προσωπικότητας στην οποία ανήκουν. Στη μια περίπτωση χρειάζεται να ενθαρρύνετε την ελευθερία τους και στις άλλες να οριοθετείστε και να οριοθετείτε, με σεβασμό και αποδοχή στον εαυτό σας και σε εκείνους.
Η κατάσταση του νευρωτικού ανθρώπου μοιάζει ένα δοχείο που το καπάκι είναι ερμητικά κλειστό. Η θεραπεία του είναι να προσπαθήσει να ανοίξει το καπάκι, ώστε να αρχίσει να βγαίνει ο απωθημένος ατμός. Η κατάσταση του ψυχωτικού μοιάζει με δοχείο, όπου το υλικό ξεχειλίζει και χρειάζεται να τοποθετηθεί σωστά το καπάκι και να χαμηλώσει η φωτιά. Η κατάσταση του οριακού μοιάζει με μια συνεχή προσπάθεια από τη μια να μάθει πότε πρέπει να ανοίγει το καπάκι για να απελευθερώνεται η σωστή δόση ατμού και από την άλλη πότε πρέπει να βάζει το καπάκι για να μετριάσει την ένταση.
Η προσωπικότητα μας είναι οργανωμένη είτε στο νευρωτικό επίπεδο, είτε στο οριακό, είτε στο ψυχωσικό. Ο τρόπος που λειτουργούμε, οι άμυνές μας, ο τρόπος που σχετιζόμαστε και συνδεόμαστε, ο τρόπος που δημιουργούμε, έχουν να κάνουν με τον τύπο της προσωπικότητάς μας όπως και του χαρακτήρα μας.
Το να γνωρίζουμε την προσωπικότητά μας είναι σαν να γνωρίζουμε τον προσωπικό μας χάρτη. Για να πάμε εκεί που θέλουμε, χρειάζεται να γνωρίζουμε την κατεύθυνσή μας, όπως και τον τρόπο που θα πάμε. Το πως διαχειριζόμαστε την προσωπικότητά μας και τον χαρακτήρα μας, έχει να κάνει με τη γνώση, όπως και με την ικανότητά μας να βλέπουμε με θετική ματιά τις δυνατότητες που μας δίνει η οργάνωση της προσωπικότητάς μας. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος με νευρωτική προσωπικότητα και καταθλιπτικό χαρακτήρα, μπορεί να μετουσιώσει τη θλίψη του σε τέχνη και με την δέσμευση που τον διακρίνει, τη σταθερότητα και την ικανότητά του για συνέχεια σε ό,τι κάνει, να αγαπήσει την τέχνη του  και να μεταδώσει αυτήν την αγάπη μέσα από την τέχνη του στους άλλους ανθρώπους,  ενώ ένας άνθρωπος με οριακή προσωπικότητα και καταθλιπτικό χαρακτήρα, μπορεί να διοχετεύσει την έλλειψη ορίου στη φαντασία του, να εκπαιδευτεί με όρια σε αυτό που αγαπά, να επιμείνει όταν η παρόρμηση για τάση για ακύρωση στη δέσμευση τον αποσπά και να κάνει την υπέρβασή του στο να διακριθεί ως καλλιτέχνης.
Η προσωπικότητα μας είναι οργανωμένη με τρόπο που αν την βοηθήσουμε να αναδειχθεί με σεβασμό και εκτίμηση στην αξία μας,  μπορούμε να νιώσουμε περήφανοι για αυτήν.
Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας