Η ανθρώπινη τρυφερότητα
9 Ιουνίου 2019
Να…
11 Ιουνίου 2019

Συναισθηματική ευθύνη

Εκτιμώντας τον εαυτό σας, επιλέγετε την ισοτιμία στη σχέση σας.  Αισθάνεστε αξιοπρέπεια,  νιώθετε ακέραιος άνθρωπος.

Εάν αισθάνεστε καλά στη μοναχικότητά σας, προτεραιότητα στη σχέση σας είναι η δέσμευση και η συναισθηματική ευθύνη.

Δεσμεύομαι σημαίνει είμαι ουσιαστικά εκεί, στις καλές στιγμές όπως και στις δύσκολες, αναλαμβάνω την συναισθηματική μου ευθύνη στη σχέση σημαίνει διερωτώμαι ποιες είναι οι ανάγκες του ανθρώπου που με ενδιαφέρει ώστε να ασχοληθώ ουσιαστικά με αυτές. Ποιες είναι οι ώριμες ανάγκες του που η ενασχόλησή μου με αυτές δείχνουν το αληθινό μου ενδιαφέρον για εκείνον -η, την αληθινή μου αφοσίωση σε εκείνον -η.

Σας ενδιαφέρουν οι ανάγκες του ανθρώπου σας και εκτιμάτε ότι οι δικές σας καλύπτονται στη σχέση σας. Νιώθετε ευγνωμοσύνη που ο άνθρωπός σας σας ρωτάει ποιες είναι οι ανάγκες σας και ασχολείται με αυτές. Τον εκτιμάτε γιατί έτσι η αφοσίωσή του σας χαρίζει δύναμη, αισιοδοξία, χαρά.

Συναισθηματική ευθύνη βέβαια δεν σημαίνει να ικανοποιείτε ανώριμες ανάγκες ούτε να εκβιάζετε για να γίνει αυτό που θέλετε. Ανώριμη ανάγκη είναι όποια ανάγκη βολεύει κάποιον και τον κρατά σε μια κατάσταση εξάρτησης, αναβλητικότητας και προκαλεί σύγχυση. Κάθε φορά που κάτι μέσα σας σας στρέφει να ικανοποιείτε ανώριμες ανάγκες, παραμελώντας το σεβασμό και την εκτίμηση στον εαυτό σας, αυτό δεν είναι αγάπη, αλλά ένας έλεγχος της αξίας της, της ικανότητας σας να δεσμεύεστε ώριμα και υπεύθυνα. Κάποιο στερεότυπο σας ελέγχει και σας επηρεάζει που χρειάζεται να το αναλάβετε, ώστε να το αφήσετε πίσω σας.

Αναλαμβάνω τη συναισθηματική ευθύνη σε μια σχέση όταν εκτιμώ και σέβομαι τον εαυτό μου. Δεν νιώθω απαραίτητη -ος σε σχέσεις όπου δεν υπάρχει αμοιβαιότητα, εκτίμηση, προτεραιότητα, παίρνοντας αξία από τη στασιμότητα και την παραίτησή μου. «Δεν μπορούσα να οδηγήσω. Ένιωθα πανικό στην ιδέα να πάρω το αυτοκίνητο μου και να κάνω ταξίδια που μου άρεσαν τόσο. Συνειδητοποίησα ότι ακινητοποιήθηκα για να δείξω στον σύντροφό μου πόσο χρήσιμος είναι, μια που ανέλαβε εκείνος τις μετακινήσεις μου.»

Αν νομίζετε πως για να ανήκετε σε μια σχέση πρέπει να θυσιάζετε τα πάντα σε αυτήν, χρειάζεται να αλλάξετε το στερεότυπο που σας οδηγεί στη φθορά του εαυτού σας. Αγάπη δε σημαίνει υποταγή, προσφορά δεν σημαίνει εγκατάλειψη του εαυτού.

Προσφέρετε αδιάκοπα γιατί πιστεύετε πως για να είστε σε μια σχέση πρέπει να προσφέρετε όλο σας τον εαυτό, θυσιάζοντας το είναι σας. Περιμένετε να εκτιμηθείτε για να αντιμετωπίσετε τον φόβο της εγκατάλειψης που έχετε βιώσει, αλλά το περιμένετε από ανθρώπους που δεν έχουν μάθει να δεσμεύονται, δεν έχουν μάθει να διερευνούν τις συναισθηματικές ανάγκες των ανθρώπων τους. Στην πραγματικότητα δεν φοβάστε μήπως εγκαταλειφθείτε από το πρόσωπο. Φοβάσαι μην εγκαταλείψετε το σχήμα που μάθατε να ζειτε. Τον έλεγχο του εαυτού σας, της αξίας σας, του δυναμισμού σας. Φοβάστε μήπως είστε όλα εκείνα που ονειρευτήκατε τα οποία έχουν μείνει τόσο καιρό κλεισμένα που αναρωτιέστε αν είναι αληθινά.

Σε μια ισότιμη σχέση υπάρχει σεβασμός, εκτίμηση, προτεραιότητα, αφοσίωση. Η αξιοπρέπεια είναι αδιαπράγμευτη. Οι ξεκάθαρες κουβέντες αρχή για να υπάρχει η σχέση. Και οι δυο παίρνουν αποφάσεις, βάζουν στην άκρη το παρελθόν τους όπως και την ανάγκη τους για επιβεβαίωση και είναι μαζί οι δυο τους τιμώντας ο καθένας το φύλο του.

Αναρωτηθείτε αν οι ανάγκες σας  καλύπτονται στη σχέση. Αναρωτηθείτε αν εξελίσσεστε σαν προσωπικότητα. Το να βάλετε προτεραιότητα τον άνθρωπο σας δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε τον εαυτό σας. Όταν αφοσιώνεστε σε έναν άνθρωπο, ενώ ικανοποιείτε τις ανάγκες σας, εξελίσσεστε με σεβασμό και εκτίμηση στον εαυτό σας, άρα και σε εκείνον -η.

Αγάπη δεν σημαίνει παραίτηση, υποταγή και θυματοποίηση. Αγάπη σημαίνει είμαστε ομάδα μαζί. Δυο  ώριμοι άνθρωποι όπου προσπαθεί ο καθένας από την πλευρά του να ισορροπήσει κάθε ανώριμο χαρακτηριστικό που παρεμποδίζει τη σχέση σας. Δυο υπεύθυνοι άνθρωποι που δεν επιτρέπετε στα όποια ατομικά προβλήματα αντιμετωπίζετε  να επηρεάζουν αυτό που αισθάνεστε και εκφράζετε. Αξίζετε την αγάπη του ανθρώπου σας όπως και ο ίδιος -α αξίζει το σεβασμό και την εκτίμησή σας. Στην αγάπη πρέπει να υπάρχει αξιοπρέπεια για να νιώθετε ακέραιοι και οι δυό σας. Οτιδήποτε άλλο επηρεάζει την εκτίμηση προς τον εαυτό σας.

Όταν είσαστε συναισθηματικά υπεύθυνος στον άνθρωπο που εκτιμάτε και σέβεστε, ενισχύετε την αλήθεια σας, εξελίσσετε την προσωπικότητά σας, σέβεστε και εκτιμάτε τον εαυτό σας, νιώθετε και οι δυο σας ακέραιοι και περήφανοι για τη σχέση σας, για τον εαυτό σας.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας