Ψυχική σύνδεση
31 Αυγούστου 2020
Αγαπώ σημαίνει προστατεύω
8 Σεπτεμβρίου 2020

Αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση

Αυτοεκτίμηση έχουμε όταν αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας, με την αξία μας. Όταν επιβεβαιώνουμε τον εαυτό μας, κάθε φορά που χρειάζεται να τονώσουμε την αξία μας, όταν μας αγαπάμε ανεξάρτητα από τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες μας. Όταν μας αποδεχόμαστε και μας σεβόμαστε. Όταν θέλουμε το καλύτερο για μας, γιατί αισθανόμαστε τον εαυτό μας καλό και αξιαγάπητο.  Όταν βάζουμε στόχους, αρμονικούς με αυτό που είμαστε, με αυτό που μπορούμε και θέλουμε να κάνουμε, το οποίο ταιριάζει στην προσωπικότητά μας και στην επιθυμία μας.

Η αυτοεκτίμηση αφορά στην αξία που δίνουμε στον εαυτό μας, η αυτοπεποίθηση αφορά στην εμπιστοσύνη που έχουμε στις δυνατότητές μας. Η αυτοεκτίμηση έχει να κάνει με το είναι μας, η αυτοπεποίθηση με τις δυνατότητες μας. Όταν έχουμε αυτοεκτίμηση, νιώθουμε ασφάλεια με αυτό που είμαστε, ενώ όταν έχουμε αυτοπεποίθηση νιώθουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε στους στόχους μας. Όταν εκτιμάμε τον εαυτό μας αισθανόμαστε σίγουροι για την αξία μας, όταν έχουμε αυτοπεποίθηση αισθανόμαστε πως αξίζουμε όταν πετυχαίνουμε.

Αυτοπεποίθηση έχουμε όταν νιώθουμε σίγουροι για τις δυνατότητές μας σε κάποιο τομέα, στον οποίο έχουμε δοθεί και αφοσιωθεί. Νιώθουμε επαρκείς, βάζουμε στόχους, μικρούς ή μεγάλους, καθημερινούς ή μακροπρόθεσμους, οργανωνόμαστε για να τους πετύχουμε. Έχουμε αυτοπεποίθηση όταν πετυχαίνουμε, ενώ αυτή η αίσθηση μειώνεται, όταν τα αποτελέσματα δεν είναι τα προσδοκώμενα, αν η αυτοεκτίμησή μας δεν τροφοδοτείται θετικά από μας.

Η αυτοπεποίθηση τροφοδοτείται από τις επιτυχίες μας, η αυτοεκτίμηση είναι μια σταθερή αίσθηση που έχουμε για τον εαυτό μας και η οποία δεν αλλάζει όποια κι αν είναι τα γεγονότα που αντιμετωπίζουμε. Αν αισθανθήκαμε σεβασμό, εκτίμηση, αποδοχή, κατανόηση στην παιδική μας ηλικία είναι πιο εύκολο να έχουμε μια σταθερή εικόνα αξίας για τον εαυτό μας. Νιώθουμε ασφάλεια, αποδοχή, έχουμε μια ρεαλιστική εικόνα για εαυτό μας στην πραγματικότητα που ζούμε. Αν επιβεβαιωθήκαμε για αυτά που καταφέρναμε, αισθανόμαστε εμπιστοσύνη και δύναμη.

Κάθε φορά που βάζεις σε προτεραιότητα τις ανάγκες σου, που εμπιστεύεσαι τη διαίσθησή σου, που λες όχι χωρις ενοχές, που βάζεις όρια χωρίς τύψεις, που εκφράζεις την επιθυμία σου, που διαφωνείς, που σέβεσαι τον χρόνο σου και τον προσωπικό σου χώρο, που απομακρύνεσαι από τοξικά περιβάλλοντα, που είσαι ειλικρινής, που επιτρέπεις στην αυθεντικότητα να σε συνδέει με την αυθεντικότητα, που αφήνεις πίσω σου καταστάσεις που δεν σε εκφράζουν για να δημιουργείς χώρο και χρόνο για ό,τι σε εκφράζει, που δεν απολογείσαι για αυτό που είσαι, ούτε προσπαθείς να αποδείξεις την αξία σου, που διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου, που δεν έχεις ανάγκη να αρέσεις σε όλους αλλά σε σένα και σε εκείνους που επιλέγεις,  καλλιεργείς την αυτοεκτίμησή σου.

Κάθε φορά που αναπτύσεις την συμπόνια για σένα, την αυτοαποδοχή, την κατανόηση σε σένα, την υπευθυνότητα στις ανάγκες σου, την έγνοια για σένα, την συγχώρεση του εαυτού σου, την αυτοαγάπη, η αξία σου τροφοδοτείται.

Η αυτοεκτίμηση είναι ένα ταξίδι στον εαυτό μας, παρέα με μας. Ένα ταξίδι γνωριμίας και αποδοχής, όπου απολαμβάνουμε την παρέα μας. Ένα ταξίδι που μας φροντίζουμε, που δημιουργούμε χώρο και χρόνο για μας, όπως και για τους ανθρώπους που αγαπάμε, που δημιουργούμε χώρο και χρόνο για να ζήσουμε τη ζωή που θέλουμε.

Αγγελική Μπολουδάκη

Εικονoγράφηση: Mindful of Dreams