Δυο παιδιά μιας οικογένειας δεν έχουν τους ίδιους γονείς
18 Δεκεμβρίου 2019
10 πράγματα που έμαθα όταν έπαψα να ουρλιάζω στα παιδιά μου
22 Δεκεμβρίου 2019

Αφοσίωση και Δέσμευση 

Αφοσίωση είναι η ισχυρή υποστήριξη και η πίστη σε μια ιδέα, σε έναν στόχο, σε έναν άνθρωπο. Η ενέργεια μας, ο χρόνος μας επενδύονται στην πίστη μας σε αυτό.

Δέσμευση είναι η ισχυρή υποστήριξη στη σχέση με μια ιδέα, με έναν στόχο, με έναν άνθρωπο. Η αποφασιστικότητα να εργαστούμε για αυτό, η θέληση μας να νιώσουμε θετικά υποχρεωμένοι για αυτό, η ωριμότητα να δούμε τις αλήθειες του, να τις βοηθήσουμε να κυοφορηθούν.

Η αφοσίωση και η δέσμευση είναι απαραίτητες γιατί μας βοηθούν να αφοσιωθούμε σε ό,τι θετικό έχουμε μέσα μας και να το βοηθήσουμε να βελτιωθεί. Να αναλάβουμε κάθε δύσκολο κομμάτι μας, να δούμε τη σημασία του, να το αλλάξουμε αν χρειάζεται.

Όσο περισσότερο αφοσιωμένοι είμαστε, τόσο περισσότερο πιστεύουμε.

Όσο περισσότερο δεσμευμένοι νιώθουμε και είμαστε, τόσες περισσότερες πράξεις κάνουμε για αυτά που πιστεύουμε.

Όταν αφοσιωνόμαστε στον εαυτό μας, πιστεύουμε σε μας, πιστεύουμε στις ιδέες, στους στόχους, στον άνθρωπο, στους ανθρώπους. Βλέπουμε το θετικό σε μας, βλέπουμε το θετικό στους άλλους. Κατανοούμε τις δυσκολίες μας, κατανοούμε τις δυσκολίες στους άλλους ανθρώπους. Σεβόμαστε τον εαυτό μας και τα όρια μας, σεβόμαστε τα όρια των άλλων ανθρώπων, οριοθετούμε θεωρώντας πως τα όρια είναι αγάπη. Συνειδητοποιούμε ότι δεν είμαστε παντοδύναμοι, αλλά θνητοί, άνθρωποι που μπορούμε να αφοσιωθούμε σε λίγα, ταιριαστά σε μας, που εκφράζουν τις αλήθειές μας, που βοηθούν τις αλήθειές μας να αναδυθούν.

Όταν δεσμευόμαστε, οι πράξεις για αυτά που πιστεύουμε μας γεμίζουν χαρά, ικανοποίηση. Δεν κάνουμε ό,τι κάνουμε από υποχρέωση αλλά από αγάπη για μας, για αυτά που πιστεύουμε. Η κάθε πράξη μας είναι εναρμονισμένη με το είναι μας, κάθε μας πράξη για τις ιδέες, για τους στόχους, για τους άλλους ανθρώπους, συντονίζεται με το καλύτερο κομμάτι του εαυτού μας, που μας οδηγεί στην αλήθειά μας. Όταν δεσμευόμαστε εκφράζουμε τις αλήθειες μας, εκείνες τις αλήθειες που κάνουν τη δέσμευση πιο ουσιαστική, πιο ποιοτική, τις αλήθειες που αφορούν σε μας, σε καθετί άλλο που πιστεύουμε. Αυτό δεν είναι μια εύκολη διεργασία, ειδικά όταν αφορά ανθρώπους, όμως ο άνθρωπος που πραγματικά δεσμεύεται, τολμά σε ό,τι κάνει την ποιότητα αυτού που πιστεύει, πιο αληθινή, πιο διάφανη, πιο καθαρή.

Αφοσίωση είναι η ιδέα, δέσμευση είναι η πράξη. Το ένα χρειάζεται το άλλο, το ένα χαρίζει στο άλλο. Αφοσίωση χωρίς δέσμευση είναι ένας ενθουσιασμός που κρατά για όσο διαρκεί η πίστη, δέσμευση χωρίς αφοσίωση είναι η εξάρτηση, η προσκόλληση, ο συμβιβασμός που κρατά όσο καλύπτονται οι ανάγκες.

Όταν αφοσιωνόμαστε σε αυτά που πιστεύουμε, αφήνουμε το μυαλό μας και την καρδιά μας να ταξιδέψουν, να συναντήσουν τις δυνατότητές μας, να εκστασιαστούμε από τον πλούτο που διαθέτει ο καθένας μας. Όταν δεσμευόμαστε, χαιρόμαστε γιατί κάθε μας πράξη μάς οδηγεί στην εξερεύνηση αυτού του πλούτου, στην δέσμευση μαζί του, στη συνειδητοποίηση ότι καθετί που μας δόθηκε οφείλουμε να το βελτιώσουμε, να το καλλιεργήσουμε, να το μοιραστούμε, να φερθούμε σε αυτό με αγάπη, με έγνοια, κάτι που δίνει τόσο σε μας όσο σε αυτό αξία.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας