Πόσο καλά γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον;
3 Μαΐου 2019
Μοναχικότητα
4 Μαΐου 2019

Μην προσπαθείς να αποδεικνύεις αυτό που είσαι

Μην προσπαθείς να αποδεικνύεις αυτό που είσαι.

Μην ξοδεύεις τον εαυτό σου προκειμένου να αρέσεις. Οι άνθρωποι που τους αρέσεις γοητεύονται από αυτό που είσαι, χωρίς να χρειάζονται κάτι περισσότερο από αυτό.

Μην προσπαθείς να πείσεις για αυτά που θέλεις. Αυτά που θέλεις αληθινά είναι το εισιτήριό σου στους ανθρώπους που σε θέλουν.

Μην πιέζεις για να χωρέσεις.  Αν το κάνεις, κάποια στιγμή δεν θα σου αρέσει ο εαυτός σου, δεν θα σου αρέσουν ούτε οι άνθρωποι που πιέζεσαι για αυτούς.

Μην αναλώνεσαι σε δικαιολογίες και απολογίες για όλα εκείνα που θεωρείς σωστά όπως και για εκείνα που δεν θεωρείς σωστά.

Να μην κυριεύεσαι από την εμμονή “πρέπει να κάνω αυτό για να με αγαπήσει κάποιος γιατί μόνο αν μεταλλαχθώ θα με αγαπήσει”. Άλλαξε την με την πίστη “αυτό που εκτιμά ο άλλος άνθρωπος σε μένα είναι αυτό που είμαι”.

Να μην προσπαθείς να αποδείξεις ότι είσαι κάτι που δεν είσαι, αντιδρώντας σε αυτό που είσαι, γιατί αυτό που είσαι δεν εκτιμήθηκε από κάποιους.

Να συνδέεσαι με τους άλλους ανθρώπους, να ανοίγεσαι και να δέχεσαι, μην χάνεις όμως τον εαυτό σου στις σχέσεις σου, νομίζοντας πως αυτό είναι αγάπη. Να μην ακυρώνεις τα πιστεύω σου, άλλους ανθρώπους, την ελευθερία σου, την ίδια σου την αξία, νομίζοντας πως αν το κάνεις θα αρέσεις στους ανθρώπους που σε ενδιαφέρουν. Αν είναι πραγματικά οι άνθρωποι που σε ενδιαφέρουν αληθινά, εκτιμούν το ότι είσαι ο εαυτός σου. Κανείς άνθρωπος που σε εκτιμά πραγματικά δεν θα ήθελε να ευτελίζεσαι για να είσαι μαζί του.

Να είσαι σίγουρη -ος για αυτά που θέλεις, όπως και για αυτά που δεν θέλεις. Να είσαι σίγουρη -ος ακόμα κι όταν δεν είσαι σίγουρη -ος.

Να τολμάς σε αυτά που σου αρέσουν, ν’ αγαπάς τα λάθη σου, να τα θεωρείς το αλάτι και το πιπέρι της ζωής σου. Χωρίς αυτά πως θα μάθαινες τι δεν θέλεις και τι δεν σου αρέσει όπως και τι  σου αρέσει στη ζωή σου.

Να μην προσπαθείς να αποδείξεις αυτό που είσαι, γιατί οι άνθρωποι που σε εκτιμούν δεν το χρειάζονται και οι άνθρωποι που δεν σε εκτιμούν δεν τους χρειάζεσαι. Κι αν πρέπει να προσπαθήσεις να αποδείξεις αυτό που είσαι, κάν’το μοναχά για σένα, κάντο μοναχά για την ευθύνη προς τον εαυτό σου, για το σεβασμό στην αξία σου, για όλα εκείνα που είσαι τα οποία χρειάζονται τη βοήθειά σου για να ανθίσουν και να καρποφορήσουν.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας