Το μυστικό της ευτυχίας που μας διδάσκουν τα σκυλιά
29 Νοεμβρίου 2019
Η ασθένεια δίνει στον άνθρωπο τη δυνατότητα να λυτρωθεί
3 Δεκεμβρίου 2019

Αλλεργίες

Αλλεργία είναι η υπερβολική αντίδραση σε μια ουσία, που αναγνωρίζεται ως επικίνδυνη. Η άμυνα του οργανισμού εξοπλίζεται για να αντιμετωπίσει ό,τι φαντάζεται πως τον απειλεί. Η αλλεργία είναι σημάδι ισχυρής άμυνας, εξαιτίας μιας απώθησης που προβάλλεται στο σώμα.

Το Εγώ φοβάται και προσπαθεί να προστατευτεί από κάτι το οποίο θα έπρεπε να το νιώθει οικείο.

Σε περιόδους αλλαγής η αλλεργία είναι πολύ πιο έντονη. Ο άνθρωπος καλείται να επεξεργαστεί συναισθήματα και σκέψεις και να “χάσει” τον έλεγχo. Να αφεθεί στην αλλαγή. Δεν εμπιστεύεται όμως τον εαυτό του σε αυτήν. Διαισθάνεται κινδύνους εκεί που δεν υπάρχουν, για αυτό και αμύνεται.

Ο αλλεργικός, λοιπόν, φοβάται. Δυσκολεύεται με την ζωτικότητά του. Ζει τις καταστάσεις αντιδρώντας και αντί να αλληλεπιδρά με ό,τι επιθυμεί, αντιδρά σε αυτό. Φαντάζεται ότι δέχεται επίθεση και επιτίθεται και εκείνος στο περιβάλλον του ελέγχοντάς το. Προσπαθεί να απομακρύνει σκόνη, κατοικίδια, κ.α., διαμαρτύρεται, αντιδρά, έρχεται σε επαφή με τους άλλους μέσω μιας σύγκρουσης, αυτής που αισθάνεται μέσα του.

Η απωθημένη ζωτικότητα γίνεται επιθετικότητα, την οποία δεν παραδέχεται, δεν την αντιλαμβάνεται συνειδητά. Είτε την εσωτερικεύει και γίνεται λύπη είτε την εξωτερικεύει και γίνεται θυμός.

Στόχος της απωθημένης επιθετικότητας είναι διάφορα είδη: η γύρη των φυτών, οι τρίχες των γατών ή των σκύλων, η σκόνη, κ.α.,  καθετί που συμβολίζει κάτι ιδιαίτερο για εκείνον.

Κυριαρχείται από άγχος και καταπιεσμένα συναισθήματα, τα οποία μεταφέρει αλλού και για αυτό και δεν μαθαίνει να τα διαχειρίζεται.

Η επιθετικότητα συνδέεται με τον φόβο. Αντιδρά κάποιος σε αυτό που φοβάται. Δεν εμπιστεύεται αρκετά τον εαυτό του ώστε να βιώσει μια εμπειρία και να αφεθεί σε αυτήν, έχοντας πυξίδα τα συναισθήματα και τη σκέψη του, για αυτό και αντιδρά.

Παρατηρώντας σε τι είστε αλλεργικός, συνειδητοποιείτε ποιοι τομείς της ζωής σας σας φοβίζουν, σε ποιους αντιδράτε. Μην ξεχνάτε όμως ότι αυτή η φαντασιωσική απειλή είναι η δική σας επιθετικότητα που την προβάλετε σε εκείνα που φοβάστε.

Η γούνα της γάτας ή του κουνελιού είναι μαλακή και μας παραπέμπει στην αγκαλιά και στο χάδι, στον ερωτισμό, στα οποία αμύνεται ο αλλεργικός. Νιώθει αμφιθυμικά γιατί από τη μια τα θέλει, από την άλλη, για κάποιους λόγους, ελέγχει τον εαυτό του σε αυτά.

Η αλλεργία στη γούνα του σκύλου εκφράζει μια δυσκολία σας να διαχειριστείτε με υγιή τρόπο την “επιθετικότητα” σας και να τη μετουσιώσετε σε ενεργητικότητα, δημιουργικότητα, προστασία, στόχους.

Η γύρη των φυτών μας παραπέμπει στη γονιμοποίηση, στην αναπαραγωγή, στη δημιουργικότητα, στη γέννα. Δυσκολεύεστε με τη σεξουαλικότητά σας για λόγους που χρειάζεται να τους διερευνήσετε.

Η αλλεργία στη σκόνη είναι η αποφυγή της “βρωμιάς”, των σκέψεων, δηλαδή, που κάνετε για τις ορμές σας.

Ο αλλεργικός μέσω της επιβολής που εξασκεί στο περιβάλλον του, προσπαθεί, να πραγματοποιήσει τις απωθημένες του ανάγκες, με τρόπο που αποπροσανατολίζεται. Θέλει την επαφή και χρησιμοποιεί τον έλεγχο για να την πετύχει. Προσπαθεί να κερδίσει την προσοχή με έμμεσο τρόπο, “η γύρη με απειλεί, κοιτάξτε τι εμφανίζω στο σώμα μου” και όχι με άμεσο “σε πλησιάζω, δεν με φοβίζεις, σε δέχομαι, τολμώ να σε συναντήσω, να σε αγγίξω, να σε αισθανθώ”.

Αυτό που σας βοηθάει είναι να συμφιλιωθείτε με ό,τι θεωρείτε επικίνδυνο μέσα σας, να μάθετε να το αγαπάτε. Αυτό που σας βοηθάει είναι να νιώσετε τον εαυτό σας ενωμένο και όχι διαχωρισμένο στην όποια κατάσταση βιώνετε, μέσω της αποδοχής σας σε αυτήν. Αν εμπιστευτείτε τον εαυτό σας, είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπίσετε θετικά ό,τι βιώνετε, γιατί σε ό,τι βιώνετε το τιμόνι των συναισθημάτων και των σκέψεων σας το κρατάτε εσείς. Η προσέγγιση, η επαφή, δεν είναι απλά ανάγκες, επιθυμίες είναι, επιθυμίες για άνοιγμα, για μοίρασμα, για επαφή, για ζωή.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας

Βιβλιογραφία:

5000 ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, Singh – Khalsa Narayan, Κέντρο συναισθηματικής έρευνας

Η ασθένεια ως γλώσσα της ψυχής, Ρύντιγκερ Ντάλκε, Πύρινος Κόσμος

Τορβαλτ Ντετλεφσεν & Ρυντικερ Ντάλκε : «Η Ασθένεια ως Πορεία της Ψυχής: Ερμηνεία και Σημασία των Συμπτωμάτων», Πύρινος Κόσμος

Η αρρώστια προσπαθεί να με γιατρέψει, Phillipe Dransart, Αιώρα

Αγγελική Μπολουδάκη, μελέτες στο συγκεκριμένο θέμα από την εμπειρία μου